Starševski čvek

Javna tribuna: Kako in kdaj izbrati otroku prvi mobitel?

Default avatar
Kdaj je pravi čas, da otroku kupimo prvi mobitel?
Kako postaviti pravila?
In kakšen mobitel otroku sploh kupiti?

To je le nekaj vprašanj, s katerimi se ukvarjamo starši. Zaradi varnosti je za starše pogosto »pravi čas« takrat, ko otrok začne sam hoditi v šolo, kar pa ni nujno tudi pravi čas za otroka. Zato se nemalokrat ob odločitvi posvetujemo s prijatelji, znanci ali sodelavci.

O vsem tem se bomo pogovarjali v tokratni javni tribuni s strokovnjaki Telekoma Slovenije in organizacije Logout.

Javna tribuna bo potekala v sredo, 22. 8. 2018 ob 11h. Vprašanja pa lahko postavljate že zdaj.
Priponke

otrok-mobilni-telefon-zasvojenost.jpg
(109.54 KiB)

Default avatar
Moj gre letos v prvi razred in mu niti slučajno še ne mislim dat mobitela. In tudi večina v našem okolju mobitelov še ne mo imela v prvem razredu. Ne vem kako je pri vas,ampak zame je to še čisto prezgodaj. Imajo dosti drugega za počet in se zunaj preganjat, sploh poleti. Pozimi pa že kakšno drugo aktivnost najdemo.
Default avatar
... v višjih razredih OŠ eno kripo s katero so dosegljivi za sošolce in prijatelje, pa da lahko napišejo kak sms. Internet no way, pametni telefon takisto.

Dobi ob zaključku OŠ, pa še to se bomo natančno zmenili, kako in kaj.

Tudi to je prezgodaj, samo ko je toliko pametnih staršev na svetu, da se moji otroci potem delajo reveže, češ vsi majo, samo mi ne.

Težko, ampak vredno zdržati.
Default avatar
Ravno sem zasledila tole:


verjetno je za naše malo večje že prepozno, ampak pri otrocih pa se še morda da kaj narediti. Me res zanima strokovno mnenje.
Default avatar
Definitivno smo preveč odvisni od takšne in drugačne telefonije,... kako ne bodo otroci, ki jim pri 5ih ali pa še prej porinejo v roke mobitele, samo da se zamotijo, ker sičer bi se morali sami z nj9mi ubadat. Enostavna rešitev,katerre posledice bomo šele videli.
Default avatar
Jaz stvari vidim malo drugače - telefoni so zdaj del našega vsakdana, ne vem, če poznam odraslega človeka brez pametnega telefona, in namesto da jih otrokom odrekamo, jih raje učimo, kako z njimi pametno ravnati, za kaj so dobri (dosegljivost, zemljevidi, razne uporabne aplikacije) in za kaj niso. Seveda moramo biti pri tem sami zgled in moramo imeti dovolj znanja, da prepoznamo, kaj s telefonom počne otrok, in mu mogoče določene stvari blokiramo, če je treba. Vsak črno-bel odnos do sveta ni preveč zdrav, češ, tehnologija je slaba, svež zrak je dober. Vse v ravnovesju! Telefon je izumil človek, telefon je neživa stvar, od nas je odvisno, kako jo bomo uporabljali, človek je problematičen, ker nas vse takoj zasvoji.

Konkretno: hči je dobila prvi telefon na koncu 3. razreda. Ima neomejen dostop do glasbe. Lahko kliče in pošilja sporočila. Učimo se, kako uporabljati google maps, preko aplikacij spoznavamo ozvezdja in gledamo, kje je kak vrh v hribih. Igrice lahko igra, a s časovno omejitvijo in tiste, ki jih z možem odobriva. Instagram ima, a z omejitvami. Pinterest tudi. O vsem tem se veliko pogovarjamo - kje najti informacije in kako, kdaj je informacij preveč, kako vedeti, kaj je dobra informacija .... Učimo se tudi (in tukaj morava biti midva zgled), kako telefon odložiti in nanj pozabiti. Veliko beremo, smo na svežem zraku. Če gremo na koncert, telefon pustimo doma in uživamo v glasbi. Pa pravila fotkanja - zakaj ne razgaljenih fotk, kako biti uvidevni do drugih, zakaj ne fotkati na plaži itd.

Skratka, samo prepoved se meni ne zdi konstruktivna, to, da otroku kupimo telefon in ne vemo, kaj na njem dela, pa seveda tudi ne.

Pa še to - midva ji kupiva uporaben telefon, kakršnekoli preserancije (če bo kasneje želela iphone) bo morala financirati sama.
Default avatar
Pri nas je preprosto je napisal/a:
Pri nas pa ni tako preprosto, namesto prepovedi in prepovedi, se rajši učimo odgovornega ravnanja. In sem prepričana, da bo naša vzgoja obrodila boljše sadove kot tvoja, pa se lahko še tako delaš norca, da smo pametni.
Default avatar
... se nikakor iz nikogar ne delam norca. Skušam spraviti svoje otroke gor tako kot vsi ostali. in lažje se bom pogovorila s pertnajstletnikom kot s pet ali osem, ker že veliko več vidi in razume. opazuje svoje sovrstnike in komentira ... ker ni prilepljen na ekran.

Se pa beremo čez deset let.
Default avatar
Če bi dojenčki lahko imeli telefon bi bilo koristno. Ljudje pa če se zavedate ali ne tehnologija gre naprej. Imate nevem..enega štiri letnika npr. A veste kaj bo čez 5 let? Telefoni bodo obvezni. Za vse. Ne pametnih telefonov se sploh ne prodaja več in vsak telefon ima internet bodimo iskreni. Prej ko naučite otroka bolje. Če bom imel jaz kdaj otroke mu bom kupil telefon pri enem letu, da se nauči. Da bo potem pred vsemi vrstniki. To je prava pot. Verjemite. Vdajte se v tehnologijo ker druge opcije ni. Svet gre v tej smeri naprej.
Default avatar
Nekatere zahodne države pa so ga že prepovedale.
Default avatar
Je že narejena kakšna raziskava, ki bi kazala na negativen vpliv ekranov in sevanja na oči?
Hvala.
Default avatar
Telefon se mi zdi - tako kot beseda pove -telefon.
Otrok ga ne potrebuje dokler nekje ne ostane sam. Torej za varnost. Da on lahko pokliče. Telefon je zadeva, ki je bila doma že od vedno. Na polici v dnevni sobi. Cela družina je otrpnila, ko je zazvonil. Ker je zazvonil navadno s konkretnim razlogom.
Sedaj takega telefona nimamo več in otrok bo, ko bo končal s podaljšanim bivanjem, torej ko mu podaljšano bivanje več ne pripada, dobil telefon.
To se ne bo kmalu. Vem, da bo z njim počel vse, kar mu bo telefon omogočal, vsekakor bo neka leva firma, ali pa bo podedoval moj telefon.
Vse tiste stvari - od fotografiranja do Google maps, pa zvezdnih kart... So izgovor. Te stvari se lahko uči na računalniku pod nadzorom in za to ne potrebuje telefona. Fotoaparat pa... Ne vem. A ga rabi, hoče,mora? Jaz tudi rabim, hočem, moram imeti bmwja, ampak ga nimam, ker ga v bistvu ne rabim in me moram. Samo hočem, ker je pač lepa igrača. Torej ga nimam, ker sem odrasla. Sicer pa ker ste vsi odlični starši, me ne zanimajo vaši izgovori zakaj mora otrok imet telefon.
Zaradi mene lahko naredijo zapestnico ali pametno uro, s katero otrok lahko pokliče recimo 15 izbranih številk in vedno se rešilca in policijo. In seveda tudi sprejme klic.
Na kratko: telefon da, za namen varnosti. Za karkoli drugega nikakor ne.
Za čvekanje s prijatelji bo srednja šola pravi čas, pa se takrat bodo pri nas hude omejitve!
Pa mislim, da moj otrok zaradi tega ne bo ne prizadet, ne izključen iz družbe in niti zvezdne karte ne bo pogrešal. Do takrat je še dolgo in vem, da se bodo stvari spremenile. Zato ne bom preveč pametovala.
Default avatar
Moj otrok, septembra gre v 4. razred, uporablja pametni telefon iz zdravstvenih razlogov. Potrebuje ga. Tudi med poukom. Je pa res, da smo včasih deleżni komentarjev, kaj otrok v 2. 3. razredu potrebuje tak telefon. Żal ga!
Default avatar
je celo leto prosil, da mu ga kupiva, dokler se niso začele počitnice in je na telefon pozabil. Verjetno bo zdaj ista pesem, ko bo šel spet v šolo, v njegovem razredu ga zraven še ene deklice edini namreč nima. Če bi se odločala jaz, mu ga dovolim na koncu OŠ in nič prej. Otroci se naj razvijajo z realnimi izkustvi - dotik, prijem, doživetje, ne pa da so podvrženi virtualnim dražljajem, ki jih delajo odvisne....
Default avatar
O 4 leta ga ima je napisal/a:
Kakšno bolezen pa ima, da potrebuje telefon? Ima gor kakšno aplikacijo? No.... za take zadeve pa so telefoni vsekakor uporabni. Tudi sama sem svoje časa uporabljala aplikacijo kaklkulator OH-jev, saj mi je to pomagalo pri urejanju sladkorne bolezni.
Default avatar
Kako vklopiš omejitev porabe in kaj se potem zgodi, ko otrok pokuri te minute, podatke, sms-e?
Default avatar
Leta nazaj: moj je dobil prvega v 4.razredu, ko je začel resno trenirati šport in je bila komunikacija lažja. Je bil navaden telefon. Pametni telefon je dobil z vstopom v SŠ.
Default avatar
moj sin je star 10 let in v šoli je skoraj edini, ki nima telefona. se mi zdi, da je še premajhen. čeprav ves čas pritiska na naju, sva se odločila, da ga do konca OŠ ne bo dobil...najini prijatelji pa pravijo, da sva starokopitna.
Default avatar
Pozdravljeni vsi,

pričenjamo z današnjo javno tribuno, ki bo za vprašanja odprta do 12. ure.
Pozdravljamo strokovnjake iz Telekoma Slovenije in organizacije Logout, ki bodo z nami delili nasvete.

Vabljeni k sodelovanju.