Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

srce in hrana

Default avatar

scaredgirl

Pozdravljeni.

Zanima me, koliko se poviša srčni utrip po obroku? Že lep čas se mi dogaja, da mi naraste utrip po obroku. Sicer odvisno od tega kaj jem, vcasih je utrip samo malo hitrejsi, drugic zelo. Res je, da si utripa ne merim ker se mi zdi, da potem, ko vidim koliksen je utrip, ta postane se hitrejsi.
Je mozno da si sama to povzrocam? Ker po vsakem obroku, zacnem podzavestno razmisljati o tem da bom spet imela hitrejsi utrip. Zdi da se mi da utrip ponavadi ne gre cez 100, traja pa nekje do 2 uri. Med tem se pocutim normalno, diham normalno, ne tisci me v prsih ..
Stara sem 26 let, 58kg, 163cm, pred kaksnim mesecem sem nehala kaditi.
In pa se druga stvar ..pred menstruacijo se mi vcasih pojavljajo prezgodnji utripi in me poliva vrocina. Bi to lahko bilo kaksno hormonsko neravnovesje?

Lp, in hvala za odgovor
Default avatar

Katja68

Tudi jaz imam podobne težave, čakam odgovor, pa ga še ni.
Lp
Default avatar

Boris Cibic

Kot sem že navedel se srčni utrip pospeši pri sleherni obremenitvi, vendar v primeru vpliva vsakdanjih obrokov so običajno majhni. Pri malo večjih obrokih, ko lahko poln želodec blago pritiska na srce, se lahko sprožijo prezgodnji utripi ali napadi hitrega bitja srca, zlasti pri anksioznosti, ki se mi zdi pri vas prisotna. Čestitam vam, da ste opustili kajenje. Priporočam vam zdrav način življenja, kamor spadajo tudi redni polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo, 5 - 6 krat na teden in po potrebi uživanje blagih pomirjeval (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji). Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog
Boris Cibic