Starševski čvek

Švedska-kaj mi je kul...

Default avatar
Končalo se je moje 3 tedensko pohajkovanje po Švedski...moram rečt, da je razlika med nami in Švedi kar precejšnja.
Ko sem hodila v 7. razred, 4 leta nazaj, se je moja najboljša prijateljica s starši preselila na Švedsko. Kar nekaj časa me je vabila k njej na obisk, no letos pa sem se odločila, da res grem in poletje preživim v skandinaviji. Vreme je tam sprejemljivo za nas, ki smo navajeni imet sonce vec kot pol leta, tako samo v poletnem času.
Kar mi je zelo všeč pri njih je to, da imajo zelo kvaliteten način življenja. Že navzven se tudi vidi, da dajo veliko nase, sicer nisem neka ljubiteljica blondincev, ampak tako nasplošno bi rekla, da so zelo lep narod. Skrbijo zase(sportno so res top), v vsem casu, kar sem bila tam, nisem videla prav veliko debelih, so urejeni in imajo nek svoj modni stil, ki je meni osebno zelo všečen. Tudi starejši ljudje, so mi delovali kvalitetno:).
Kar pa takoj pade v oči, je njihova hladnost in nedostopnost, čeprav so ti takoj pripravljeni pomagat (če jih vprašaš, kje je kaj, al pa kam moraš it).Sicer mi je kolegica rekla, da je to samo na začetku in navzven, enkrat, ko si v njihovem krogu, so zelo odprti, dobrovoljni in zabavni. Navdušena sem nad njihovim znanjem angleščine, ki jo vsi govorijo kot svoj materni jezik, pa ni važno a gre za neizobražen folk, al zelo izobražene.
Všeč mi je tudi, da se brigajo zase, in nimajo te sosedske firbčnosti, kot je pri nas(najbrž zato tudi ne rabijo zaves). Pri nas ti vsak hoče pametovati kako bi moral živeti in kaj bi moral početi, se vidi, da je pri nas demokracija še v plenicah.
Všeč mi je tudi, vibe, ki ga oddaja mladina. To vidim tudi pri kolegici, delujejo tako zadovoljni, brezskrbni, polni nekih ambicij. Pri nas pa se nasplošno čuti neka apatija tudi med mladimi, veliko bolj se mi zdi, da smo pod stresom. Med tem, ko jaz pri svojih 16ih ne razmišljam še o svojem stanovanju, je to pri njih za mojo generacijo prvovrstna debata. Je pa res, da oni imajo tak sistem, da se takšno razmišljanje spodbuja, poleg tega pa jim je tudi omogočeno, da lažje pridejo do stanovanjca.
Všeč mi je koliko enih vzpodbud si deležen kot mlad človek, dejansko imam filing, da ti tam ne more, da ti ne bi uspelo.
Všeč mi je tudi narava, arhitektura in nebroj možnosti za trimčkanje.
Kar mi ni bilo všeč je definitivno spremenljivo vreme, hladnost in pa občutek nevarnosti, sploh v Stockholmu, ki že postaja vse manj Švedski.
Default avatar
Barbara16 je napisal/a:
Majkemi, a to celo po enem poletju si si ti odlocila, kaj je Svedsko in kaj ni? FuL dobro ej!
Default avatar
meni je Stockholm ful lepo mesto, meni najlepše v Evropi. name naredil največji vtis. Bila tam že večkrat in si še želim, bom zagotovo še šla.
Glede Švedov - hladnosti in tega kar pišeš, se niti malo ne strinjam. Prijazni, odprti, komunikativni in dostopni.
je lepa švedska - tista narava, jezera, morje in potem tiste lesene kočice. Stockholm mi je lep, ker ni velikih zgradb, je veliko zelenja tudi v samem mestu in polno vode zraven :)
res lepa pokrajina, in odprti, prijazni ljudje.
je pa res tam, da ljudje veliko lažje dobijo službe, sistem je takšen - ni tako to kot pri nas, in tako imajo mladi tudi lažje možnosti za preživetje in osamosvojitev.
Tako je, četudi imajo začasne službe in jo potem izgubijo, ni problem najti nove in tudi v vmesnem času je sociala in zavarovanje izgube pred zaposlitvijo in dohodek v tem vmesnem času, ne pade tako,da je človek napol obupan že iz tega.
In tak sistem bolj učinkovit je v vseh skandinavskih državah, tudi na danskem so mi razlagali je tako.
Default avatar
Napisala sem svoje vtise, in?
Default avatar
Stockholm mi je top je napisal/a:
Jaz sem bila v Stockholmu sam 3 dni, in tam so ljudje res bolj odprti, nenazadnje je to glavno mesto, ki se povsod nasplosno razlikuje od drugim mestec. Ostalo, kar se hodila ojrog so bila mesteca, ki so zelo švedska in tam folk ni tako dostopen in odprt.
Default avatar
Ne vem, kak obcutek nevarnosti ti dozivljas v Stockholmu? Sej zunaj Evrope bi te najbrz pobral od panike.
Default avatar
Barbara16 je napisal/a:
Težko kupim to zgodbo, ker res, ampak čist res, poznam 16-letnike in tudi če so na super top gimnaziji, se ne izražajo tako kot ti. Imaš besedni zaklad 40-letnice.
Default avatar
Pač ženska je napisala svoje vtise, ne vem kaj vam ni jasno. Kaj morate zdaj tukaj pametovati, ONA se je tam tako počutila in kraj tako doživela. Saj nekateri tudi doživljate ekstazo, ko hodite že 20 let v isti kraj na Hrvaško. vsak po svoje.
Default avatar
težko kupim je napisal/a:
Ja, to sem že stokrat slišala, da se izražam zelo zrelo. Stara duša, bi rekla moja babi. Vsekakor mi popačeno izražanje in trolanje na netu ni blizu.
Default avatar
Barbara16 je napisal/a:
Precej načitana, morda?
Default avatar
sanprašan je napisal/a:
Ja,preberem tudi kaj drugega, ne sam MON;). Tu sem zaidem z googla, ko me kaj zanima.
Default avatar
Barbara16 je napisal/a:
pred dobrimi dvajsetimi leti smo malo prepotovali po švedski - takrat ker je bilo preko agencije nismo prišli toliko v stik z lokalnimi preb. V stockholmu sem bila sama večkrat - imamo tam znance in smo bolj tako preko njih spoznali prav njihov način življenja in tudi več lokalnih ljudi tam.
poleg tega sem bila dolgo sama tudi na otoku Gotland - spoznali lokalne podjetnike tam, ki so nas gostili - res gostoljubje in zelooo lepa izkušnja, ki je sicer ne doživiš. Spoznavali smo z veni cel otok in prebivalce. Tudi s poslovnega vidika v stockholmu - izkušnja ki jo imam, obravnavana kot pomemben poslovni partner s strani člana uprave, a bila sem navadna študentka. če primerjaš z našimi odnosi tukaj. Za firme, že tajnice in kadrovike si nitko i ništa, zamenjliva roba, ki ni vredna niti odgovora, pri Švedih njih je to drug svet in nivo spoštovanja človeka kot osebe. Študentu odgovori tudi član uprave, ki ga potem še gosti v svojem podjetju kot pomembnega poslovnega partnerja. pri nas je uprava za študente nedosegljiva in malodane zastražena.

Tudi s privat vidika npr. v Goteburgu - smo bili na eni tekmi - smo se navijači Slovenci potem po tekmi zabavali skupaj s švedskimi. In to dobrovoljno, prijazno, čeprav so oni izgubili takrat :)

res je da živela tam ne bi, ker sem zmrzljiv tip človeka in bi pogrešala tudi toplooo poletje,mi je pa izjemno lepa država, sploh stockholm, in se spomnim ko sem bila prvič tam v stockholmu, sem stala pri T centralen tisti osrednji trg z vstopom na podzemno, in se prav spomnim sem si rekla, tukaj je meni tako lepo, od vseh skandinavskih mest, ki smo jih takrat prepotovali, mi je bil Stockholm najbolj všeč - pa takrat nisem nikogar tam poznala.
Tako da bi se še vrnila,da še komu od svojih bližnjih Slovencev pokažem kako je tam lepo. Ne bi pa ostala tam. V mladosti ja, danes pa so se stvari obrnile, pa ne. Mi je pa lepo za dopuste.
Default avatar
Barbara16 je napisal/a:
Ne mislim zrelo, ampak staro.
Obstajajo tudi mladi, ki se znajo lepo izražat, so redki, a so in ti ne spadaš med njih. Njihovo besedno izražanje je nekako precej sofisticirano, tudi v samem pogovoru ali klamfanju po forumu, čeprav uporabijo popačenko ali sleng, odsevajo neko sofisticiranost.
Tvoje besedišče je besedišče 40-letnice.
Default avatar
Dolenjc je napisal/a:
Sem iz majhnega kraja in vsaka odstopanja, ki jih nisem vajena, mi predstavljajo nelagodje. Poleg tega sem prvič šla sama v tujino, zame tista nastniška neobremenjenost ravno ne velja.
Default avatar
Barbara16 je napisal/a:
Se vedno ne stekam, kaj nelagodnega je v mestu, kot je Stockholm. Z logiko, da je nelagodno vse, kar ni domaca gruda, pa nikol ne bos vidla sveta oziroma ga polno dozivela. Come on, Svedska ni Sirija!
Default avatar
težko kupim je napisal/a:
LOL, si me nasmejala. Najstniki in sofisticirano izrazanje ;)), preberi kak najstniski forum, ne samo, da se vecina ne izrazajo sofisticirano, niti osnov ne poznajo. Ce je zate anglovenscina in balkan sofisticirano izražanje, pol pa naj bo...
Default avatar
Barbara16 je napisal/a:
ta izjava je še en dokaz, da nisi 16-letna najstnica
Default avatar
Ma, glej, kakor hočeš, jaz temo nisem odprla, da bi se z dolgocasneži prepirala...
Default avatar
Stockholm mi je top je napisal/a:
Ja, pri nas, ko sem se dogovarjala za počitniško delo, sem naletela na res slab odziv, ti kar zbije voljo. Pa z vprašanji, kje delajo starši in če sem si v sorodu s tem in tem, kot da je to edino pomembno. Se mi zdi, da smo bolj obravnavani bolj kot nebodigatreba, kot pa dobrodošel kadar, ki jim bo v pomoč.
Default avatar
Lani bila tam. V Gothenburgu. Glede na to, da je vsak drugi prebivalec "migrant", ne vem kako bojo ti pristni blond prebicalci preživeli.
Visok standard, cene takšne, da te kap...edino kar se mi pri njih res zdi top je to, kako je poskrbljeno za upokojence. Pomoč na domu stane cc 150€, s tem da pridejo 6x na dan, vse dni v tednu, dom pa stane 350€.
Še ena zanimiva primerjava "standardov". V McDonaldsu dobijo 10€ na uro.