Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Inkontinenca?

Default avatar

Lunica333555

Pozdravljeni,
sem 3 mesece po 3. porodu. Vsi trije vaginalni, hitri, z epiziotomijo, brez večjih težav. Vsi trije otroci kar veliki. Po prvih dveh porodih sem imela nekaj tednov težav z zadrževanjem urina - ko me je zatiščalo na vodo, sem mogla hitro iti, sicer bi mi malo ušlo. Potem je to prešlo in niti med športom, kihanjem, kašljanjem nisem opažala težav. Zdaj po 3. porodu takoj nisem imela nobenih težav, tudi mišice med.dna sem lahko že zelo hitro občutila, stiskala. Če naredim preizkus s prekinitvijo curka med uriniranjem, s tem nimam težav in lahko zanesljivo prekinem tudi močan curek. Pred dobrim tednom dni pa se je pojavila težava, da mi uide nekaj kapljic urina. Stalno čutim malo mokre spodnje hlače ali vložek, vonj je po urinu. Ne čutim, kdaj mi uide, zdi pa se mi, kot da bi malo pokapljalo po uriniranju. En dan ko sem šla namreč slečena na školjko in potem takoj pod tuš, sem občutila, da se mi je malo pocedilo, čeprav sem se po odvajanju dobro obrisala.
Kaj bi to lahko bilo, imate kakšno idejo glede na opis? Ali je to inkontinenca?
Po porodu sem 6 tednov res veliko počivala, zdaj pa sem precej aktivna, ker moram tudi dojenčka precej nositi zaradi krčkov. Športno nisem pretirano aktivna. Sicer sem zdrava, nimam prevelike telesne teže. Pred 2 tedni sem se kopala v morju.
Vaje za mišice medeničnega dna delam neredno, kolikor mi uspe ob zahtevnem dojenčku in dveh otrocih zraven.
Hvala že vnaprej za kakšen nasvet.
Lp
L.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič