Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Infarkt

Default avatar

Zaskrbljena žena

Spoštovani !
Mož, star 48 let, je 9.7. doživel srčni infarkt. V UKC so mu ustavili dva stenta in naknadno še enega. Počuti se zelo dobro, nima nobenih bolečin... skratka je ok. Z izjemo kajenja, ni sodil v nobeno rizično skupino. Kilogrami, holesterol, krvni tlak ... vse normalno. Zdaj tudi kadi ne več. Seveda je dobil napotke kako živeti naprej a vseeno sem zaskrbljena. Kakšne so možnosti ponovitve, na kaj biti prav posebej pozoren, česa se 100 % izogibati... ? Čez 14 dni imamo rezerviran dopust v 600 km oddaljenem kraju. On niti pomisliti noče, da ne bi šel. Bi se pač pazil vročine, na sonce zaradi alergije tako ali tako ne gre, zjutraj na kakšen sprehod, malo plavanja in predvsem počitek. Mene pa kljub temu skrbi in kolebam. Na srečo že leta hodimo v apartma, ki je last zdravnika, ki biva v isti hiši. Z njim smo tako rekoč že prijatelji in v primeru težav, bi bil v minuti pri njemu. Vsakega nasveta bom zelo vesela. Hvala.
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje. Kot ste napisali niso zdravniki, pri vašem možu, razen kajenja ugotovili nobenega drugega dejavnika tveganja, ki bi "botroval" pri nastanku infarkta. Zdaj ostane samo še naraščajoča starost, ki se ji ne moremo izogniti. Morda je malo prispevala dednost.
Napisali ste, da je ob odpustu iz bolnišnice dobil napotke kako živeti naprej. Ali ste ob zadnjem pogovoru z zdravnikom vprašali ali sme na daljšo pot z avtomobilom kot voznik? Mislim, da, kot sopotnik, v udobnem avtomobilu, s kratkimi odmori, lahko gre. Naj jemlje zdravila po navodilih. Lahko vzame blago pomirjevalo že na začetku potovanja. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Zaskrbljena žena

Spoštovani, najlepša hvala za odgovor.
Zdravnika ni vprašal, če gre lahko na pot, ker se mu ni zdelo potrebno, saj se dobro počuti. Šele jaz sem ga spomnila na to, da bi bilo dobro vprašati. Vsekakor se bomo še posvetovali z zdravnikom.
Glede vožnje ni problema, avto imamo velik in udoben, vozim lahko jaz, postanke pa delamo v vsakem primeru.
Zdravila jemlje, pazi pri hrani, zmerno giba... Mislim, da živi po vseh navodilih zdravnika.
Še enkrat hvala in lep dan vam želim.