Med.Over.Net

Kajenje

Odgovarjajo: dr. Tomaž Čakš, dr. med.

Kaj povzroča kajenje? Kaditi ali ne kaditi? Kako lajšati težave ali kako prenehati? Poiščite pomoč pri odvajanju in pogovorite se s strokovnjakom.

dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Tomaž Čakš

Menjava klasične cigarete za heets

Default avatar

stenx

Pozdravljeni
pred tremi meseci sem klasične cigarete zamenjal za heets cigarete, ki naj bi vsebovale samo nikotin in nobenih drugih slabih stvari, kjer se tobak greje in cigareta ne gori.
Zanima pa me ali je možno da imam zaradi tega tudi lahko kakšne odtujitvene težave, krizo po domače, ali se telo pri navadnih cigaretih navadi samo na nikotin ali tudi druge snovi povzročajo odvisnost, ker opažam kar nekaj težav, ki jih opisujejo drugi, ki so prenehali kaditi. Klasičnih cigaret sem pokadil slabi dve škatli na dan,heetsov pa cca škatlo na dan.
Hvala lp
Default avatar

Tomaž Čakš

Spoštovani!

Heets vsebujejo nikotin, ki je glavna snov, ki zasvaja. Nihče se ne rodi z potrebo po nikotinu, to potrebo povzroči tobačna industrija s svojimi izdelki, tudi z novimi, kot so e-cigarete in heets. Nikotin je kot glavni krivec za zasvojenost tudi velik strup in ima vrsto vplivov na organizem (motnje ritma srca, sproščanje kortizola na primer). Ob zmanjševanju odmerka nikotina se lahko hitro pojavijo tudi odtegnitveni simptomi. Zasvaja samo nikotin in očitno ste zelo odvisni, ker ste bili navajeni na dva zavojčka cigaret. Sprijazniti se boste morali, da bo abstinenčna kriza pri vas v vsakem primeru huda. Raje kot z nadomestki nikotina, si boste morali pomagati s spremembo življenskega slo, telesno aktivnostjo in podobnim. Ob tem pa moram poudariti, da noben izdelek, ki ga ponujajo kot "zdravega" prinašalca nikotina to ni. Najbolje bi bilo povsem predekati in ne iskati nadomestkov. Menim, da ste tega sposobni.
Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Default avatar

stenx

Hvala za odgovor
In se popolnoma strinjam, da bo potrebno povsem prenehati samo še dovolj moči moram zbrati.
Meni osebno je bila že menjava klasične cigarete za heets uspeh, ker mi sedaj klasične cigarete smrdijo in imam občutek, da bo vseeno lažje prenehati.
Lp