Forum.Over.Net

Starševski čvek

Kaj, če se oporoka na sodišču ne pojavi?

Default avatar

Priča

Obstaja oporoka, za katero se ve, da ne izraža dejanske želje oporočitelja. Oseba, ki bi dedovala po tej oporoki, ve za to oporoko. Oseba, ki hrani to oporoko, pa te oporoke zaradi novih dejstev o osebi, ki bi dedovala, ne bi rada izročila sodišču.
Kaj se zgodi, če ima sodišče informacijo o obstoju oporoke, oporoke pa ne dobi?
Default avatar

Vagabund

Hahahah. Sodišču dol maha ali oporoka je ali ni. Če jo ena stran vloži je vložena, če je ne vloži pač za sodišče velja, da je ni. Simpl k pasul
gospod Vagabund Vaga Stručnjaški,
prof. dr. vesoljske in mravljične znanosti univerze Ghonisenekam in pogodbeni sodelavec na inštitutu Ropotalne medicine, kjer predava iz predmeta Ghlupi možgani gospodinj
diplomiral iz novega človeškega organa Malina Felicus, doktoriral iz nožnih prstov medvedjih šap
Specializant oddelka za človeško blato in njegovo možno pretvorbo v plastelin pri mednarodni organizaciji DREKOPEK University
Default avatar

leeleenepr

Oseba, ki hrani oporoko, je seznanjena s tekom zapuščinskega postopka, pa dokumenta ne predloži sodišču, tvega kazenski postopek.

Oporočni dedič, ki je z oporoko seznanjen, pa je nima v posesti in je ne more predložit sodišču, lahko na sodišču pove, da oporoka obstaja in kje je. Sodišče hranitelja oporoke pozove, da jo predloži. Če imetnik oporoke ne predloži oporoke na poziv sodišča, se šteje, da ima listina vsebino, kakršno zatrjuje oporočni dedič.

Bo pa v tem slednjem primeru potrebno dokazat, da oporoka obstaja, npr. s še kakšno pričo, ki ji je znano, da je zapustnik takšno oporoko napisal. Če gre samo za besedo enega človeka proti drugemu, bo težka.
Default avatar

ehjaja

leeleenepr je napisal/a:
Ne verjamem, da je dovolj, če Janez reče, da ima Tonček oporoko. Kdo pravi, da Janez ne laže? Zakaj bi Tonček kazensko odgovarjal, če Janez trdi, da ima oporoko, Tonček je pa mogoče res nima? Če ne obstaja noben dokaz, da je Tonček prevzel oporoko, jo lahko le ta uniči in mu nihče nič ne more.
Default avatar

ehjaja

Sicer je pa tole čudno. Zakaj ni tisti, ki je oporoko napisal, te uničil, oziroma napisal nove, če si je glede dedičev premislil?
Default avatar

leeleenepr

ehjaja je napisal/a:

Preberi cel moj post, vključno z zadnjim odstavkom, potem pa pametuj.
Default avatar

Grda resnica

Jaz sem napisala oporoko. Imam jo pri odvetniku. Kaj pa not piše veva samo jaz in odvetnik
Default avatar

Pa dobro no

Grda resnica je napisal/a:
Halo, pa koga zanima? A ti res nimaš čist nič drugega v življenju kot sč, a moraš v vsaki temi lajat?
Default avatar

Grda resnica

Pa dobro no je napisal/a:
Samo nasvet sem dala kam z oporoko da ne pride do težav ali je ali ni oporoke
In zakaj me bereš in se vtikas v moj post.? če ti ni me preskoči ane
Default avatar

Pa dobro no

Grda resnica je napisal/a:
Ne, to ni bil nasvet, ker tema sprašuje nekaj čisto drugega to je bilo spet tvoje venmetanje.
In ne, ne mogoče te je preskočiti ker si v čisto vsaki temi vsak dan cel dan.
Default avatar

Grda resnica

Pa dobro no je napisal/a:
Ja se par dni si me privošči, pol pa nič več joj škoda ker si boš morala nekoga drugega poiskat za drkanje
Zdaj pa se ne mislim več s tabo ukvarjat grem v drugo temo In ne hodi za mano
Cavci
Default avatar

Pa dobro no

Grda resnica je napisal/a:
Kaj tako nedoraslega kot si ti pa še ne.
Default avatar

prjatlca

Grda resnica je napisal/a:
kako sodišče ve, pri katerem odvetniku je oporoka?
Default avatar

Verjetno

Odvetnik poskrbi, da oporoka pride do sodišča.
Default avatar

leeleenepr

Ja, če izve, da je klient umrl.

Ampak predstavljaj si, da je pri nekem odvetniku ena gospa leta 1995 napisala oporoko. Odvetnik je morda že v penziji, morda tudi mrtev. Pa tudi, če je še delovno aktiven in pisarne ni prevzel nekdo tretji, se mu najbrž gospa ne javlja v rednih mesečnih intervalih, da je še živa. Ko bo enkrat umrla, bo že poslal oporoko sodišču, če mu bo kdo od dedičev povedal za smrt. Sicer pač ne.

Ni tako redko, da oporoke ostanejo nekje pozabljene, saj je bil en velik škandal pred kratkim. Če res hočete oporoko delat in dediču, ki bo po oporoki dedoval, povejte, kje je spravljena.
Default avatar

enata nepr

leeleenepr je napisal/a:
Če je odvetnik napisal oporoko, jo je sigurno poslal na sodišče v depozit, saj odvetniške pisarne ne hranijo pogodb. V kolikor je bilo tako, bo sodišče zraven vabila dedičem priložilo tudi oporoko.
Default avatar

register oporok

leeleenepr je napisal/a:
obstaja tudi register oporok

http://www.notar-z.si/registri/register-oporok
Default avatar

leeleenepr

enata nepr je napisal/a:
Nič ni sigurno, deponacija na sodišču je eno, hramba pri odvetniku drugo.

Deponiranje je že fajn, ampak malo po internetu pobrskajte, kaj se je v preteklih letih dogajalo, ko so odkrili cel kup deponiranih in nikoli razglašenih oporok po sodiščih. Saj, vsak naj po svoje dela, jaz vas nič ne silim, ampak zagotovo je najbolj ziher varianta ta, da oporočni upravičenec ve, da oporoka obstaja in kje jo lahko najde. Ta je zainteresiran in bo zagotovo poskrbel, da bo oporoka razglašena. Vse ostalo variante so pa v manjši ali večji meri vprašanje zaupanja v božjo previdnost.
Default avatar

joj no

leeleenepr je napisal/a:
Po 108. členu Zakona o notariatu morajo biti namreč vse oporoke, ki jih sestavijo sodišča ali odvetniki, oziroma jih ti sprejmejo v hrambo, in tiste, ki so pripravljene v obliki notarskega zapisa vpisane v Centralni register oporok, ki ga vodi Notarska zbornica Slovenije. Zakon tudi določa, da morajo odvetniki in sodišča, ki so jim bile oporoke dane v hrambo, najkasneje v 15 dneh po prevzemu oporoke v hrambo posredovati Notarski zbornici Slovenije zahtevo za vpis oporoke v Centralni register oporok.

Vpis oporok v Centralni register oporok, ki ga vodi Notarska zbornica Slovenije, vzpostavila pa ga je 15.10.2007, zagotavlja, da imajo tako oporočitelji kot tudi dediči trdno zagotovilo, da se bo prenos zapuščinskih zadev izvršil v skladu z oporoko, ki jo je sestavil oporočitelj in da se oporoka ne bo izgubila ali založila.


saj pa ne javlja potem odvetnik, sodišču, da ima eno oporoko pri sebi shranjeno, ampak mora it avtomatsko.
sodišče potem preveri, ali je v registru zavedena oporoka

lani so vse deponirane oporoke vpisali v CRO.

Notarska zbornica Slovenije je, v skladu z dogovorom Z Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije in Ministrstvom za pravosodje, 11. januarja v Centralni register oporok vpisala skupno 12. 882 oporok oziroma vse do sedaj še nevpisane oporoke, ki so jih sestavila sodišča kot sodno oporoko ali so jih prejela v hrambo in jih niso priglasila za vpis v Centralni register oporok. V Centralni register oporok je Notarska zbornica vpisala tudi vse tiste oporoke, ki so bile sestavljene še pred njegovo vzpostavitvijo leta 2007.
Default avatar

leeleenepr

Če pozorno prebereš, odvetniki v sanacijo zatečenih stanj (torej v stare oporoke) niso vključeni. Tudi če bi formalno bili, nihče ne ve, kje vse so bile te oporoke hranjene, kolikor odvetniških pisarn je vmes zamenjalo nosilce, koliko se jih je sploh zaprlo,... Pa je še danes verjetno živih precej ljudi, ki ima nekje ene stare oporoke, za katere nihče ne ve.

Itak ne razumem, zakaj ste eni tako skrivnostni in hočete na vsak način dediče na zapuščinski šokirat z vsebino oporoke, ampak res je pametno, da jim vsaj poveste, kje je dokument. Informatiziran register je zagotovo ful pozitivna sprememba v smislu reda in zanesljivosti, bullet-proof pa noben sistem ni.