Starševski čvek

Lastniki psov

Default avatar
ALI LAHKO PSI VSTOPAJO V TRGOVSKE CENTRE?

Objavljeno: 04.02.2013
Na našem portalu že leto dni ponujamo najbolj ažuren in najdaljši seznam lokalov, trgovin, barov in restavracij, ki so psom prijazni (KLIK). To zagotovo že veste. Morda pa niste vedeli, da v Sloveniji ni predpisa, ki bi prepovedoval pasjo prisotnost v gostinskih objektih, trgovskih centrih in nočitvenih zmogljivostih. Če je na vratih nalepka s prečrtanim psom, je ta zagotovo tam zato, ker je taka volja lastnika in to je seveda treba upoštevati. V kolikor pes v lokalu ni zaželen, mora biti to tudi označeno na vidnem mestu. V primeru, da je lokal psom prijazen, pa se od gostov seveda pričakuje, da njihov pes ne bo motil, ali kakorkoli nadlegoval ostalih gostov in da bo ubogal skrbnika.

Kot ste morda opazili, na našem seznamu psom prijaznih lokalov ni večjih trgovskih centrov. Zato ste se na naš naslov nemalokrat obrnili z vprašanji, v katere trgovske centre v Sloveniji je s psi pravzaprav dovoljeno vstopati. In mi smo poiskali odgovore.
K pripravi tega članka nas je spodbudilo predvsem nedavno pismo bralca, ki je pred nekaj tedni želel obiskati dobrodelni dogodek v enem od trgovskih centrov, kjer so se na stojnicah predstavljala društva za zaščito živali in mnoge druge organizacije, ki skrbijo za dobrobit živali.

"Sem velik ljubitelj živali in obiskujem mnoge dobrodelne prireditve, kolikor mi čas odpušča, seveda vedno pomagam po najboljših močeh. Tudi tokrat sem želel prispevati nekaj sredstev za zavetišče in obiskati stojnice na dobrodelnem dogodku, a sem na vhodu v trgovski center doživel hladen tuš. Z menoj je bil tudi pes Tobi, seveda na povodcu. Varnostnik me je grdo odslovil, češ, da v ta center ne sme noben pes! Odvrnil sem, da to sicer razumem, a da je gotovo na ta dan drugače, saj v centru vendarle poteka pasje obarvani dogodek… Varnostnik se je razburil in pričel kričati name," pravi pismo osebe, ki želi ostati anonimna.

Obrnili smo se na predstavnike vseh večjih trgovskih centrov v Sloveniji in prejeli zelo različne odgovore.

Tanja Durin iz Mercatorja nam je povedala, da sledijo volji večine kupcev in obiskovalcev trgovskih centrov, zato v Mercatorjeve centre vstop s psi ni dovoljen: "V hipermarkete in živilske prodajalne psom vstop ni dovoljen zaradi stika z živili, po naših izkušnjah pa kupci tudi v drugih, neživilskih prodajalnah, ne želijo psov. Izkušnje namreč kažejo, da se drugi kupci takoj pritožijo, četudi gre za majhnega psa v trgovini in v naročju lastnika," pravi Durinova in dodaja, da o spremembah ne razmišljajo: "V Mercatorju se prilagajamo potrebam in željam naših kupcev, spremljamo trende in spremembe navad, vendar za zdaj, razen izjem, kot so psi vodniki, ni bilo izraženih potreb, da bi kupci v centre ali trgovine prišli s psi. Če se bodo stališča v javnosti o tem spremenila, se jim bomo prilagodili." V Mercatorju poudarjajo, da želijo biti sicer prijazni tudi do skrbnikov psov, zato so pred centri urejeni privezi za pse, poleti pa nastavijo tudi sklede z vodo.
Anja Marjetič, vodja odnosov z javnostmi pri Tuš Holdingu, ki upravlja s trgovskimi centri Planet Tuš v mnogih slovenskih občinah nam je povedala, da je v njihove objekte vstop psom dovoljen le, če ga imajo lastniki v naročju oziroma v ustrezni torbi. "Gre za že ustaljeno prakso, ki je med lastniki hišnih ljubljenčkov sprejeta z razumevanjem, zato jo tudi upoštevajo," je pojasnila Marjetičeva. O tem, da bi lahko v Tuševe centre vstopali tudi psi na povodcih ne razmišljajo: "Z drugačnim režimom je žal kar nekaj težav s skrbniki in psi, ki ne upoštevajo osnovnih pravil, kot sta povodec ali nagobčnik, kar ostale obiskovalce in kupce zelo moti," nam je povedala sogovornica in poudarila, da so za pse pri vhodih v centre uredili mirna mesta, kjer je vedno na voljo posoda z vodo.

V nakupovalna središča Citypark Ljubljana, Europark Maribor, Citycenter Celje in Center Interspar Vič psom vstop ni dovoljen. Kot nam je povedala Snežana Delakorda, predstavnica za stike z javnostjo pri navedenih centrih, so v ta namen izvedli že kar nekaj "internih" poizvedovanj med obiskovalci: "Kljub zelo različnim mnenjem smo dobili še vedno več odklonilnih odgovorov, zato se za sprostitev vstopa psom zaenkrat še nismo odločili. Kljub temu, pa se zavedamo, da bo v prihodnje na skupne površine nakupovalnih središč potrebno omogočiti vstop tudi psom, ki jih bodo skrbniki seveda vodili na povodcu in bodo njihovi štirinožni ljubljenčki tudi sicer dovolj socializirani." V Cityparku so posebej poudarili, da se v zadnjem času pri njih večkrat opazi obisk kužka v torbici, a z njihove strani v tem ne vidijo težav.
Psom vstopa ne dovolijo tudi v nakupovalne centre Qlandia, vendar naredijo izjeme: "V centrih, kjer so tudi trgovine za male živali, je seveda vstop tem živalim dovoljen, saj je včasih nujno, da trgovino poleg gospodarja obišče tudi njegov najboljši prijatelj. Nekateri obiskovalci svoje pse redno vodijo v centre, kar se jim seveda izrecno ne preprečuje, če gre za manjše pse. V primeru večjih psov pa varnostniki prijazno prosijo skrbnike, če jih lahko njihovi prijatelji počakajo zunaj, na za to primerno pripravljenih mestih," pojasnjuje Nataša Crnkovič. Tudi pri Qulandii lepo poskrbijo za štirinožce na zunanjem delu, in sicer tako, da jim ponudijo posode z vodo, poleti sončni dežnik, pozimi pa tudi tepih, da psi ne bi bili izpostavljeni prevelikemu mrazu. Po mnenju Crnkovičeve trgovski center sicer ni primeren kraj, v katerega bi skrbniki vodili svoje hišne ljubljence: "Tla v trgovskih centrih so lahko zelo neprijetna za hojo štirinožcev, izpostavljeni so velikemu hrupu, ki je prisoten, poleg tega pa ima marsikateri obiskovalec pred živalmi strah iz različnih razlogov, kar lahko povzroči neprijetnosti na obeh straneh," dodaja.

Iz Supernove Koper smo prejeli informacijo, da je pri njih vstop dovoljen manjšim psom na povodcu. Drugače pa je v Supernovi na Rudniku v Ljubljani, kjer štirinožcem vstopa v trgovski center ne dovolijo: "Menimo, da trgovski center ni primeren za pse. Tu je živilska trgovina, lekarna in velika frekvenca ljudi. Nekateri ljudje se bojijo psov ali sploh niso ljubitelji psov, po drugi strani pa določeni skrbniki res nimajo meja in v center pripeljejo celo večje pse brez nagobčnika," so nam sporočili iz ljubljanske Supernove, kjer novosti na tem področju ne načrtujejo.

Povsem drugačna zgodba pa je pri naših zahodnih sosedih, kjer je od jeseni v veljavi zakon, ki odpravlja vse prepovedi vstopa psov v javne prostore. Deželni svet Furlanije - Julijske krajine je namreč septembra dokončno sprejel novi zakon, po katerem psi smejo v vse trgovine, bare in javne zavode.

Med Slovenci zelo priljubljena trgovska centra, nedaleč od nekdanje meje z Italijo tako nimata omejitev pri vstopu s kosmatinci: "V trgovskem centru Montedoro so dobrodošli vsi kužki, na kar nakazujejo že table ob samem vhodu. Seveda morajo biti na povodcu," so nam sporočili iz centra Montedoro, v katerega lahko sicer domače živali vstopajo že nekaj zadnjih let. Od oktobra pa so psi dobrodošli tudi v največjem nakupovalnem centru v Trstu, Torri d'Europa: "Vsi hišni ljubljenci imajo v naš center prost vstop. Izjema so le trgovina z živili in peščica lokalov, kjer vstop s psi ni dovoljen iz različnih razlogov. Za to odločitev so pridobili dovoljenje župana, kar sicer omogoča novi zakon," pravijo v Torri d' Europa in dodajajo, da od skrbnikov seveda pričakujejo, da bodo imeli pse na povodcih, v nekaterih primerih pa ob sebi tudi nagobčnik.
Pri sogovornikih smo se pozanimali tudi o sodelovanju trgovskih centrov z živalovarstvenimi društvi. Vemo namreč, da mnoga društva za potrebe dobrodelnih aktivnosti pogosto uporabljajo prodajne stojnice, nekateri trgovci pa imajo postavljene tudi zabojnike za zbiranje hrane za živali iz lokalnih zavetišč.

V Tušu pravijo, da je izjemno dobro sprejet njihov primer iz Kopra, kjer se vsako leto odzovejo pobudi Radia Capris in postavijo poseben zabojnik, v katerega lahko njihovi kupci odlagajo hrano za brezdomne pse iz Obalnega zavetišča. Stacionarnega zabojnika sicer nimajo postavljenega, drugače pa je pri njihovih sosedih, v koprski Supernovi. "V našem centru imamo postavljen fiksen zabojnik za Obalno zavetišče," pravi Boštjan Hrabar iz Supernove.

V mariborskem Europarku in ljubljanskem Cityparku bodo o postavitvi zbirnega mesta razmislili. "V kolikor se pojavi pobuda, bomo pri tem z veseljem sodelovali. Ob ureditvi pa bomo ustrezno obvestili tudi javnost," nam je povedala predstavnica centrov Snežana Delakorda. V Cityparku dodajajo, da so sicer tesno povezani s številni društvi in da bodo v prihodnje dali še več poudarka problematiki brezdomnih živali. Njihova vrata so tako vedno odprta za promocije in akcije različnih društev.

V Mercatorju stalnih zabojnikov za zbiranje hrane za pse v zavetiščih nimajo, a vendar radi sodelujejo pri aktivnostih zbiranja sredstev, recimo z Društvom Lajka. "Glede na prejete prošnje za pomoč pomagamo pri zbiranju hrane za zavetišča in društva, ki pomagajo brezdomnim živalim, odzivamo se tudi na njihove prošnje za donacije hrane," so nam povedali v Mercatorju.

Prošnjam za pomoč se odzivajo tudi v Qulandiji, vendar je šlo do sedaj po večini za zbiranje sredstev za otroke in družine. Kot zelo uspešno pa ocenjujejo sodelovanje z Društvom za zaščito živali Kranj, za katerega so v preteklosti zbirali star papir.

Prispevek: Pes moj prijatelj
Foto: Shutterstock

Preberite tudi:
Dog Welcome lokali po Sloveniji
Dog Welcome počitnice
Dog Welcome - izkušnje bralcev
Psi na mestnem avtobusnem prometu
Taxi, ki prevaža pse
Default avatar
Odgovorni lastniki zagotovo psa ne bodo peljali na sprehod v trgovski center. Pes potrebuje gibanje in igro v naravi na naravni površini, ne pa hoje v zaprtem prostoru po umetni površini. Če se s psom dovolj ukvarjaš v naravi, potem res lahko tisti urco, ko gre lastnik v trgovino pes počaka doma.
Default avatar
Imamo psa, živi z nami v stanovanju, kljub rednemu vsakodnevnemu česanju in sesanju je veliko dlak. Ampak smo se navadili, tako pač je, ko imaš žival.
Hči dela v trgovini s tekstilom in ji včasih uleti stranka s psom. Vljudno prosi, če lahko ne bi, ampak nekateri se ne dajo odgnat, ko brskajo po artiklih, pustijo psa, da se po svoje potika po trgovini, se slini, pušča dlake, se je tudi že zgodilo, da je pes začel gristi rob stalaže.
Pač ne, trgovina vseeno ni dom. Nekateri ljudje se strašno razburijo, drugi rečejo, da ima pes pravico biti tam.
Naš pes gre z nami v lokal, če je to dovoljeno, v restavracije ne, v bližnjo oštarijo pa samo na vrt in zaenkrat nas ni nihče odgnal. V trgovino ne gre, tudi ne vem, kaj bi imel od tega.
Default avatar
Povsem drugačna zgodba pa je pri naših zahodnih sosedih, kjer je od jeseni v veljavi zakon, ki odpravlja vse prepovedi vstopa psov v javne prostore. Deželni svet Furlanije - Julijske krajine je namreč septembra dokončno sprejel novi zakon, po katerem psi smejo v vse trgovine, bare in javne zavode.

Super novica!! Saj to pomeni, da se mi pri nas ne bo več zgodilo, da bi se za sosednjo mizo v restavraciji živčno čohal precej velik pes ter zijal v moj krožnik? Da turistom ne bo več potrebno prijeti pice ter se presesti (doživeli pred enim tednom), da cvetlični lonci pred nakupovalnimi centri ne bodo več prelulani ipd ?? Jupi!!
Default avatar
In zakaj točno je treba pse vlačit po štacunah in oštarijah? Kdo ima kaj od tega?
Default avatar
In zakaj točno je treba pse vlačit po štacunah in oštarijah? Kdo ima kaj od tega?

Psi zagotovo ne. Za lastnike pa ne vem...
Default avatar
Popolnoma enako velja za razvajene pamže.
Default avatar
Popolnoma enako velja za razvajene pamže.

Ne bo držalo. Pravzaprav daleč stran od realnosti. Ampak ja, tak je ta nivo razmišljanja, ta pa žal je realnost...
Default avatar
V gostilno in trgovino ne spadajo živali, moje mnenje.

Vsak gostinec in trgovec naj se odloči po svoje, z nalepko na vratih.

Prav tako imaš kampe kjer so psi dovoljeni in kjer so psi prepovedani.
Default avatar
da se ne jezite je napisal/a:
Ne vem zakaj bi se jezila;) Je popolnoma logično:)
Default avatar
hjahja je napisal/a:
Otroku rečeš pamž in ga enačiš z živali.
Default avatar
Upam, da to nikoli ne bo dovoljeno. Ogromno ljudi ima alergije na pse in mačke in niti v trgovino ali lokal ne bodo več mogli brez da tvegajo urgenco.

Obožujem živali, toda njihovo mesto niso trgovski centri.
Default avatar
po njihovo psi je napisal/a:
S psom grem zvečer na en lahkoten sprehod do stalnega lokala, tam pes lepo leži pod mizo, jaz spijem eno pijačo, malo počvekam in greva domov. Psu ni nič hudega tam pod mizo, leži tam ali pa doma. Tudi drugi pridejo zvečer na tak sprehod, psi so že utrujeni in lepo počivajo. Če kdaj pridem sama, me že sprašujejo, kje je pes.
Default avatar
Človeška neumnost ne pozna meja...
Naš kužon najbolj uživa doma v naravi, kjer mu nihče ne očita, da ovohava, markira, se slini, pušča za sabo kopice dlak, občasno zalaja. V življenju še pomislila nisem, da bi ga morala sabo vleč po nakupih.
Default avatar
kaže na način razmišljanja je napisal/a:
Seveda drži. Noben otrok ne uživa, ko se ga vlači gor in dol po trgovskem centru. Otrok prav tako potrebuje igro, gibanje, razvedrilo.... Torej noben odgovoren starš otroka ne bo vlačil po trgovskem centru ampak si bo vzel čas zanj posebej. Na otroškem igrišču naprimer….
Glede tiste, ki trdi, da psi tekajo po trgovinah in se slinijo, hja, tudi tu velja enako za otroke. Otrok se prav tako slini, si vrta po nosu, potem pa prijema obleke, hrano, karkoli, odvisno v kateri trgovini je.
Žal je res tak nivo razmišljanja, da otrok lahko vse. Fuj
Default avatar
Tako. Tisti nevzgojen otrok, ki se slini po trgovinah, spušča živalske glasove, je pamž! Enačim jih pa ne. Živali so mnogokrat boljše. Ja, taka je realnost. Pa ni kriv pamž, krivi so starši.
Default avatar
Toliko imate za povedat čez pse, tolikokrat se primerjate z ostalimi državami in jih dajete za zgled. Zakaj si tukaj zatiskate oči in se delate neumne? Npr. v Avstriji je psom vstop dovoljen POVSOD.
Resnica je sam ta, da smo mi še 100 let za opicami in razvitih držav ne bomo dosegli nikoli. V slo je pač preveč primitiven narod.
Default avatar
Jaz vem pa za tale primer. Konkretno MB Europark. Varnostnik bo brez omahovanja nagnal iz trgovine Slovenca, pa čeprav bo imel psa v velikosti pol mačke v torbi, medtem, ko ne bo niti pisnil, ko se bo po sredi Europarka sprehajal Avstrijec s svojo 50 kg mrcino.
Dvoličnost ali???
Default avatar
Karkoli že piše v uvodnem postu (čreva), jaz psa nikoli ne peljem v kak lokal.
Eni psov ne marajo, nekateri se jih bojijo, .........
Default avatar
gost žblj je napisal/a:
Ti nimaš vstopa v lokale ker si zagiftal s štruklji in golažem brez moke in mesa in vode in čebule celo kredarco. Jaz sem bruhal in se nagibal in bruhal in vse iz anusa je teklo tako diarejo sem jaz imel dokler nisem naredil konec tej nižji inteligenci in si nabavil svoj lastni setelit in zdaj virtualno potujem in se mi jebhe za tvoje štruklje in ti si prviiiiiiiiii štrukljar slovenije
o žblj o žblj o tebi bodo pesmi še pisali
ob tvojih nogah kužki bodo scali.
ti boš zvezda tega sveta postal
če le ne boš štarta prespal
jaz te bom vodil z laserjem skozi pasti
in te pustil na planetu mojem odrasti
in svoje boš prste v laseh imel
veliko pšenice ti boš požel
Pšenicaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa to, pšenicaaaaaaaaaaaaaaaa, to ti rabiš pa narediš
štruklje po katerih ti sloviššššš revše. Ti si slovelo baje!

Adijooos