Kako speči brezglutenski kruh brez kupljenih mešanic moke?
A nič ne znaš sama poiskati?!
Imaš prav, vendar je na netu res toliko receptov in nasvetov, tudi tukaj na monu če se ti ljubi pobrskat, boš našla ogromno koristnih napotkov.
Sicer pa kruh ni neobhodno nujen, to je neka tradicija, da se brez njega ne da živeti. Otroku lahko pripravljaš ajdovo kašo, ovsene kosmiče, polento, riževe kosmiče … vse to se lahko je samo, za zajtrk, kot dodatek, lahko narediš na sladko ali slano. Iz ov. kosmičev lahko spečeš: pecivo, mafine, palačinke, piškote, polpete, musli ploščice … Polento skuhaš bolj na trdo, daš v model za rolade ali podobno, in narežeš na rezine. Ješ kot kruh, lahko popečeš na olju npr. s sirom (in je kot topel sendvič) ali namesto kosa kruha pri golažu.
https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=8566947
Samo ena od n tem o brezglutenskem kruhu.
Jaz tudi sicer pečem kruh iz testa, ki ga v bistvu vliješ na pekač. Enako tudi testo za pico delam precej pocasto – ga lažje oblikujem in je mehkejše, ko je pečeno.
V bistvu daš enako količino moke in vode …
Našla sem samo recept v hrvaščini, upam, da razumeš.
https://www.coolinarika.com/recept/brzi-kukuruzni-kruh#komentar2452016
Tudi v linku, ki sem ga pripela zgoraj, je ena pekla z brezglutensko moko po tem receptu.
A jajca lahko je? Ker iz jajc in brezglutenske moke (prosene, riževe, ajdove, koruzne itd.), se da speči palačnike, ki se jih nato lahko je namesto kriha, ali neke vrste nesladki biskvit, kjer jajca predstavljajo vezivo. Jajca se lahko nadomesti tudi z speštano banano ali jabolčno kašo, vendar ima potem ‘biskvit’ sladkast okus.
Hvala za vse odgovore.
Jajca lahko je, zato sem preizkusila že več tovrstnih receptov, a imajo zelo “jajčni”okus.
Danes bom poskusila še:
https://fitkuhinja.si/recipe/najboljsi-lchf-kruh/
Enkrat pa še tega, ki ga peče žena dr. Berga, ampak moran najprej dobiti maranta moko ali nekaj, kar bi jo nadomestilo (mislite, da bi bila tapiokina ali riževa OK?):
http://futr.si/kruh-brez-glutena/
Kaj pa menite o tem receptu?
https://zenska.hudo.com/recepti/predjedi-prigrizki/recept-kruh-brez-glutena/
Samo, katero moko izbrati – tu je zelo nedefinirano – 600 g prosene/riževe/koruzne/ajdove moke.
Bi šlo 2/3 riževe in 1/3 ajdove?
V receptu je viden zelo lep kruh.
Zdej si pa že mal tečna. Kup receptov imaš, lepo ti piše katera koli brezglutenska moka, ti pa kar nabijaš naprej, iščeš neke eksotične moke in kompliciraš … Ne vem no, a rabi tvoj otrok ta kruh ali ne. Za probo vzameš 200 g moke, 200 ml vode, kvas in spečeš, pa vidiš. Jaoooo.
Ja, najboljš, da investiraš v LCHF kruh iz mandljev, da bo vijoličen in porabiš na poskus po 5 evrov, zato da potem vse skupaj stran vržeš. In iz 150 g mandljeve moke dobiš malo več kot žemljo, samo toliko.
Slika je generična, dvomim, da je od recepta na sliki, ker je iz foto banke. Jaz se na to ne bi zanašala. Vprašanje, če je res kdo ta recept sprobal, ali je samo od njekje prepisan oz. preveden.
Glede brezglutenskega kruha pa naj bi dodatek indijskega trpotca delal čudeže.
Peka brez glutena ima svoje zakonitosti in vsaka brezglutenska moka se obnaša drugače.
Največ pa seveda prinesejo izkušnje.
Tako na hitro potrebuješ nekaj za vezivo in nekaj za rahljanje, drugače se bo kruh drobil in bil zbit. Marantina moka prevzame vlogo glutena, nadomestiš jo lahko s ksantan ali guar gumijem (vse dobiš v specializiranih trgovinah). Dodatek škroba (krompirjev, koruzni, tapioka) pa zagotovi rahlost testa.
Pa treba je peči dlje časa pri nižji temperaturi.
Evo, spekla kruh po tem receptu:
https://zenska.hudo.com/recepti/predjed … z-glutena/
Totalna zbita katastrofa – čisto nemogoče pojesti.
Delala vse po receptu – moke sem pa dala 300 riževe, 100 ajdove, 50 čičerikine in 50 kokosove.
Zaradi tega sem pa spraševala, če ima že kdo poštudirano kako razmerje mok.
Tale zgoraj je samo ena zbita gmota, katastrofa.
Poskusi po tem receptu https://www.kulinarika.net/recepti/11629/kruh/zdrav-pirin-kruh-dr-nine/?offset=80#mnenja
Še preden se lotiš pa preberi komentarje oz. mnenja spodaj.