Forum.Over.Net

Starševski čvek

Celjska urgenca - kaj je plačljivo in kaj ne?

Default avatar

kako to deluje

https://www.vecer.com/obisk-urgence-po- ... si-6544803

Pregled takšne paciente stane 30 evrov, že za nenujni kratek obisk brez pregleda mora pacient plačali 15 evrov.

Mi zna kdo razložiti, komu vse zaračunavajo na celjski urgenci. Kaj so zanje nenujni primeri?
1. prideš zaradi odstranitve klopa. Na recepciji izpolniš obrazec in potem ti pove, da klopov ne odstranjujejo in plačaš 15 evrov receptorki. Ali te ona spusti k zdravniku, ki se pogovori s teboj brez pregleda in ti zaračuna 15 evrov?
2. Boli te trebuh, pa ne veš ali zaradi prebavnih težav ali slepiča. Zdravnik te pregleda, ugotovi, da so le prebavne težave, ki niso za na urgenco in ti zaračuna 30 evrov za pregled?

Je tako? Če je tako, bi za 1. primer lahko pisalo, da takih pacientov ne sprejemajo. Za 2. primer je pa grozljivo, da moraš plačati, če kot laik nisi pravilno ugotovil, da ti nič ni.

Lahko kak Celjan iz prve roke pove, kako je s plačevanjem v njihovi urgenci?
Default avatar

milo rečeno

Milo rečeno - kak idi-ot moraš biti, da greš na urgenco za odstranitev klopa?
Default avatar

kako to deluje

milo rečeno je napisal/a:
Tak primer je bil pač naveden, pa sem ga povzela. Me pa točno zanima, kdaj in koliko tam plačaš v posameznih primerih. Če kdo ve. Mogoče kaka sestra, ki dela v recepciji.
Default avatar

itisme

Predvidevam, če boli trebuh in sumiš na slepič, potem pa se izkaže, da ni nič nevarnega, da ne plačaš. Če moraš potem vseeno plačat, to seveda ni prav.
Default avatar

Hdudhd

Kolikor vem je obvezno, da ti povejo, da je neka storitev plačljiva in koliko stane, preden to storitev opravijo.
Če te malo boli trebuh ne rabiš takoj letat h zdravniku, sploh pa ne na urgenco. Če ne mine se preprosto naročiš h osebnemu zdravniku. Če se na tleh zvijaš od bolečin je seveda situacija drugačna in te bodo na urgenci brez problema sprejeli.
Klope smo mi vedno odstranjevali doma, še nikoli nisem slišala, da bi kdo zaradi tega hodil na urgenco.
Če maš neke hujše težave, poškodbo, nenadno poslabšanje, ki zahteva hitro ukrepanje, potem te bodo brez problema vzeli. Saj že samo ime - urgenca - pove kakšne zadeve naj bi tam obravnavali - urgentne.
Največji problem so bili tisti, ki so na urgenco prišli recimo po nov recept, ali pa ker ga je že 2 meseca bolela noga (in bi se v tem času lahko spravil do osebnega zdr), ali pa mamice, ker je njen otrok 2x kihnil.
Default avatar

Polna luna

milo rečeno je napisal/a:
In to, kot pišejo, ne za svež ugriz, ampak za nekaj dni prisesanega klopa.
Default avatar

Polna luna

itisme je napisal/a:

Glede na to, da so v prvih 15-ih dneh zaračunali, pazi!, osmim (8) ljudem izmed verjetno več kot sto obravnavanih pacientov dnevno, je plačevanje očitno tudi v CE še vedno skrajni ukrep za tiste, ki tudi po najbolj milih merilih ne sodijo na urgenco.
Default avatar

kako to deluje

Polna luna je napisal/a:
Ne vem. Zdaj se tudkaj vsi zgražate, kakšni idioti hodijo na urgenco za nenujne zadeve, pred Celjsko urgenco je pa pred leti umrl človek s srčnim infarktom, ki ga niso sprejeli, ampak poslali po napotnico. Ampak to so po vašem redki primeri, žal jih bo zaradi plačljive urgence čedalje več.
In problemov v zdravstvu, korupcije in izginjanju denarja s plačljivo urgenco ne bodo rešili. Le dostopnost do zdravstva se bo za revne spet zmanjšala.
Default avatar

so ga pozno odkrili

Polna luna je napisal/a:
Mogoče so ga šele tedaj odkrili in jih je zajela panika.
Default avatar

Jstsm

Jest sem plačala 30€, ker to da so mi zelo izpadali lasje baje ni za na urgenco :(
Default avatar

Jstsm

Jest sem plačala 30€, ker to da so mi zelo izpadali lasje baje ni za na urgenco :(
Default avatar

hhm

milo rečeno je napisal/a:
rad bi te videl, kako si boš pri dvainosemdesetih letih odstranil na hrbet pripopanega klopa, če boš na stara leta odvisen samo od sebe...
Default avatar

Polna luna

kako to deluje je napisal/a:
Ja, res je.
Pred leti je človek umrl zaradi neustreznega postopka sprejema.
So zato spremenili navodila in sedaj je sistem sprejema drugačen! Je v zadnjih tednih ali mesecih kdo umrl pred vrati urgenc zaradi zavrnitve na sprejemu?

Ampak nekateri še vedno argumentirate upravičenost obiska urgenca za prav neverjetno bizarne zadeve s tem tragičnim primerom.


Glede na to, da so, ocenjujem, samo vsakemu 250-temu pacientu izstavili račun zaradi neupravičenega obiska, zelo verjetno med njimi ni bilo nikogar med aktualnim infarktom. Se pa lahko osebje sedaj bolj posveti takšnim pacientom, ki jih dejansko potrebujejo.


Res ne razumem tega, da ljudje tako radi kot možnosti vidite samo skrajnosti in sedaj nekateri to, da se želi vsaj malo omejiti zlorabe sistema, razumete tako, kot da bodo pa sedaj zaračunavali vse in vsem.
Default avatar

kako to deluje

Polna luna je napisal/a:
Ne gledamo samo skrajnosti, ampak opozarjamo, kaj se lahko zgodi, če si nekdo zaradi plačila ne bo upal na urgenco. Ljudje smo različni. Nekdo gre za vsako figo, drug pa trpi do zadnjega. Prav zato me zanima, pa še nisem uspela izvedeti, kakšni so bili primeri, da je moral nekdo plačati. Zakaj zdravnik sploh pregleda pacienta za 30 evrov, če je nenujen primer? Ali to zdravnik ugotovi šele po pregledu? Ali bolnik vztraja, tudi če mu vnaprej povedo, da bo plačal ali kako to izgleda?
Tu so raznorazna ugibanja, rada pa bi izvedela iz prve roke.
Default avatar

saj to je

kako to deluje je napisal/a:
enkrat sem žal bila na urgenci in to z napotnico od osebnega zdravnika.
Tam je triaža- to naredi sestra kjer po standardih, ki jih imajo ugotovi in določi kako ogrožujoče je stanje bolnika - dobiš zapestnico z določeno barvo - različne barve so različne hitrosti obravnave... najbolj ogroženi so seveda tako na vrsti prednostno.
In po moji logiki bi najprej sestra tukaj lahko ugotovila,da ne gre za stanje, za katerega je pristojna urgenca oz. potrebna kakršnakoli urgentna obravnava in bi bolnika lepo poslali k svojemu zdravniku.

Kdaj točno zdaj kdo pove pacientu da je prišel z nepotrebno stvarjo, ki ne sodi na urgenco pa ne vem - ali je to že na recepciji, ali je to ta sestra na triaži oz. kdo potem to naredi...

Sploh pa jaz res ne razumem ljudi, ki se jim ljubi hoditi za take stvari na urgenco in čakati cel dan tam. ker tam se čaka, se načakaš, ker je gužva in imajo veliko dela. In ne razumem kako je ljudem za take stvari lažje pridet tja in tam čakat v tisti gužvi cel dan, namesto,da bi se lepo naročili pri svojem zdravniku, kjer ti gre bistveno manj časa... enostavno jih ne razumem teh ljudi...
Default avatar

Zelena kri

kako to deluje je napisal/a:

Pa dajte že nehat a tem vnetim slepičem, no.
Default avatar

me nekaj drugega zanima

ali sme študent medicine pridet delat na urgenco tak malo preko študenta poleti, ker tam pozna eno zdravnico, ki mu je uredila malo študentskega dela?
Se to sme?
Default avatar

tudi mene zanima

saj to je je napisal/a:
To tudi mene zanima. In zanima me, kako lahko bolnik, ki ni nujen primer, sploh lahko pride tako daleč, da mu zaračunajo po opciji brez ali s pregledom.
Default avatar

Pri nas

hhm je napisal/a:
To lahko komot uredi pri osebnem zdravniku, zastonj. Ali pa poprosi kaksno sosedo, soseda.
Default avatar

Prva roka

kako to deluje je napisal/a:
Iz prve roke? Potem pokliči na urgenco in jih vprašaj.