Starševski čvek

Maturantski izlet

Default avatar
Vem, da mnoge zanima maturantski izlet in podrobnosti v zvezi z njim. Zato sem hotela predstaviti mojo izkušnjo.
Letos smo šli na maturanca 1. termin, in sicer v juliju. Za splošni program (se pravi tisto, kar plačaš po položnici) smo plačali 370€, na avtobusu pa smo seveda morali doplačati enega izmed paketov, v katerem dobiš zapestnico (ki naj bi pripomogla k popustom za pijačo v klubih). Izbrala sem B paket, ker je vodič izpostavil blue bay destinacijo kot "highlight" celotnega izleta, paket A pa je ne vsebuje. Si misliš: dobro, 30€ ni takšna huda razlika, ker naj bi se šlo z ladjo v nek zaliv s prekrasnim morjem, malo bi skakali z ladje in na ladji je še žurka... (paket A = 89€, paket B = 119€). Skratka, naj bi se splačalo.
Da začnem z izletom: navodilo je bilo, da je odhod v Grčijo ob 3.15 z avtobusne postaje, bodite 15 min prej tam. Ok, pridemo 20 min prej za vsak slucaj in čakamo ta bus do 3.50. Na dežju, vetru in mrazu. Morda je imel težave na cesti, morda je voznik zaspal. Če bi pa kakšen od nas zamudil minutko pa... se ve kam pes taco moli.
Poskusiš zaspat na avtobusu, pred tabo je 6 ur vožnje do Ancone. Ampak hej! Prispemo ob 11h zjutraj, ladja (trajekt?) pa odpluje ob 14h. Dobro, stisneš se v senco (zunaj 35°C), kupuješ vodo in poskušaš preživeti takšen dolgčas. Pride ura za vkrcanje in vodič pove, da moramo vzeti kopalke in brisačo ven iz avtobusa, ker do svojih kovčkov ne bomo imeli dostopa do 8 zjutraj, ko prispemo v Igoumenitso v Grčiji. Zunaj je huda vročina in ne pomisliš, da moraš NUJNO vzeti dolga oblačila. Vzameš le spalko in potrebščine za jutrišnji pena party.
Prideš na ladjo, nihče ne preverja, kaj je v vasih kovčkih ali torbah, vodiči vas samo strašijo. Kot palubni potnik naj bi imel pravico se gibati povsod po ladji, razen v kabinah in v označenih območjih. Malo pivo dobiš "le" za 3.90€, eno normalno kosilo pa za 11 - 14€. Spet samo zapravljanje. Kar se mene tiče, je bolje jesti svoje sendviče cele dni.
Vožnja traja 17 ur. Popoldne smo si ogledali prostore, kjer bi lahko prespali noč in ugotovili, da jih ni veliko. Zvečer žurkica, potem pridemo na en velik hodnik in nas po petih minutah pride en Grk preganjat in ploskat naj gremo stran, češ da so zraven kabine za potnike, ki so jih plačali. Kam? Ni prostora, ker nismo edini palubni potniki. Počutiš se kot begunec in prespiš noč zunaj, na vrhu ladje.
Drugi dan pridemo v pristanišče v Igoumenitso ob 8 zjutraj. Izkrcamo se z ladje in misleč, da smo že na Krfu (noben ni nič povedal) presenečen ugotoviš, da si šele na celini. Povedo ti, da moramo presesti na drug trajekt in čakaš ta trajekt več kot 1 uro. Čakata te še 2 uri vožnje z drugim trajektom, ki te pripelje v pristanišče v Gouvio na Krfu.
Pridemo v Gouvio, najprej nas čaka 45 min vodenega ogleda mesta Krf, nato smo imeli 1 uro prostega. Kupiš spominček, greš na gyros (nujno probat, to je nekaj najboljšega, če imaš rad kebab), lahko tudi v Starbucks/McDondald's itd..
Nato nas bus odpelje v Ipsos (nič v hotel, da bi se prej odpravil, se malo odpočil od naporne vožnje), tam je pena party in še prej kopanje v morju na sicer lepi plaži, ni pa ravno presežek. Pena party je bil v baru Mojito's. Glasbe se v prostoru, kjer spuščajo peno ne sliši ravno najbolje, gre pa za house/komercialo. Po žurki v hotel, kjer imaš malo časa, da se odpraviš in nato že na večerjo v 5 min (peš) oddaljen hotel. Prevladujejo riž, testenine, meso z žara in zelenjava - večinoma vsebuje kumare in paradižnik. Na splošno bi morala biti hrana dobra, vendar ni bila. Pa nisem izbirčna. Postregel si si sam, kar pomeni, da si vzel kolikor si želel, ampak je bilo vse že mrzlo. Določene jedi so bile tudi očitno pogrete in zato okus grozen.
Tretji dan smo šli na Paleokastritso, samostan 1 uro vožnje oddaljen od hotela. Na splošno ni nič posebnega, ogled je trajal 5 min. Pod hribom, na katerem je samostan, sta dve lepi plaži s kristalno čisto vodo. Obljubljali so skakanje v vodo s pečin itd. Pa nič od tega. Tam smo ostali 2 uri in nato odšli na Golden Fox. To je kompleks, na katerega smo se vozili še eno uro. Tu pa se začne totalen polom. Avtobusov je 7, na vsakem je 50 ljudi - 350 dijakov naj bi šlo v bazen, velik približno 10m × 5m. Druga stvar, ki me je zmotila, je bilo mondialovo spodbujanje "kurbarjenja". Vodič nam je na avtobusu povedal, da bojo na Golden Foxu izbrali "miss in mistra maturanca 2018". Vsak avtobus mora le izbrati enega fanta in eno punco, ki bosta tekmovala. In ko slišimo naloge, nas prime milo rečeno srat.
1. naloga je, da punca fantu pleše striptiz, dokler se mu ne dvigne.
2. naloga je, da fant nad punco dela sklece in ji vsakič, ko gre dol, da lubčka.
3. naloga pa je, da punci zavežejo neko stvar okoli pasu na vrvico in ona pomika neko drugo stvar do fantovega mednožja, medtem ko on sedi razkoračen pred njo (ne spomnim se točno, kaj so te stvari bile.), skratka, zgleda nerodno.
Še bolj kot te naloge pa me je presenetila samozavest teh punc (in fantov), oziroma to, da jih ni bilo sram delati tega. In ni bilo ravno nedolžno.
Kar me je pa najbolj razjezilo, je bila glasba. DJ ČUMO (da, izpostavila sem ga zaradi obupnega izbora glasbe) je vrtel slovensko narodno glasbo in komercialo. ZABOGA, če bi hotela takšno glasbo, bi šla na vaško veselico, ne na maturantski izlet. Kar me je pa še bolj razkurilo je dejstvo, da spremljam na instagramu ljudi, ki so šli na maturanca avgusta in so imeli DJ-je svetovnega ranga (Matroda, Vanillaz, Mike Vale...NE PA DJ ČUMO). Ti vrtijo techno, house in drugo glasbo, vredno tega denarja. Ne pa harmonike.
Naslednji dan Marathias. Spet ista zgodba, kar se tiče glasbe, vendar sem bila navdušena nad plažo in morjem. Imeli smo "olimpijske igre", ki so tudi kar uspele.
Zadnji dan nam je bil obljubljen obisk Blue Baya. Skoki v morje s pečin in z ladje, boat party...NIČ OD SKAKANJA V KRISTALNO ČISTO MODRO VODO. Ladjica naj bi zamujala, zato smo šli le na sredi morja, imeli party, in šli domov, imeli 15 minut za se odpraviti na grafik party. Glede na to, da je bil odpovedan najboljši dogodek na maturancu, bi nam lahko vrnili denar. Pa je mondial odklonil.
Skratka, razpisala sem se, da boste lahko prebrali, ko ne boste vedeli, ali naj greste na maturanca ali ne. In jezna sem na celotno organizacijo Mondiala, ki se ne potrudi narediti enakega maturanca za vse. Tistim, ki so šli avgusta oziroma so se že julija noro zabavali (vsako noč pijani, ker jim ni bilo predrago, ali pa so se spečali z neznanci ali sošolci) je bil to najlepši in najboljši
teden v življenju, meni in marsikomu drugemu pa totalna katastrofa in metanje denarja v morje. Sama nisem navajena na gledanje deklet v mini krilcih in brez spodnjic, ker smo v naših krajih kolikor toliko spodobne. Koliko otrok se je lahko spočelo na maturancu tudi nihče ne ve. Važno, da si bil pijan in da si se vlačil okoli. Na maturancu se razpalijo tudi najbolj nedolžni.
Aja, naj poudarim, da se na maturanca niti ne splača hoditi, če nisi samski.
Skratka, v mojem terminu sama razočaranja.
Naslednjič, ko boste starši razmišljali ali pustite otroka na maturanca, mu raje zrihtajte poceni letalske karte na Zakintos ali kaj podobnega, kajti Krf ni nič posebnega in naj gre s prijatelji in se ima zastonj za pol manj denarja kot ga daš tu. Polagam na srce, sami smo skoraj že odšli sami na Zakintos za vse skupaj 200€ (povratna letalska karta in hotel za 7 dni). Tukaj pa za 370€ plačaš tisto ladjo in slabo hrano ter beden hotel. Hvala za nič, Mondial, razočarali ste me.
Default avatar
Kaj nej sedaj naredim? Mislim da imam podobno mislenje kot ti glede valacenja in tega in alkohola pri katerem sem bil vedno zmeren. Kaj naj naredim, 50 e akontacije sem ze placal. Ceprav od ostalih pa sem slisal drugacna mnenja, da so ga ful uzival.
Default avatar
Gimnazijka123 je napisal/a:
Ti si se pa razpisala, sm si v veliki meri kr prou napisala. Pac ja zdj odvisn kam gres pa ker termin, vi ste ga ze pr Krfu mal mim pihlni, kr je bols al Lefkas al pa Lloret de Mar (Španija), sj nimam nc prot Krfu, super destinacija, ce gres v lastni reziji pa rentas skutrcek, sm ni za maturanca. Pol spet je to bol za tipe kokr si uspela ugotovit, ja pije se pa zura tud mal zaserje in tok, pac odvisn kaki tip cloveka si. Ce bi rada tehno&house mas pa dost festivalov, recimo Woodland, Exit, Ultro, sm nvm kakih zvezd pa ne bos vidla na maturancu, ste pa res kratko potegnil, ce ste mel tako bedno zasedbo, se mi smo mel bols pa ni blo lih neki, smo bli pa mi v Spaniji, Lloret de Mar. Igre so tud logicne, nc tazga, pac sodelval lih nebi k se pol vsak norca dela pa ni vazn kj se zgodi, bi se pa rezal tistim k so sodelval :) Mondial je pa itak neke vrste kurbenhaus pa ni vazno, kam se gre, al je maturanc al pa kj druzga v zvezi z njimi, to si mors vzet v zakup. Nc punca srecno zdj na faksi pa enga fejst tipa si dob, mogoc se pa se kj vidmo u Lj :)
Default avatar
entm je napisal/a:
Kam pa gres, tud na Krf?
Default avatar
Hej!
Potem pa ne it na maturanca z mondialom. Mi smo šli takrat s Palmo na Zakintos. In smo si ogledal še Atene. Tja in nazaj smo šli lepo z letalom. Vidli smo znamenitosti+zvečer smo mel žurke. Ker če bi šli sam na žurke bi blo men škoda dat tolk denarja. Žura se lahk doma.
Zato smo želel it na normaln maturanc. Itak je bla ista cena kot če bi šli z Mondialom, sam da tam vržeš denar čez okno, s Palmo smo si pa vsaj še kej ogledal.
Tak da men je bil fajni maturanc.
Lp, Kkk
Default avatar
Osvežujem temo, ker jo nekateri pogrešajo.
Default avatar
Gimnazijka123 je napisal/a:
Sicer, po prebranem se strinjam s tabo, slaba organizacija, vse skupaj en dolgčas.
Ampak!
Sem precej starejša od tebe in se mi zdi logično, da se mi vsega tega ne da več.. :)
Ne zdi se mi pa ravno normalno, da ti, kot komaj polnoletna oseba tako “zategnjeno” gledaš na vse skupaj.
Namreč pri 18tih, kot se spomnim (smo šli v Lloret de Mar), nam je bilo pravzaprav popolnoma vseeno za prevoz, sobo, hrano..spali čez dan, jedli kar je pač bilo, žurali vso noč, skratka vedno se nas je našlo nekaj sošolcev in sošolk, ki smo sami kjerkoli že, naredili žur.
Ja so bile tudi takrat sošolke, ki so kot stare mame hodile ob 22h spat, prej sedele na balkončku, čez dan ne vem kaj so počele, ampak nas je bilo pa precej takih (brez drog in fukarjenja), ki smo uživali do konca...
Družba je tista, ki naredi vzdušje, če jo pa ni, jah potem te moti vse ostalo..
Default avatar
Veš Lea39 jaz sem še starejša od tebe.

In smo šli na maturanca za 14 dni v Rusijo. Z avtobusom in nekaj z vlakom.

In ja, smo ogromno videli, res ogromno. Ampak res OGROMNO in doživeli OGROMNO. Še dandanes se res z nostalgijo spomnijamo tistih dni na srečanjih.

In res je da smo bili mladi in da žur naredijo ljudje. Se strinjam. Ampak potem bi mogli maturantski izlet preimenovati v / žur ob koncu šolanja/.

Nismo žurali cele noči in podnevi spali - to bi res lahko delali doma. Smo pač začeli prej in potegnili za sabo domačine, druge goste....................in smo zjutraj že ob 7 bili na zajtrku ter pripravljeni za ogled česa zanimivega.


Na Krfu se da še kaj drugega videt kot kopanje v peni. V lloret del mar pa res nimaš počet karkoli drugega kot samo žur.
Za kaj več se je pa potrebno odpeljat v Barcelono.
Default avatar
11511 je napisal/a:
Se strinjam, bili ravno letos, v Barceloni.. :)
Lloret de Mar kot mesto, nezanimiv že takrat.
Smo pa takrat obiskali Dalijev muzej v Figueresu, ki mi je bil že takrat fascinanten (tudi letos, ostaja enako mnenje), se ustavili v Monacu, imeli flamenco večer, tako da, za tistih nekaj dni je bil meni maturanc super.
Tako da, je fajn mešanica obojega, a pravzaprav sploh nisem o tem, ampak o tem, da brez dobre družbe (ni za to potreben ves razred, dovolj je nekaj dobrih sošolcev in sošolk, s katerimi se fajn razumeš), se zgodi, da ti vsaka malenkost gre na živce in jo težje prenašaš, opaziš vsako napako, težje je prebavit zamude, slabšo hrano, sobo itn.

Saj enako je tudi v zakonu, če se imata fajn s partnerjem, in otroke znaš potegnit zraven, se imaš lahko odlično, kljub zamudam in ne ravno tipi top organizaciji..
Default avatar
Lea39 je napisal/a:
Sem bila na enakem izletu in ja, družba ti naredi izlet, ampak če si pozorno brala, tukaj družba ni pomembna, ampak je nenehmo poudarjanje razvrata in pijanščine. Tega v Llot de maru pač ni bilo, sori. Nobenih blesavih perverznih igric s strani agencije in fijakanja od enega kluba do drugega. Šel si, kamor si hotel iti in je šla družba. In je bilo vse v mejah normale.
Default avatar
t90šw je napisal/a:
Mene bi to tudi odbijalo, pa še marsikatero sošolko, s katero smo se takrat veliko skupaj družile.
Te skupinske igre verjetno niso obvezne in del potovalnega paketa.
Saj niso v šoli.
Saj ni to del “učnega načrta, ki ga morajo obvladat do konca maturanca.
Bi morale bit prostovoljne kot vse igre.
Tako da, tisti, ki se nočejo igrat, iz katerihkoli razlogov imajo vso pravico take neumnosti zavrnit.
Default avatar
Glej, če greš s pravo družbo, mislim da se da uživat, jaz sem bila recimo z najboljšo prijateljico in je bila večino časa s svojim fantom, ki ni ravno za žure. Ampak moje mnenje je, da je maturanc eno navadno metanje denarja v morje. Kar se tiče mondiala, pa me je res razočaral. Pogovori se doma, pa razmisli ali se ti bolj splača dati 50€ v nič, ali 700€ da vidiš malo sveta in MOGOČE UŽIVAŠ. :)
Default avatar
Glej, če greš s pravo družbo, mislim da se da uživat, jaz sem bila recimo z najboljšo prijateljico in je bila večino časa s svojim fantom, ki ni ravno za žure. Ampak moje mnenje je, da je maturanc eno navadno metanje denarja v morje. Kar se tiče mondiala, pa me je res razočaral. Pogovori se doma, pa razmisli ali se ti bolj splača dati 50€ v nič, ali 700€ da vidiš malo sveta in MOGOČE UŽIVAŠ. :)
Default avatar
Lea39 je napisal/a:
Ne vem, kaj ni jasno. So del paketa, če se nimaš pred tem kam umaknit. Tudi če ne sodeluješ, ne moreš kar reči adijo in iti po svoje, če je to na lokaciji, kamor te je z avtobusom pripeljala agencija. Zame čista izguba časa in idiotska zabava.
Default avatar
Jaz sem bil na maturantskem 10 let nazaj. Že takrat se je Mondiala držal slab sloves. Mi smo izbrali Jupiter, Krf za 10 dni. Kasneje je ta agencija zašla v težave, ampak takrat je bilo še super. Meli so precej manj dijakov kot Mondial, zato so se precej bolj potrudili.

Vsak dan so nas spokali na avtobus in peljali na neko drugo plažo na otoku, velik je blo animacije. Enkrat je bila tudi vožnja z ladjico, to je blo res super. Kot "turistični ogled" je bil samo mesto Krf, pa še to predzadnji dan. Res se mi zdi neumno, da se gre gledat prvi dan, ko so vsi utrujeni od vožnje. Mislim, da so takrat dosegli neko pravo mero med pijančevanjem in tem, da nam je kaj ostalo od tega izleta. Se spomnim tistega jutra, ko je bila na vrsti ladjica. Nobenemu se ni dalo peš od hotela do zaliva. Na koncu smo bli vsi veseli, da smo šli, namesto, da bi v sobi le čakali na večer. Ponoči so nas pustili, da delamo, kar hočemo, niso pa ničesar spodbujali.
Default avatar
Lea39 je napisal/a:
Pa misliš, da sošolke, ki so hodile ob 22h spat, se niso imele lepo?
Default avatar
črni petek je napisal/a:
Mogoče so se imele, zgledalo pa ni ravno da so ne vem kako zadovoljne in navdušene...nad sabo, svojim življenjem, mladostjo, maturancem, sedanjostjo..
Default avatar
Ne vema kaj ta čreva pomenijo, ki jih avtorica razvlekla, jih ne grem brat, gre za nune iz škofijske gimnazije?

Moj pob se je včeraj vrnil iz Budve, že po slikah , ki sem jih gledal na fb, je to bil žur na žur (okoli 1200 dijakov iz vse Slovenije). Tudi sam je tako povedal, alkohola za moje pojme preveč, tekel v potokih in bolje , da ne vem vsega, sem mu verjel na besedo, da je bil najbolj zmeren v svoji skupini.😁 Skratka , je zadovoljen, zanj nepozabno.
Default avatar
Če ti ni do seksa križem kražem, če ti ni do pijančevanja, je brezveze it na maturanca.
TUdi mi smo bili na Krfu, 20 let nazaj. Eno samo pijančevanje. NIč nismo videli. Smisel vsega je bilo popivanje in seks križem kražem.
Tako, da tistim, ki ni do tega, jim maturanc ne bo všeč. Meni ni bil.
Aja pa to je za monovce, ki mislijo, da ženske ne seksajo kar tako za zabavo. Naj si gredo kak maturanc ogledat.
Default avatar
*****Smisel vsega je bilo popivanje in seks križem kražem. *****

In kaj še hočeš boljšga? V muzeje boš lahko šla še pri 60-tih.

Se mi pa zdi, da bi bil zgornji zapis precej drugačen, če bi en avtorico na izletu dobro poseksal. tko pa fošarijo zganja.