Starševski čvek

Vračilo štipendije in začasni / stalni naslov

Default avatar
Vračam štipendijo. Če spremenim naslov - ali moram na Center za socialno delo to sporočit ali se avtomatsko spremeni evidenca? Položnico plačujem na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Ali bi mi morali napisat novo odločbo z novim naslovom? Sicer ne dobivam fizičnih položnic na dom, ampak sama sestavim položnico z dogovorjenim zneskom in plačam prek spletne banke. In če moram na CSD, ali lahko grem na kateregakoli v Sloveniji, ali moram iti na tega, kjer sem to urejala od začetka?
Default avatar
Nič ti ni treba narediti. Tvoj naslov se bo avtomatično spremenil v njihovi aplikaciji, saj je ta povezana z centralnim registrom prebivalstva.
Plačaš lahko preko spletne banke. Itak nimaš položnice, ampak le račun in sklic, denar se vrača na MDDSZ, ki izplačuje stipendije.
Torej brez skrbi, vse kar moraš narediti je v roku vrniti dolgovan znesek.
Default avatar
vračilo štipendije je napisal/a:
Še to - verjetno imaš sklenjen dogovor o odlogu vračanja. Tudi v tem primeru ti ni treba storiti nič. Se pa drži dogovorjenih rokov, saj v primeru zamude enega obroka takoj pričnejo tect zamudne obresti.
Default avatar
Wernaa je napisal/a:
CSD pa že ni dostopa v CRP. Te podatke lahko samo brezplačno pridobi, če tako zahteva. Spremembe je dolžna sporočati stranka sama. Sprememba stalnega naslova ni nobena posebna sprememba, ki bi vplivala na vračanje. Vračaš neposredno na TRR ministrstva. Možno je, da imaš v dogovoru dogovorjeno, da če zamudiš en obrok, zapadejo vsi. Dokler dogovor velja, zamudnih obresti na glavnico ni (vračaš golo štipendijo). Če bi šli v izvršbo, bi terjali zamudne obresti od izdaje odločbe,skatero so ti naložili vračilo štipendije, ne pa od zamude neplqčanega obroka

Dokler torej redno plačuješ, ti ni treba ničesar skrbeti, pa tudi če nebi, dvomim, da bi kaj odreagirali prej kot v dveh letih na to. Če bi bili kaki zapleti se pa še vseeno lahko kaj dogovoriš za kak odlog kakega obroka.

Če punca vrača štipendijo, nima sklenjenega odloga vračila oz. se ji je očitno že iztekel.

V vednost ostalim. VSE terjatve, ugotovoljene s sodno odločbo ali z odločbo državnih organov, zastarajo v 10 letih. Če kdo dobi domov poziv na vračilo po 9 letih, naj ne misli, da ne more it stvar v davčno izvršbo ker je "zastaralo".