Forum.Over.Net

Starševski čvek

Slab zobozdravnik ali imam le smolo z zobom?

Default avatar

Zzobek

Pred cca 1 letom mi je zobozdravnik začel zdraviti zob. Kolikor sem razumela, je moral z žičko ščistiti korenine, zob pa mi bo ostal, ker je kost zdrava. Zdaj pa hodim na priblizno vsake 2 meseca zdraviti ta zob. Vsakič mi ga odpre, nekaj čisti, da zdravilo iz začasno zapre, saj pravi, da zdravljenja ne more zaključiti, ker krvavi. Ker mi je že nekajkrat rekel, da bo naslednjič, če bo vse v redu, zaključil z zdravljenjem, in ker vse skupaj že tako dolgo traja, se sprašujem, ali je kaj narobe z zobozdravnikom. Ima še kdo podobne izkušnje z dolgotrajnim zdravljenjem? Bi morala zamenjati zobozdravnika?

Doslej nisem nikoli imela težav z zobmi, imam nekaj manjših plombic, to je vse. V nosečnosti pa sem si nakopala to težavo, ki se je ne uspem znebiti. Imam pa novega zobozdravnika, saj je moja nekdanja zobozdtavnica nehala delati, zato še toliko težje ocenim, ali je v redu ali ne. Ni pa direkt s faksa prišel, ampak je že prej delal nekje drugje.
Default avatar

jaz bi takole

Jaz bi ga dala ven in šla na implantant.

Mrtvi in kao zdravljeni zobje so itak tempirana bomba. Ker ni variante, da bi zobar dejansko očistil in zaprl vse zobne kanale, ki jih je za cel kilometer na enem zobu. Prej ali slej nekje pride do vnetja. Če imaš OK imunski sistem, potem je zadeva še nekaj časa v redu, ker telo lahko to tolerira, če pa se ti sesuje, pa lahko pride do težav tudi drugje v telesu.

Ker zob te itak ne boli, saj je brez živca. Je pa lahko zelo vnet in to vnetje ti slabi imunski sistem in povzroča težave drugje.

Vsak zob naj bi bil tudi povezan z določenim organom. In z odstranitvijo prizadetega zoba, lahko težave prenehajo.

Bi rekla, da OK, če ni komplikacij, greš enkrat in imaš mir, ampak da hodiš na dva meseca in še ne veš, kdaj bo zaključil, bi pa jaz dala zob ven.
Default avatar

antibiotik

To, kar ti pravi, mi zveni kot realna možnost. Si dobila antibiotike proti vnetju? Nikar ne dajaj zoba ven, naj ti ga pozdravi do konca. Vprašaj ga, zakaj še vedno krvavi, kaj ti svetuje in kakšne druge možnosti obstajajo, ampak meni zveni to kot pravilen postopek.
Default avatar

opravi posnetek z ustreznim rentgenom

Zzobek je napisal/a:

Ne usti se mu več pacat, vsakič zarauna storitev na ZZZS, tebi se pa stanje ne sanira.

Slikanje s 3D CBTC rentgenom pove dejansko stanje. Naredi to in boš vedela, pri čem si. Kot ti je pa že nekdo napisal, devitalizirani zobje ( odvzet živec) so tempirana bomba in "no no no", če ima človek slučajno tudi kakšno avtoimuno bolezen. Ker je fokus za vnetje v celotnem telesu. in tudi tvoj zob je v krvavečem stanju fokus za vnetje, ki se bo razneslo po zaprtem sistemu po krvi po telesu..... ker to neprestano odpira, niso izključene tudi okužbe z bakterijami iz zraka in potem gre to po krvi naprej v telo, ko zob zapre. Ne pusti mu več pacat.

Sicer se veliko zobozdravnikov sklicuje na dokrtino, da je treba zob čimdlje ohranit v usti, pa devitalizirat, ampak se včasih izkaže, da naredijo s tem več škode, kot koristi.

Napaka je, ker večina slo zobozdravnikov daje samo slikat zobe na navadni rentgen - pri zdravljenih zobeh ( devitaliziranih) se pa s temi posnetkinikakor ne vidi, kako je okoli zobne kosti.
Jaz imam sedaj en tak primer. Devitaliziran zob, čakanje 2 meseca po odvzemu živca ven, pa noter štift, na katerega bi bila vsak čas delana protetika... Pa sem šla po drugo mnenje, narejen je bil tudi ta 3D CBTC rentgen in žal zob je za ven, ker ko je zobozdravnik noter sedaj dal štift, je vse razmajano, tudi pri korenini, v kosti ni OK.... Tega navaden rentgen ne pokaže.

Pri nas je posnetek ene čeljusti s tem rentgenom 70 eur, na Hrvaškem, takoj za mejo v dobri kliniki pa 27 eur.....
Default avatar

MOJA IZKUŠNJA

Zzobek je napisal/a:
Se pravi, da si bila tam že 6-7 krat. Mislim, da tip nima pojma in da moraš nujno zamenjati zobozdravnika, drugače lahko celo izgubiš zob!

Jaz sem imela granulom na 7-ki spodaj (3 korenine), imela sem ful bolečine in majal se mi je skoraj 2 meseca in je zobozdravnik rekel, da imam premočen ugriz. Ker me je zelo bolelo sem šla samoplačniško drugam, kjer mi je zob slikal in rekel, da imam granulom in mi naslednjič zdravil vse 3 korenine- čiščenje in širjenje koreninskih kanalov (trajalo približno 40 minut) in je zob začasno zaprl (ne z plombo).

Že proti večeru sem bila malo, naslednji dan pa kar fejst zatečena, zato je dal začasno plombo ven, spet ščistil in razkužil. Pol ure kasneje sem še bolj zatekla, zato sem šla nazaj in mi je prerezal dlesen in vstavil drenažni trak.

Naslednji, tretji dan sem bila še bolj zatečena, spet nazaj, enak postopek. To se je vleklo okoli 10 dni. Aja, pa vse (jezik, dlesni, vse v ustih) me je peklo od tistega razkužila, ki so ga dajali na trakec, kot bi imela opečeno v ustih.

Ne vem kolikokrat na dan sem si umivala zobe, ker je tako zelo smrdelo iz zoba, in menjavala tisto vatko, da ni šla hrana noter, ker je bil zob odprt.

No, potem menjava trakcev ni bila več potrebna in mi je zobozdravnica dala datum, kdaj naj bi prišla k njej na nadaljevanje zdravljenja zoba, in ker je bilo to šele čez 4 mesece (moram povedat, da mi je sestra, ki mi je dala datum pri zobozdravnici, namignila, da naj ne opustim zdravljenja te 4 mesece, drugače bo zob za ven!), sem se odločila, da grem spet samoplačniško.

V glavnem, od odprtja in čiščenja, do same plombe se je vleklo zeloooo dolgo, cele 3 mesece. Zamenjala sem pa tudi 3 zobozdravnike, da ne omenjam vseh dežurnih zobozdravnikov (moja je bila na dopustu) in plačala okoli 500 eurov (odprtje zoba, inekcija, čiščenje, pregledi, zdravljenje, plombiranje, rtg).

Minilo je več kot 4 leta, jaz pa imam zdravljen zob še vedno »zdrav« in lahko normalno jem. HVALA BOGU :)
Default avatar

Spet provociras

opravi posnetek z ustreznim rentgenom je napisal/a:
Pod raznimi nicki... mogoce raje ugotovis kaj tebi povzroca lpbszantno vnetje mozganov da si tako bolno zlobna oseba. Teb se ce te celega preslikajo z najmodernejso tehniko ne ugotovijo od kje stalna tvoja tecnoba in osebnostna gniloba kot si... poosebljena bakterija na tem svetu, ki dela samo zdraho in skodo soljudem, cisto nic dobrega. Sam skodo in zlobo znas delati soljudem.
Default avatar

Spet provociras

Aja pa spet si pameten... specislistka je rekla da je mogoc onlay, kar pomeni, da ni.potrebno zaticka tlaciti nikamor, ki seveda se dodatno stane.. ti in una tvoja dohtarca bi cimbolj unicila zob, in se da cimvec stroskov naredita zato si bo izmisljevala zaticek in vse mogoce... seveda kobstantno ti, ki narocas da izrablja pizicijo zdravnika, da me zavaja laze in govori stvari s katerimi mi bi cimbolj unicila zob in povzrocila se cimvec skode. Tp po nes konstantno vedno znova in znova. Dve zdravnici, ki sza bideli zob sta rekli da je mogoc onlay, ki je seveda. cenejsi pa se zaticka ni treba. Ker vsak zaticek veca tveganje za zlom korenine. Seveda ti to zelis in si enkrat ze dosegel zato bos sedajbponavljal isto taktiko zato da z laznimi zdravniskimi skodljivimi posegi po vezah dosezes da,se naredi najvecja skoda. Hudoc si bil in vedno bos. In vedno znova nadaljujes to. Sam da jaz ne bom nasedla temu in tvojim zlovescim navodilom s katerimi mi hoces uniciti zobe preko vez in se ob denar me spraviti.
Default avatar

Zzobek

Hvala za vse odgovore. Tekom dneva sem jih spremljala, a nisem imela časa odgovarjati. Še sanjalo se mi ni, da je mrtev zob, čeprav ustrezno zdravljen, lahko takšen problem. Meni je bilo to, da obdrzim svoj zob, predstavljeno kot dobra stran vsega skupaj. Pa zelo sem bila vesela, da mi ostane moj zob. Zdaj imam poleg dvomov o usposobljenosti zobozdravnika še dvom o ustreznem načinu zdravljenja. Mogoče kdo ve, zakaj se daje prednost temu, da pacient v takem primeru obdrži svoj zob? Na kratek rok je to sicer ceneje a zaradi morebitnih kasnejših težav, morda ta pristop vendarle tudi s stroškovnega vidika ni najboljši?

Še enkrat hvala.
Default avatar

opravi posnetek z ustreznim rentgenom

Spet provociras je napisal/a:

????

Kaj je pa s teboj narobe ? Zmanjkalo česa?

Sem ženska, ne moški, kot sklepaš.


Ne dovolim, da me bo ena oseba na forumu takole blatila in žalila. Zato, ker me je zamenjala z nekom, ki ji je trn v peti na forumu. Sproščaj si svoje ventile raje na druačen način!
Default avatar

Tara_S

Se mi zdi, da sem nekje brala, da je zelo pomembno, da imamo lastne zobe, ker imamo s tem boljšo imunost. Sodobno zobozdravstvo dejansko zobe skuša ohranjati in ne puliti. Tvoj zobozdravnik se očitno ravna po teh načelih. Imaš pa zagotovo nek zagoneten primerek obolelega zoba. Jaz imam kar nekaj zdravljenih zob, a tako dolgo pa menda ni trajalo pri nobenem, da so ga sanirali, kot to traja pri tebi. Mogoče se res pogovoriš z zobozdravnikom, kaj se dogaja in kaj predvideva.
Default avatar

Kaj ce bi ti

opravi posnetek z ustreznim rentgenom je napisal/a:
Namesto, da se deres tukaj in grozis z nekimi klicaji, raje prebrala svoje nesmisele in bedarije, ki si jih napisala v svojem prvem postu. S takim pisarjenjem lahko nekoga, ki bo to prebral zavedes in mu povzrocis zdravstvene probleme in skodo. Imas kaj vesti. Ocitno ne, da takane pocenjas in se norcujes iz zdravja ljudi. Zaro se takoj ustavi in sproscaj ti svoje ventile pa drugačen nacin kot pa z laganjem o nacinih zdravljenja in s rem navajanjem bralca, ki bi nasedel tvojim.lazem in izmisljotinam rer nircevanju, da se mu povzroci tako zdravstvena in financna skoda. Nimas nobenega spostovanja do ljudi in njihovega zdravja, da se na tak nacin norcujes, da pises lazi in neresnice, s katerimi bi zelela, ce bi jim kdo nasedel, povzrociti skodo sočloveku. S tem tvpjim pocetjem izkazujes totalno nespostljovost do socloveka, ki mu to pocnes in ga,spravlkas tudi v resno nevarnost. Zsto raje utihni. Ce ne vidi nesmislov in bedarij, ki si jih napisala, se en razlog vec da si raje tiho.
Default avatar

opravi posnetek z ustreznim rentgenom

Kaj ce bi ti je napisal/a:

Pa kaj ti mene napadaš? Kdo si ti, da napadaš moje napisano ?

Najprej se prepričaj, koga imaš v mislih, ki se ti je tako zelo zameril in ga hočeš javno blatit na forumu, potem pa piši in si sproščaj ventile.

Pozivam te, da se mi tukaj javno opravičiš!
Default avatar

kaj pa če bi ti

opravi posnetek z ustreznim rentgenom je napisal/a:
Umiri svoj ego in se ne norčuj iz zdravja ljudi s pisanjem neresnic in laži, ki se nanašajo na zdravje in bi kogarkoli ki bi tvoje nesmisle prebral napeljal v resni škodo in tudi finančne posledice.
Umiri se. In rešuj svojo potrebo, ki te sili,da take stvari počneš, ker to je igračkanje z zdravjem drugih.
Nauči se spoštljivosti in kot rečeno uredi ti svoje probleme, ki te silijo k takemu početju.
Opraviči se ti vsem, ki bi lahko verjeli tvojim lažem v prvem postu.
In samokritično presodi svojo nespoštljivost na najvišji ravni, kar zafrkavanje in laganje iz zdravja na kakršenkoli način, zagotovo je. To je izraz največjega nespoštovanja do sočloveka. In če človeku daješ neiskrene informacije in laži in ga s tem zavajaš in se norčuješ iz njegovega zdravja, si zaslužiš vse kritike v največji meri.
Ni bolj nespoštljivega človeka kot tisti, ki se norčuje iz zdravja kogarkoli in na kakršenkoli način.
Default avatar

Zzobek

Tara_S je napisal/a:
Imamo v družini zelo močne in načeloma tudi zdrave zobe (sorodnik pri 40 letih ima npr. eno samo plombo). Že mlečni zobje so imeli zelo globoke korenine - se je šolski zobozdravnik kar čudil, da so mlečni zobje tako močni, ko jih je pulil po navodilih ortodonta. Ima pa to očitno tudi slabe strani, ko je treba kakšen zob sanirati.

Upam, da bom težavo vseeno uspela rešiti brez večjih zapletov in da bom ohranila svoj zob, če je tako najbolj prav.

Hvala za odgovor.
Default avatar

šlampasto

Tara_S je napisal/a:
Mal šlampasto si prebrala. Zagovarja se ohranjanje živih zob, čim dlje. Ker živ zob ima svoj limfni sitem in se lahko brani pred bakterijami. Ko je zob mrtev, tega ni več. Tako je lahko zob oz. njegova korenina že krepko načet, vnet, ker ni več niti živca, mi ne čutimo bolečine,. Zob zgleda ok, pod njim pa vse gnilo.

To, da se ohranja mrtve zobe za vsako ceno v ustih je še vedno doktrina našega (in tudi drugih) zobozdravstva. Je pa vedno več zobozdravnikov, ki tega ne zagovarja, ampak še vedno skuša ohranjat mrtve zobe, saj so implantanti dragi.

Vsekakor, če že imaš mrtve zobe v ustih je treba s kakovostnim rentgenom (po možnosti 3D) redno (vsako leto ali dve) spremljati, kaj se pod njimi dogaja.

Sicer pa vsak po svoje, zase vem, da bi po dveh letih obiskovanja zobozdravnika, že zdavnaj dala zob ven.
Default avatar

ni res

Tara_S je napisal/a:
Boljšo imunost imamo, če imamo žive zobe in te ohranjamo, ne pa mrtve. Mrtvi zobje imunost slabijo.
Default avatar

kaj lahko nehaš

šlampasto je napisal/a:
če kdo šlampasto piše, pišeš ti. najbrž ista oseba kot zgoraj pod neštetimi nicki ponavljaš kozlarije. ne moreš iz svoje kože ane, da bi se norčeval/a iz zdravja.
Default avatar

Zzobek

Še enkrat hvala za vse odgovore. Zelo so mi koristili, saj imam sedaj širši pogled na to težavo in bom bolje vedela, kaj spraševati zobozdravnika. Zavedam se, da z vprašanjem nagovarjam laike, ki imajo kakšno izkušnjo, zato pričakujem, da kakšen od odgovorov tudi ne bo pripomogel k odpravi mojih težav oz. da bo povsem napačen. Odgovore bom prav zaradi tega s strokovno pomočjo poskusila "prefiltrirati" in priti do prave rešitve. Ne rabite se zaradi mene tu prerekati, kdo ima prav in kdo ne. Mi je žal, da je moje vprašanje povzročilo kar nekaj slabe volje.
Default avatar

MOJA IZKUŠNJA

MOJA IZKUŠNJA je napisal/a:
Ne vem če si spregledala moj post, bom še enkrat napisala: po zdravljenju in plombiranju 3 koreninskega zoba nimam nobenih problemov več, ker je granulom (bakterije so povzročile pod koreninami vnetje, kar je bilo lepo vidno na rtg sliki zoba- pod koreninami so bili vidni kar veliki zatemnjeni deli) do danes še "ozdravljen". Tega je že 4 leta in pol- HVALA BOGU!
Veliko je vredno, da ohraniš svoj zob!


Na drugi strani čeljusti spodaj, so mi šestko spulili pri 19 letih (takrat se je rajši izpulilo, kot da bi se ukvarjali z zdravljenjem), in se mi je na mestu manjkajočega zoba, zobna kost znižala in sosednja zoba sta se mi premaknila (nekako malo visita proti mestu kjer so mi ga izpulili), dlesen ki je okoli teh dveh zob se mi je tudi znižala za skoraj 0,5 mm.

Na zgornjem loku, pa se mi je zob, ki je točno nad izpuljenem zobu, premaknil navzdol za približno 0,3 mm nekako visi navzdol, ker ga spodaj ne podpira nobeden zob.

In stanje se mi iz leta v leto slabša, tako da samo čakam kdaj bom tudi ob te 3 zobe.
Default avatar

sami neresni

V nekaterih zdr. temah očitno sodelujeta dva srhljiva trola, ki začneta med seboj obračunavati (druga taka tema so miomi) in groziti z ne vem kakšnimi boleznimi vse ...

Dobro pozdravljen in saniran mrtev zob ne dela škode v telesu. Vsadek je pa vseeno tujek. Jaz imam odlično zdravljen zob po granulomu in je vse okej že 20 let. En zob je malo manj natančno zdravljen, od tega je še kako desetletje več (pravzaprav se ne spomnim, da bi bil sploh zdravljen) in je prav tako vse v redu.
Tega pred 20 leti mi je zobarca zdravila kar nekaj časa, po mojem vsaj pol leta, me pa vmes ni nič bolelo.