Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

Miokarditis

Default avatar

paka1

Pozdravljeni!
Nekaj inf. o meni, za boljšo ponazoritev: stara 44 let, vitke postave, nekadilka, športno aktivna in se zdravo prehranjujem, imam tri otroke. Do sedaj nisem redno uživala zdravil. Pred dogodkom nisem imela viroze oz. drugih težav, le utrujenost.
Februarja sem imela proti jutru močno bolečino pri srcu, ki je izžarevala v vrat in roko. V bolnišnici so ugotovili povišan troponin, zato so mi naredili UZ srca in koronarografijo, strdka ni bilo. Dobila sem Aspirin protect in polovico Nebilet 25mg ter dva druga zdravila, ki pa so mi jih ukinili, ko sem opravila CT in MRsrca. Slednja je pokazala miokarditis. V bolnišnici je ugotovljena tudi latentna hipotiroza, zaradi česar moram jemati tudi Eutirox 25mg.
Tri mesece sem bila na bolniški, hodila le na sprehode in opravljala gospodinjska opravila. Večino časa sem imela pri srcu (v desnem delu dojke in pod njo) bolečine, redkeje tudi zbadanja. Vseeno sem se vrnila v službo.
Konec junija sem imela ponovljeno MR srca, ki pa je na žalost pokazal skoraj enako sliko. To me je ponovno potrlo, čeprav glede na počutje, sem izvid pričakovala.
Na kontroli pri kardiologinji mi je bilo rečeno, da ni ciljnih zdravil za mojo bolezen, da ne smem delati visokointenzivnih opravil (do 120 udarcev srca na min) in da bolečine, ki jih imam niso povezane z miokarditisom. Za zaščito srca sem dobila še dve zdravili 2mg Prenessa in Inspra 25mg oz. danes bom dobila nadomestek, ker Inspre trenutno ni na trgu. Tablete mi med drugim povzročajo modrice po telesu ter obilno in dolgotrajno menstruacijo, večkratne krvavitve iz hemeroidov. Zaradi opisanih bolečin pod dojko sem dobila napotnico za UZ abdomna in gastroskopijo.
Vljudno prosim za vaš pogled na opisano situacijo, kakršen koli nasvet ali predlog, tudi glede zdravil.
Lepo se vam zahvaljujem in vas pozdravljam.
Default avatar

ACerar

Spoštovana,

žal je pri Vas prišlo do vnetja srčne mišice oz. miokarditisa, ki lahko nastane zaradi številnih povzročiteljev, ki niso nujno povezani z jasno virozo - zagotovo pa je v ozadju šlo za t.i. viremijo. Obsežnost miokarditisa (v akutni fazi in nato v kronični) se ocenjuje z MR preiskavo srca s kontrastom, ki ste jo dvakrat že imeli opravljeno.
Vodi Vas kardiologinja, sklepam, da dr. Černe Čerček, ki je pri nas v UKC Ljubljana (in nasploh Sloveniji) vodilna za miokarditise, je precej stroga in dosledna.
Tarčnih zdravil za vnetje srčnih mišic (v smislu zmanjševanja vzroka okužbe) ni, saj povzročitelja pogosto ne izoliramo, pač pa zdravimo posledice vnetja s t.i. kardioprotektivnimi zdravili, ki Vam jih je kardiologinja že uvedla - perindopril in eplerenon, sploh, če pride do nastanka srčnega popuščanja.
Pri Vas je, ob tem, da k sreči srčnega popuščanja še ni, bistvena zaščita pred nastankom - počitek in ne pretirano intenzivna telesna aktivnost (kot Vam je bilo svetovano) ter jemanje zdravil. MRI srca bo kardiologinja zagotovo ponovila čez 6 mesecev, da oceni potrebo po nadaljnjem jemanju zdravil in kontrolah. Zelo pogosto se stanje povsem pozdravi in posebno dodatno ukrepanje ni potrebno.
Ostale opisane težave skoraj gotovo niso povezane s stanjem po miokarditisu - ustrezna diagnostika je že napeljana.

Še glede težav z modricami in močnejšimi menstruacijami - ni mi znano, da bi težave povzročale katerikoli od Vaših zdravil (torej Euthyrox, Prenessa ali Inspra).

V primeru dodatnih vprašanj sem Vam na voljo!
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar