Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Bolečine v levem delu prsi

Default avatar

Trapezoid

Pozdravljeni, dovolite da Vam opišem svoje težave, ki me pestijo cca. teden dni.

Zadnji teden vsakodnevno (cca. dva do tri krat na dan) občutim bolečine v prsih in sicer bolj na levi strani. Območje bolečine je nekje od vrha leve prsne mišice pa bolj proti sredini prsnega koša. Bolečina je špikajoča/stiskajoča in ne ravno zelo močna, pa vendarle moteča. Traja kakšne 3 sekunde in nato popusti. Bolečina pride nenadoma brez meni jasnega vzroka. Včasih se mi zdi, da jo sproži kakšen gib (npr. prepogibanje), spet drugič pa temu ni tako.
Poleg tega včasih občutim tudi rahel občutek migetanja v levi roki. Če recimo raztegujem roke (nad glavo, ali pa obračam dlani do maksimalne pozicije), v levi rami in komolcu čutim večjo tenzijo (in nekaj bolečine) kot v desni roki.
Sicer nisem pod zelo velikim stresom (pač nekoliko stresa, ki ti ga prinese služba), priznam pa, da me te težave kar obremenjujejo in jim posvečam nemalo pozornosti.

Star sem 26 let, delo imam sedeče, športno pa nisem zelo aktiven. V zadnjem mesecu sem sicer začel prakticirati hojo s tekom nekajkrat na teden. Ob sami športni aktivnosti težav z bolečino v prsih nimam. Po hoji v hrib se sicer hitro utrudim, vendar to pripisujem slabi kondiciji.

Povprečna meritev srčnega pritiska v mirovanju je 114/77 pulz 80. Zadnjih nekaj dni sem jemal po 1 tableto Naprosyn na dan, vendar izboljšanja nisem opazil.
Podobne težave (sicer z manj izrazito in pogosto bolečino v prsih) sem sicer imel že pred kakšnim dobrim mesecem, a so nato izginile.

Zanima me vaše mnenje, kaj bi bila lahko posledica mojih težav in, če mi glede na opis svetujete obisk osebnega zdravnika.

Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje. Opisana težava ne kaže na možnost, da bi bila posledica organske prizadetosti srca ali srčnih žil. To prizadetost izključuje tudi dejstvo, da telesni napor bolečine ne sproži. Morda gre za blago vnetje rebrne mrene ali medrebrnega živca oziroma za posledico nenavadnega giba. Pričakujem, da se bo stanje spontano zboljšalo, sicer ni zadržka za jemanje tablet proti bolečinam ali pomirjeval. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si