Med.Over.Net

Kajenje

Odgovarjajo: dr. Tomaž Čakš, dr. med.

Kaj povzroča kajenje? Kaditi ali ne kaditi? Kako lajšati težave ali kako prenehati? Poiščite pomoč pri odvajanju in pogovorite se s strokovnjakom.

dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Tomaž Čakš

Prenehanje kajenja

Default avatar

nekajminagaja

Pozdravljeni,

pred enim tednom sem nehala kaditi. Pred kakšnim letom so mi odkrili refluks zaradi insufience kardije - zato sem zadnje leto jemala lanzoprazol. V tem času je bilo vse v redu, le vsake toliko se mi je poslabšalo, ko sem se kaj pregrešila. Zadnji mesec pa tablet nisem več potrebovala. Deset let sem pila kavo na tešče in pokadila 3 cigarete zjutraj in 3 zvečer.
Ker se mi je stanje z refluksom izboljšalo, sem se odločila, da spremenim vse navadenin zaživim zdravo življenje. Dejansko sem nehala kaditi že 12.5., a sem potem vsake tri dni zaradi prebave zjutraj še spila kavo in kadila. Pred enim tednom pa zaradi hudega napada slabosti in drevenenja celega telesa po kavi in jutranjih cigaretah povsem prenehala. Od takrat sem spet na zaviralcih protonske črpalke, ki pa mi ne pomagajo prav nič, kislina se mi v tednu od takrat nenehno dviguje in je ne morem z ničemer zajeziti in umiriti. Ali je to lahko posledica prenehanja kajenja in pitja kave? Kako se navadno obnaša kislina po prenehanju kajenja? Lahko pričakujem, da se bo stvar umirila? S tema navadama sem namreč prenehala, da bi se mi stvari izboljšale, zdaj pa je še slabše. Mučita me tudi huda nespečnost in pomanjkanje apetita. Kaj od tega je lahko posledica prenehanja?
Default avatar

Tomaž Čakš

Spoštovana!

Najprej čestitke, da ste se odločili prenehati.

Prenehanje kajenja je seveda proces, ki je pogosto spremljan z različnimi težavami. Te, ki jih opisujete, sicer niso čisto običajne, saj ponavadi samo kajenje poslabšuje izločanje kisline. Seveda pa se naši organizmi razlikujejo in lahko da je vaš odreagiral na ta način. Poskusite jesti večkrat po malem in se izogibati predvsem sladkim jedem. Z zaviralcem protonske črpalke sedaj kar nadaljujte, vsekakor pa svetujem kontrole pri osebnem zdravniku/zdravnici. Poskusite dodati še antacide (Rupurut ali kaj podobnega). Predvsem pa vztrajajte, ker za prenehanje kajenja je potrebna volja in pa seveda čas - tudi kaditi niste pričeli čez noč in ste na tem kar nekaj časa vztrajali. Vsekakor vam želim, da zdržite, držim pesti za vas in sem prepričan, da kljub težavam lahko zmagate.
Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.