Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

NT-pro BNP

Default avatar

joži

Spoštovani!

Mamo je kardiolog poslal v laboratorij. Izvid: S-NT-pro BNP je 1787,0 ng/l (orient. vredn. do 125,0). Izvid krvi za TSH, pT4 in pT3 je v mejah normale.
Kot vidim, je izvid NT-pro BNP zelooo povečan. Vem, da ima srčno popuščanje ampak tale izvid me je pa kar šokiral. Na UZ je naročena proti koncu leta, na preiskavo holter pa šele drugo leto. Začudena sem, da glede na omenjeni izvid kardiolog mame ni poklical na ponovni pregled. Verjetno čaka na rezultate UZ in holterja.
Izvid so nam poslali na našo lastno željo, drugače tudi tega izvida še ne bi imeli. Že dlje časa jemlje zdravila: za redčenje krvi, proti pritisku in holesterolu. Kaj lahko storimo?
Hvala.
Lep pozdrav.
Default avatar

ACerar

Pozdravljeni,

NT-proBNP je eden od sodobnejših biomarkerjev, ki nam govori o prisotnosti srčnega popuščanja. Povsem negativen je resda, kadar nivo v serumu znaša pod 125 ng/L, vendar se moramo zavedati, da na nivo vpliva marsikaj - predvsem tudi starost, prisotnost ledvične bolezni, bolezni pljuč, prekomerne telesne teže, prisotnost atrijske fibrilacije, ...

Absolutna vrednost ob stabilnem stanju nam ob prvi meritvi ne pove prav veliko, glede na nekoliko povečano vrednost, ki ste jo navedli, je diagnoza srčnega popuščanja verjetna, nič pa ne pove o resnosti stanja. Vkolikor je Vaša mati nad 70 let starosti, je nekoliko prekomerno prehranjena in ima še atrijsko fibrilacijo - potem je ta vrednost le nekoliko povečana. Bolj pomembno je, da je vrednost njen kardiolog določil za spremljanje uspešnosti zdravljenja. Dvomim, da se bo le na podlagi omenjenega izvida odločil za prednostno obravnavo. Empirično bi se, denimo jaz, odločil za prednostno obravnavo ob nivoju serumskega NT-proBNP nad 10.000 ng/L (pa še to je le mnenje posameznika in ne kardiološke srenje).

Zaenkrat torej ni strahu, da bi omenjena vrednost pomenila, da bo kardiolog kaj zgrešil. UZ srca bo pojasnil izvor srčnega popuščanja in ocenil, ali je potrebna modifikacija terapije ali le nadaljnje zdravljenje arterijske hipertenzije, ki je v starosti najpogostejši vzrok srčnega popuščanja, katerega posebno zdravljenje sploh ni potrebno.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine