Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

nizek AMH in IUI

Default avatar

Aisha84

Pozdravljeni,
lani sem se na vas obrnila z nekaj vprašanji in vsakič ste mi zelo pomagali, zato bi prosila za vaše mnenje tudi sedaj. Stara sem 38 let in imam zaradi hipotalamične amenoreje (od 27 leta nimam spontanih menstruacij) težave z zanositvijo. Lani smo poskusili s stimulacijo z Gonalom in tako mi je v 3. postopku IUI uspelo zanositi in donositi zdravo deklico, ki je trenutno stara že skoraj 7 mesecev. Preden sem šla v postopek, sem dala preveriti LH, FSH in AMH – rezultati so bili sledeči (kri je bila dana 3 dan v ciklusu, spodbujenem z Gonalom in Estrofemom):
S-FSH (Folik. faza: 3.03-8.08 IU/L) 2.51
S-LH (Folik. faza: 1.8-11.78 IU/L) 0.14
S-AMH (0.77 - 5.24 ng/ml) 1.22
sindrom policist. ovarija > 12.6

Ker si z možem srčno želiva še kakšnega otroka, bi rada ponovno poskusila z IUI, vendar pa so se rezultati AMH od lani nekoliko poslabšali (kri sem tokrat dala na »xy dan«, ker tudi sedaj po porodu (še) nisem dobila menstruacije, da bi lahko določila 3-5 dan v ciklusu)
S-FSH (Folik. faza: 3.03-8.08 IU/L) 8.84
S-LH (Folik. faza: 1.8-11.78 IU/L) 1.11
S-AMH (0.77 - 5.24 ng/ml) 0.82
sindrom policist. ovarija > 12.6

Zanima me, če so po vašem mnenju glede na nizek AMH kakšne realne možnosti, da IUI ponovno uspe in kako dolgo bi bilo potrebno po prvem porodu počakati, da se gre v nov postopek? Nosečnost je bila razen hude slabosti od 2. meseca dalje BP in tudi porod je bil izredno hiter in neproblematičen. Zaradi moje starosti bi vsekakor rada poskusila čim prej. Pa še to – mi mogoče lahko poveste, kako Gonal, Estrofem in Estima (ta zdravila smo lani uporabili v postopku stimulacije in verjetno bo zdaj potrebna podobna kombinacija) vplivajo na dojenje? So škodljivi za dojenčka? Lahko dojenje vpliva na slabši rezultat stimulacije? Trenutno še dojim in bi rada še naprej, če je to seveda združljivo z novim postopkom.

Najlepša hvala za vaše odgovore že vnaprej!
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
glede na to, da imate hipotalamično amenorejo in že iz tega naslova ni ciklusa, bi predlagal, da se ne primerjate z ženskami, ki zanosijo ob dojenju spontano, ampak se podredite tej oteževalni okoliščini, da dojenje še zmanjšuje možnost ovulacije in preden se podate na pot novih bojev za ponovno nosečnost, prenehate dojiti. Tudi težko ocenjujem pomen vašega trenutnega AMH. jaz bi ga ponovil v enakih pogojih kot ste ga izmerili prvikrat. Tudi postopek bi bil verjetno najboljši enak kot prvič.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224