Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Zamenjava zdravila

Default avatar

Eli Jam

Spoštovani, prosim za vaš vaš nasvet. Stara sem 71 let. Do sedaj sem jemala zdravili Lodoz, 5mg in Tritace, 2,5 mg. Pred tednom dni, se mi je sis. pritisk dvigoval do 160. Četudi sem povečevala odmerek, le-ta ni reagiral. V soboto se mi je dvignil na 211 in sem morala na urgenco. Zdravnica je rekla, da mi Tritace ne ustreza več in ga zamenjala s Tritazide, 2,5 mg. Zanima me, kako bo to zdravilo dolgoročno vplivalo na telo, glede na to, da vsebujeta obe zdravili diuretik. Bi morala tudi Lodoz zamenjati, ker ga jemljem enako dolgo? Želim vam lep dan in vas lepo pozdravljam.
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje. Ko so zdravniki ugotovili, da so vrednosti krvnega tlaka toliko bolj nevarne čim višji je tlak so začele tovarne izdelovati zdravila z različnimi količinami zdravil v posamezni tableti. Praviloma dobijo vsi bolniki najprej zdravilo z najnižjim odmerkom. Čim ugotovimo, da je predpisano zdravilo premalo učinkovito odmerke zdravila blago povečamo z enakim zdravilom če tako obstaja, ali zdravilo zamenjamo. Danes imamo pri nas več tovarn, ki proizvajajo zdravila za nižanje tlaka z zelo raličnimi količinami zdravil v tabletah. Kako naprej pri vas? Vi ste verjetno daljši čas jemala Tritace v najnižjih odmerkih. V knjigi o zdravilih, ki jih proizvajajo naša farmacevtska podjetja je navedeno zdravilo Tritace v petih jakostih (!). Nisem prepričan, da je to stanje poznano vsem zdravnikom. Ker jemljete Tritazide 2,5 mg in Lodoz se bojite, da bo dnevni odmerek diuretika previsok. Predlagam, da opustite Lodoz in, da po potrebi jemljete Tritazide 2 tableti na dan. Če pa boste dobili podatek, da obstaja pri nas Tritace v jakosti 2,5 ali 5 mg ni zadržka, da ostanete pritabletah Tritace. Srečno
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Filip Novak

Pozdravljeni, imam podoben problem, le da sem do sedaj jemal Tritace 1,25mg in Lodoz, 5mg, za nižji utrip srca. Ker se mi je občasno pritisk zelo zvišal, mi je zdravnik odmerek povečal na 2,5mg. Lodoz jemljem zjutraj in mi po njem pade včasih sist. pritisk tudi na 90 in takrat si ne upam vzeti zjutraj še Tritace. Brez njega oz. z manjšim odmerkom, pa pritisk varira. Bi bilo smiselno jemati kakšno drugo zdravilo za srčni utrip brez diuretika ali Tritace jemati proti večeru ? Približujem se sedemdesetim letom. Hvala za odgovor. Lep pozdrav.
Default avatar

Boris Cibic

Bi dal prednost jemanju zdravila Tritace v večernih urah.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
cron