Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Ekg prosim

Default avatar

Lokvanjka

Pozdravljeni, partner je imel EKG srca in je zdravnica komentirala, da ni čisto OK, da kaže kot nekakšno slabo prekrvavitev. ( do zdaj je bil ekg vedno b.p) Kri je vredu, tudi holesterol. Dobil je napotnico za kardiologa pod redno. Zanima me, če je to lahko kaj resnega? Star je 60, nima nekih zdravstvenih težav, razen občasnih nekoliko povišanih vrednosti tlaka( do 140- 145 zgornji) in opažam spalno apnejo. Imel je tudi parkrat probleme s prsti na roki ob mrazu, so postali beli.
Razmišljam, da bi šel samoplačniško na pregled, da ne bi čakal pol leta, če bi bilo kaj resnega.
Hvala za prijaznost in lep dan vam želim.
Default avatar

Boris Cibic

Pri starosti 6o let se pri mnogih ljudeh lahko začnejo kazati spremembe v srcu in v žilah zaradi ateroskleroze. Po vašem opisu (nezadostna prekrvitev zgornjih okončin pri mrazu) izgleda, da je pri njem prisoten tudi Raynaudov sindrom. Upam, da ni kadilec, da ni debel, da se zadostno giba, da uživa zdravo prehrano in nima bolečin pri srcu pri obremenitvah. Verjetno je začetni hipertonik in, da jemlje zdravila za nižanje krvnega tlaka. Mislim, da pregled pri kardiologu ni urgenten. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Lokvanjka

Pozdravljeni.
Najprej najlepša hvala za vaš odgovor. Imam pa še eno vprašanja v zvezi s tem, ki se mi prej ni zdelo pomembno, pa mogoče je. Mož ima tudi zelo nizek srčni utrip. Redko ima preko 60, ob meritvah pa ga ima tudi od 45- 50. Nikoli se ni ukvarjal posebej tekmovalno s kakim športom, ima neko normalno kondicijo po moje. Kakšna srčna obolenja so lahko s tem povezana, če ne bi šlo pri njem samo za boljšo telesno vzdržljivost?

Hvala in lep dan vam želim.