Starševski čvek

Stroški ob nakupu nepremičnine

Default avatar
Pozdravljeni!

Kupujemo stanovanje in me zanima, koliko dodatnih stroškov lahko pričakujemo, da lažje ocenimo investicijo?
+ Dogovorjena cena stanovanja
+ Provizija agentu 2%
+ ...?
Default avatar
Notar, pogodba oz. odvetnik če ga boste imeli. Tiste 2% pa jaz nebi plačala. Ni niti legalno. Ne more agencija obeh strani zastopat. Najdi svojega posrednika, ki bo deloval zate in njemu plačaj. Ali pa odvetnika. Ta delitev provizije je čisti nateg. Samo v sloveniji si lahko to privoščijo res.
Default avatar
Lahko da je neeticno, ni pa "nateg". Ce ne bos placal 2% agentu, bo pa nekdo drug, ki se bo s tem strinjal, ti se bos pa poslovu od stanovanja. Gre za kupcevo svobodno odlocitev, nihce ga ne sili. Se bo pa seveda vsak prodajalc strinju z delitvijo provizije, zakaj bi sam placu 4%, ce lahko samo polovico?
Default avatar
Da sploh še kdo dandanes najame nepremičninskega agenta, je nonsens. Večina je nestrokovnih, lažejo o stanju nepremičnine, so navadni prevaranti. Ne trdim, da vsi. Velika večina njih. Največja neumnost teh "sodobnih" agencij je, da jih prodajalec nepremičnine najame, potem pa še od kupca uradno zahtevajo provizijo. Saj jih ni on najel! Če pa že hočejo iztržiti več denarja, pa naj dražje prodajo nepremičnino.

Agencije močno odsvetujem.
Default avatar
Dolenjc je napisal/a:
zakaj bi sploh kdorkoli plačal ali 2 ali 4% ???
glede na to, da zakon veleva da je to MAX provizija, ki jo lahko zahtevajo... se pravi bi lahko zahtevali tudi 1%.

meni so še vedno najbolj glupi oglasi nepremičninskih agencij, kjer takoj piše, da je prodajalec dal pogoj, da kupec plača 2% in prodajalec 2%. ma nemoj, najprej naj ene 20% spusti ceno, ker je trenutno na trgu vse napihnjeno in nič blizu realni vrednosti.
in potem ko prodaja stanovanje za najmanj 50k več od realne vrednosti, bi rad da še njegova 2% krijem? lololol.
agenti bodo še piskal, ko poči balon.

moj agent bi seveda dobil lahko tudi 4%, če mi najde to kar iščem. prodajalčev agent, ki ne dela v mojem interesu, me seveda ne zanima.
Default avatar
Glede opisanega v zvezi s provizijo agenciji se strinjam.
Sicer so še stroški prepisov priključkov, vpisa v zemljiško knjigo, overovitve pri notarju, adaptacije stanovanja ...
Default avatar
Ne poslušat telih budal tukaj, ki vse vejo o vsem. Nakup nepremičnine je draga šola. Kdor nakupuje preko agencije, ima neko varnost da bo nakup opravljen strokovno in brez psihičnih bolečin kasneje. Nekoč je bil en bumbar, ki je imel veliko za povedat čez agente, pa je šel sam v nakup nepremičnine. Kupil je hišo s plombo, plomba se je pa izkazala za novo hipoteko, tako da je kupil še dolg s hišo. Tisti moment je vse lahko očital samo samemu sebi, ker je bil sam preveč pameten da vse ve. Če nakup opravljaš preko agencije, imaš vsaj možnost odškodnine za tak primer, saj so agencije dolžne imeti zavarovanje za svojo odgovornost. To pomeni, da če gre kaj narobe pri nakupu, imaš neko kritje zaradi eventualnih neprijetnosti, ki se lahko izkažejo kasneje. Če se nakupa lotevaš sam, lahko vse pripišeš sebi.

Ljudje ste smešni. Plačujete zavarovalnicam vsako leto zavarovanje...zakaj? Saj se ne zaletite (vsi)? Zakaj ne greste po izteku zavarovanja na Zavarovalnico in zahtevate premijo nazaj? Saj niso nič naredil za vas? Vi mislite, da je teh 4% nek bajen denar. Hja, ko pa pridejo problemi ven bi pa vsi raje rekli da bi raje prej plačal agentu 2% provizije, kot pa da vas je prodajalec nategnil za 20.000EUR ker vam je prodal še dolg s hišo. Tako ste ozkogledi. Gledate samo na to kaj dejansko naredi agent za vas, ne veste pa da sta v ta 2% vključena tudi odgovornost za njegovo delo. In če agent kaj zajebe pri prodaji, gre vaša odškodnina iz njegove police.

Bodite pametni, vsevedi, ampak na koncu ravno taki najbolj jokajo ko mislijo da vse vejo pa šparqjo ravno tam kjer jim nebi bilo treba.

Pa da ne bo pomote. Nisem nepr. agent. Sem odvetnik in samo iz prve roke povem, koliko je takih cepcov zunaj, ko vse v lastni režiji delajo, misleč da vse vejo o vsem, da malo prišparajo, potem pa naj drugi rešijo vse za njimi ko je že prepozno.

Avtor. Odvetnik in notar samo sestavita pogodbo. Noben od njiju ne bo šel na teren pregledovat kako hišo kupuješ, noben ti ne bo v detajle preverjal, če hiša še ima gradbeno/uporabno dovoljenje ali ne več. Ni to naloga pravnikov. Pravnik ti sestavi list papirja, pogleda ZK, to je pa to. Za ostale stvari, predvsem dejansko stanje nepremičnine, ti ne bo noben odvetnik/notar pomagal.

Še to. Če se prodajalec odloči, da bo prodajal preko Agencije, agenciji pripada 4%. Tako določa zakon! Glej Zakon o nepr. posredovanju. Če kupec kupuje nepremičnino, ki se oglašuje preko agencije, jo bo lahko kupil če se strinja s tem, da se provizija 4% deli med oba (2% in 2%) ali prepriča prodajalca, da prodajalec plača vseh 4% agentu. Ampak ker prodajalec nebo hotel tega bremena v celoti kriti sam, bo prodaja nepremičnine pogojena z porazdelitvijo provizije. Komur pa provizije ne dišijo in rad dela v lastni režiji, pa naj bere oglase fizičnih oseb. Verjetno se tega ne zavedate, da oglasi nepremičnin, ki jih najdete na spletu in jih tam oglašujejo za kupca Agencije, kar precej stanejo na mesec, ampak vam skopuhom to ni nič vredno. Važno da pridete do objavljenih informacij o nepremičnini zastonj, za vse ostalo od tam dalje boste pa že sami vse zrihtali.
Default avatar
Kupila sem stanovanje preko agencije, poleg kupnine in 2% sem plačala še notarja in takso na sodišču za vpis v ZK. Prepis priključkov ne stane nič.
Default avatar
Andreii je napisal/a:
'Odvetnik', kaj vse zakone bereš tako površno in upaš, da ne bo noben od cepcEv ugotovil, da ga zavajaš?

http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO3437
V 5. členu lepo piše DO 4 %. To lahko brez težav pomeni tudi npr. 0, 1, 2 ali 3 % provizije.
Default avatar
2% provizije se ne sme zaračunati kupcu ker je to nezakonito ampak vseeno vsi to počnejo ker kupci ponavadi ne vedo. Lahko agencija zaračuna do 4% tistemu ki jo najame prodajalec pa v pogodbi zapiše pa si s kupcem delta vsak pol. V takem primeru firmo enostavno prijavi inšpekciji ponavadi so kar visoke kazni v najslabšem primeru zgubijo licenco.
Default avatar
Res je, kupcu se praviloma provizija ne sme zaračunat, zato pa piše v oglasih, da si provizijo 4% delita kupec in prodajalec, ker je za enega to preveč.
Default avatar
Logika pravi, da vse stroške plača kupec, ker je to edini denar v obtoku. Teh 2% je prikriti del kupnine, nič druga. Sam sem zbil ceno do koder mi je pasalo in nato pač pokril ta 2%.
Default avatar
Andreii je napisal/a:
Kdo je pa tebe čez pravosodnega spustil?
Od kje ti ideja da je zakonito predvsem pa etično, da isti agent zastopa prodajalca in kupca? Da zavrne ogled če nočeš podpisati sodelovanja z njim? To je legalno? Daj pojdi ceste pometat raje! Kaj pa če imam jaz svojega agenta ki išče stanovanje zame? Po tvoji logiki naj plačam njemu in potem še od prodajalca? In ne vem kakšno prakso imaš ti, ampak moja odvetnica je pregledala vse in še več kar si napisal. Da človek ne opazi plombe je pač ******. Da je varneje z agencijo kupovati je pa totalna bedarija. Potem imaš pa zgodbe ko prodajo isto stanovanje trem osebam. Ti boš seveda trdil da je zavarovalnica izgubo teh ljudi pokrila :). Ker v sloveniji se to hitro zgodi. Greš na sodišče in zmagaš in poberejo. Ker seveda imajo kaj. Pa ker seveda ne traja desetletje da gre sodba skozi.
Večina agencij je že po prvem pregledu oglasov tako neprofesionalna da ti slabo rata. Od laganja o lokaciji, o tem da niti ne vedo katerega leta je bila stavba zgrajena, da ne vedo kdo je upravnik, koliko so položnice, kdaj je bilo kaj obnovljeno, koliko je bilo že lastnikov. O tem da dajejo groteskne slike na internet sploh ne bom. Pa o tem da ti nočejo nič povedat pred ogledom ker si očitno domišljajo da si boš na ogledu premislil ker so tako krasni in boš kupil stanovanje na rakovi jelši, ki je bilo v oglasu predstavljeno kot stanovanje "v elitnem trnovem" :).
Ne rečem da ne obstajajo dobre agencije. Ampak se izgubijo v poplavi sranja. In agent ki ti noče pokazat stanovanja ker nočeš podpisati da tudi tebe zastopa je sranje. In si zasluži da ga prijaviš. Potem ga greš pa lahko zastopat :).
Default avatar
uau je napisal/a:
S tem se pa zelo strinjam. Mi smo namreč želeli kupiti manjšo gradbeno parcelo oz. tudi manjšo z že zgrajeno stavbo. Iskali pa smo opcije na deželi. In ker pač nismo poznali okolja smo najeli agencijo. So nam našli kar smo iskali. Vse lepo in prav dokler se nismo, v lastni režiji, odpravili na ogled. Imeli smo srečo, da smo srečali enega soseda, ki nam iz prve roke izstrelil, da naj ne pričakujemo, da nam bo dal soglasje oz. služnostno pravico za vodovod in kanalizacijo. In da si ne bi slučajno drznili postaviti podpornega zidu, ker nam ga bo podrl (na enmu koncu parcele bi res bil poteben). Z možem sva se samo spogledala, ker agencija je trdila, da je parcela komunalno urejena in ima vsa soglasja, služnosti, itd. Po dejanskem preverjanju ni imela nič od tega.
Dejansko je tako, da se moraš angažirati sam in to zelo, če hočeš, da dobro kupiš.
Default avatar
uau je napisal/a:
Ti mene sprašuješ kdo je mene čez pravosodnega spustil, ko sama kvasiš same neumnosti? Kaj mešaš etiko tukaj? Etika pa zakon sta dva različna pojma. Če je nekaj nemoralno to ne pomeni, da je nezakonito. Sprašuješ me če je legalno? Napiši mi zakon in člen, argumentiraj svoje bedastoče, kjer piše da to ni legalno.

Normalno da ti ima agent pravico zavrniti ogled, če ne želiš podpisati. Agent in prodajalec sta, preden si ti izvedela za nepremičnino, podpisala pogodbo o posredovanju. Na njeni podlagi je agent začel oglaševat nepremičnino za kupca (so mu začeli nastajati stroški). Na podlagi njune pogodbe o posredovanju je prodajalec nepremičnine pooblastil agenta, da zanj prodaja nepremičnino. Na tej isti podlagi ima pravico tebe v pičkomaterno poslat če agent to hoče. Ni ti dolžan prodati nepremičnino. Jo še zmer hočeš? Poišči sama prodajalca in se z njim zmeni, če se bo šel prodajo nepremičnine s tabo brez posrednika? Če ga prepričaš, super zate. Če ne, išči drugo nepremičnino, ali pa se sprijazni s tem, da so takšni pogoji prodaje. Če kupuješ nepremičnino, ki jo oglašuje agencija, naj ti bo že v štartu jasno, da veljajo drugačni pogoji glede prodaje, kot pri fizičnih osebah.

In kdo si ti? Ti si ena pička, ki uživa v gledanju plačanih oglasov, ki jih za spletne oglasnike/spletne strani (bolha, nepremicnine.net, ...) iz svojega žepa plačujejo agencije, pol pa ko najdeš eno hišo ki ti je všeč, začneš razmišljat o tem, kako bi zdej to informacijo zlorabila in sama poiskala prodajalca in agentu pustila samo račune za oglaševanje nepremičnin. A zato so agencije? Da oglašujejo na svoje stroške oglase prodajalcem, pol bo pa prišel kupec pa bo rekel "dejva se midva zmenit, zdej ko sva prišla v stik, brez agenta". Kdo je zdaj nemoralen? Iz stavkov ki jih pišeš se ti na daleč vidi da samo na svojo rit gledaš pa kje bi koga ogoljufala, pol pa pišeš o tem kdo je nezakonit in kdo ni moralen. Še vedno te čakam, da citiraš te zakone, ko govoriš "nezakonito".

Nadalje. Mislim da ti POJMA NIMAŠ o nepremičninskem posredovanju. Če imaš ti svojega agenta, da ti išče nepremičnino, OK. Stvar med vama. Ampak ko stopiš v kontakt s prodajalcem, ki ima svojega agenta, bo treba (če bo prodajalec to hotel) plačati tudi njegovega agenta. Ni ti ga treba. Išči druge nepremičnine, ki se prodajajo mimo agencij. Če se je prodajalec (preden si ga spoznala) odločil, da bo svojo nepremičnino prodajal preko agencije, boš mogla sprejeti tudi te posebne pogoje prodaje, za katere se je pred tabo zavezal že prodajalec. In če si ne bosta delila teh 4%, te bo prodajalec odjebal in bo iskal nekoga, ki bo pripravljen delit 4%. Če najdeš prodajalca, ki ti bo prodal nepremičnino pa bo sam kril 4%, kar se je zavezal ob sklenitvi pogodbe o posredovanju, SUPER ZATE. Ampak dvomim, da boš našla takega.

Prodajalec, ki prodaja nepremičnino preko agencije, je pameten človek. Če so kakršnekoli napake pri prodaji, predvsem pravne narave, ima za sabo agenta, ki je odškodninsko odgovoren za svoje (profesionalno) delo in lahko tako ponoči mirneje spi kot škrtuhi, ki vse vejo o vsem in se čez 1 leto pojavi pizdarija pa jih glava boli ker so zgubili na tisoče evrov zaradi natega. Pol pa hodijo k odvetnikom, ko je že vse prepozno. Ti še ni noben pojamral o teh pametnjakovičih, ko vsi vse vejo? Ko sklepajo pogodbe je un rekel tako pa tako, ko sem pa kupil je bilo pa v resnici tako pa tako. Nategnil me je! Ja kdo ti zdaj jamči za strokovno delo? Kot sem rekel, agenti so odškodninsko odgovorni za svoje delo. Ta 2% ko jih more ena od strank plačati ni nič v primerjavi s tem kaj se zgodi, če zapraviš za hišo 200.000 EUR pa se ti čez en let izkaže, da nima uporabnega dovoljenja za stanovanjsko rabo. Je vredna precej manj kot poslovni prostor. Takrat začne pametnjakovič študirat kaj je ceneje, 2% agentu ali 100.000 EUR preplačane nepremičnine?

Skratka, glede na to kar si napisala, ostalega niti ni vredno komentirat. Želim ti veliko uspešnih poslov v lastni režiji, mogoče se kdaj srečava ko boš rabila tožbo proti tistemu, ki ti je prodal nepremičnino s pravno napako, ali boš pa tudi kar tožbe sama pisala pa najbolj da se gremo vsi prekvalificirat, ker zdaj vsi vse vejo o vsem.

Pa razmisli tisto o moralnosti. Ko gledaš plačane oglase nepremičnin ne pozabit, da jih je nekdo mogel plačat, da so informacije prišle do tebe. In ko boš študirala, kako stopit v kontakt s prodajalcem za hrbtom agencije, se spomni na svoje besedičenje o morali.
Default avatar
Polna luna je napisal/a:
Daj povej "Polna luna" kaj si hotla pametnega povedat s citiranjem tega člena? Do 4% je max., kolikor lahko agencija zahteva na podlagi pogodbe o posredovanju. Koliko bo agencija zahtevala je diskrecijska pravica agencije, ne tvoja pravica, da boš ti agenciji določala provizijo.

Vsaka nepremičnina, ki se prodaja preko agencije, zadaj za tem stoji pogodba o posredovanju, sklenjena med prodajalcem in agencijo. Osebno nisem še videl pogodbe, kjer si nebi agencija pridržala zahtevati max. 4%, kolikor ji zakon dopušča. Prodajalec, ko prepusti prodajo nepremičnine agenciji, teh 4% sprejme. Da je stvar poštena, se pri prodaji običajno porazdeli provizija med kupca in prodajalca, vsak po 2%. To ni zahteva agencije, ampak želja prodajalca. Agenciji je en figo mar a dobi 2% od vsakega ali 4% od prodajalca, za katerega je posredovala. Ampak dejstvo je, da prodajalec običajno na koncu ne bo želel kriti vseh 4% sam, zato prodajo nepremičnine pogojuje z delitvijo provizije agencije na 2% vsakemu. Kot rečeno, agenciji dol visi a dobi 4% od prodajalca, ali 2% od vsakega. Po pogodbi o posredovanju ima pravico dobiti plačilo v višini do 4% in če kupec ne bo dal 2%, jih bo mogel dati pa prodajalec, ki je dal prodajati nepremičnino preko agencije. Ampak bi rad videl kater prodajalec bo pripravljen prodat nepremičnino tistemu kupcu, ki ne bo pripravljen deliti provizije agenciji.

Vbijte si v glavo, da ko kupujete nepremičnino, ki se oglašuje prek agencij, zadaj za tem že stoji podpisana pogodba o posredovanju med prodajalcem in agencijo in, razen če prepričate prodajalca da on po tej pogodbi plača vseh 4%, da boste skoraj gotovo delili provizijo 50%/50%. Če vam to ni všeč, iščite ljudi, ki prodajajo nepremičnine v zasebni režiji.

Pa ne pozabite še na enega detajla, ki ima pravno podlago v Zakonu o nepremičinskem posredovanju. Prodajalec ne sme skleniti (mimo agencije) prodajne pogodbe z osebo, ki jo je v stik s prodajalcem spravila agencija/agent. Če to stori, je odškodninsko odgovoren agenciji in se v tem primeru provizija 4% iztoži od prodajalca. Tako da (bodoči kupci), če vas bo agencija spravila v stik s prodajalcem, pa ne boste podpisali dokumenta agentu, ki dokazuje, da vas je spravil v stik s prodajalcem, v odškodninsko odgovornost (če pride do prodaje) spravljate prodajalca. Rad bi pa videl prodajalca, ki bo prodal svojo nepremičnino takemu kupcu, da bo na koncu sam najebal.

25. čl., 3. odst.

(4) Nepremičninska družba ima pravico do plačila za posredovanje tudi v primerih, ko naročitelj oziroma njegov ožji družinski član sklene pogodbo v zvezi z nepremičnino, ki je bila predmet posredovanja, s tretjo osebo, s katero je naročitelja spravil v stik nepremičninski posrednik in je bila ta pogodba sklenjena v šestih mesecih po prenehanju pogodbe o posredovanju.
Default avatar
Volčje je napisal/a:
Meni je na daleč očitno, da sta naletela na nesramnega soseda, ki je bil pripravljen izustiti karkoli, da bi preprečil prodajo sosednjega zemljišča in gradnjo hiše poleg njega. Tudi če nebi dal soglasja, bi se ga dalo iztožiti preko sodišča. Sosed vama je že vnaprej grozil, da bo nekaj podiral na vajini zemlji. A vse to še ni bil zadosten dokaz, kako vama naklada s prav posebnim razlogom? In najbrž je tako grozil vsem bodočim kupcem, da jim bo podiral podporne zide in odrekal služnost.
Default avatar
Andreii je napisal/a:
Že samo dejstvo, da je neprem. agen. navajala neresnična dejstva, nas je odvrnilo od nakupa. Sosed je povedal kako stvari stojijo in ni dolžan dati soglasja za postavitev zidu, če noče. Zakaj bi se trudili in izgubljali tako čas kot denar da bi ga tožili? Spori se lahko vlečejo leta in leta. In si želeli takšnega soseda? K sreči se da pogledati v katastre kaj se s parcelo dogaja in kaj je vrisano in kaj ne. Tako, da agencij res ne razumem, da ne prikažejo realno sliko neke nepremičnine.
Bilo je še nekaj drugih razlogov, prav tako povezanih z agencijo, da smo prekinili sodelovanje.
To je pač moja izkušnja.
Default avatar
Dragi odvetnik, imam veliko izkušenj pri prodaji in nakupu stanovanja. Štirikrat šla skozi to zgodbo. Vse urejala sama, samo enkrat dala odvetniku delat pogodbo. Cepec še številk ni prav prepisal iz prejšnje pogodbe in zemljiške knjige. Tako da hvala za k. nasvete.
Default avatar
Odvetnik, tole ste napisali:
"In kdo si ti? Ti si ena pička, ki uživa v gledanju plačanih oglasov, ki jih za spletne oglasnike/spletne strani (bolha, nepremicnine.net, ...)"

Lepo reklamo delate svojemu cehu, da vas ni sram! Vsekakor zreli za prijavo na zbornico in še kam.
Dejmo delit tele njegove zapise, pa ga bodo sami pogruntal ...