Starševski čvek

Kako speči brezglutenski kruh brez kupljenih mešanic moke?

Default avatar
pri kupljenih je cel kup nekih nezdravih dodatkov. Ve kdo za kak recept brez kupljenih mešnic? Hvala.
Default avatar
Kupiš moko iz žita brez glutena in spečeš kruh? Kupiš več vrst moke brez glutena in spečeš kruh?
Default avatar
Ja, samo zdaj raziskujem - vem, katere moke so brez glutena, samo piše, da iz marsikatere teh mok narediš nekaj zbitega. Je morda kdo tu, ki tak kruh preizkušeno sam peče, pa da je podoben kruhu - gre za otroka.
Default avatar
Poišči na yt mislim da EZglutenfree, ali pa kak drug brezglutenski kanal.
Default avatar
Še nekaj - kakšna moka je arrowroot flour?
Default avatar
Imaš prav, vendar je na netu res toliko receptov in nasvetov, tudi tukaj na monu če se ti ljubi pobrskat, boš našla ogromno koristnih napotkov.
Sicer pa kruh ni neobhodno nujen, to je neka tradicija, da se brez njega ne da živeti. Otroku lahko pripravljaš ajdovo kašo, ovsene kosmiče, polento, riževe kosmiče ... vse to se lahko je samo, za zajtrk, kot dodatek, lahko narediš na sladko ali slano. Iz ov. kosmičev lahko spečeš: pecivo, mafine, palačinke, piškote, polpete, musli ploščice ... Polento skuhaš bolj na trdo, daš v model za rolade ali podobno, in narežeš na rezine. Ješ kot kruh, lahko popečeš na olju npr. s sirom (in je kot topel sendvič) ali namesto kosa kruha pri golažu.
Default avatar
viewtopic.php?t=8566947

Samo ena od n tem o brezglutenskem kruhu.

Jaz tudi sicer pečem kruh iz testa, ki ga v bistvu vliješ na pekač. Enako tudi testo za pico delam precej pocasto - ga lažje oblikujem in je mehkejše, ko je pečeno.
Default avatar
A lahko recept za ta kruh, ki ga vlijete?
Default avatar
Kje pri nas pa se kupi ta maranta moka - prvič slišim, res.
Default avatar
marantaa je napisal/a:
Ja pobrskaj po bio trgovinah, jih je kar nekaj, tudi na spletu. Sicer pa iherb.
Default avatar
a lahko je napisal/a:
V bistvu daš enako količino moke in vode ...
Našla sem samo recept v hrvaščini, upam, da razumeš.

https://www.coolinarika.com/recept/brzi ... tar2452016

Tudi v linku, ki sem ga pripela zgoraj, je ena pekla z brezglutensko moko po tem receptu.
Default avatar
na tem linku je navaden recept za koruzni kruh, ki vsebuje 100g navadne moke in 100g ostre moke, torej vsebuje gluten. Kruh iz same koruzne moke je precej zbit in ne vem, če bi ga otrok jedel
Default avatar
A jajca lahko je? Ker iz jajc in brezglutenske moke (prosene, riževe, ajdove, koruzne itd.), se da speči palačnike, ki se jih nato lahko je namesto kriha, ali neke vrste nesladki biskvit, kjer jajca predstavljajo vezivo. Jajca se lahko nadomesti tudi z speštano banano ali jabolčno kašo, vendar ima potem 'biskvit' sladkast okus.
Default avatar
a jajca lahko je napisal/a:
Jajca se lepo nadomesti tudi z lanenimi semeni ali zmletimi namočenimi ovsenimi kosmiči. Če kdo slučajno rabi nasvet za alergika na jajca ali vegane. Palačinke je pa mogoče speči tudi samo iz ovsenih kosmičev in (brezglutenske) moke.
Default avatar
to ni brezglutenski kruh je napisal/a:
Ne znaš brati?
Default avatar
BGT je napisal/a:
A ne piše v receptu samo brezglutenska moka? In kot vidiš, je skoraj isto vode kot moke. Mislim, da je to ključ, da kruh ne pride zbit.
Default avatar
BGT je napisal/a:
Zdej si pa že mal tečna. Kup receptov imaš, lepo ti piše katera koli brezglutenska moka, ti pa kar nabijaš naprej, iščeš neke eksotične moke in kompliciraš ... Ne vem no, a rabi tvoj otrok ta kruh ali ne. Za probo vzameš 200 g moke, 200 ml vode, kvas in spečeš, pa vidiš. Jaoooo.

Ja, najboljš, da investiraš v LCHF kruh iz mandljev, da bo vijoličen in porabiš na poskus po 5 evrov, zato da potem vse skupaj stran vržeš. In iz 150 g mandljeve moke dobiš malo več kot žemljo, samo toliko.