ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Razlaga izvida merjenja spolnih hormonov

Default avatar
Pozdravljeni!

Stara sem 24 let in že 4 leta jemljem KT Yaz.

Do februarja sem imela urejen menstrualni ciklus, ki je potekal brez posebnosti in je trajal 28 dni. Februarja pa sem imela zelo močno krvavitev (ponavadi so bile le-te blage), ki je trajala dobre 3 tedne, vse do naslednje krvavitve (torej med prvo in drugo krvavitvijo ni bilo premora) in je bila izključno iz veliko manjših in večjih kosov. Največji kos je bil velik kot dlan. Zaradi tega sem šla februarja na pregled. Ginekolog ni ugotovil nič posebnega, rekel je le, da imam zaradi krvavitve zelo stanjšano sluznico. Predvideval je, da je vzrok za takšno krvavitev lahko hormonska motnja. Naslednja dva meseca (april, maj) krvavitve nisem dobila. Aprila in maja sem zato naredila test nosečnosti, ki pa je bil negativen.

Glede na to, da sem imela do februarja vedno urejen menstrualni ciklus in nikoli nisem imela težav, sem naredila test spolnih hormonov s slino. Test sem naredila v približno 17. dnevu ciklusa (točnega dneva ne morem določiti, ker že 2 meseca nimam krvavitve).

Rezultati so pokazali:

Progesteron: 86,6 pmol/L; Referenčne vrednosti: folik. faza: 88,8-259,9; luteal. faza: 402,6-1413,8; postmenop. faza: 57,1-161,7

Testosteron: 50,4 pmol/L; Referenčne vrednosti: 15,1 in 162,9

Estradiol: 7,9 pmol/L; Referenčne vrednosti: predmenop. faza: 2,2-23,1; postmenop.faza: 2,2-11,4

Zanima me vaša razlaga vrednosti spolnih hormonov? Prav tako me zanima vaše mnenje o mojih krvavitvah - je to normalno, glede na to, da jemljem KT?

Hvala za odgovor!
Default avatar
Spoštovani,
zanimivo je to početje pacientov, ko se jim nekaj dogaja in potem sami rijejo po "strokovni substanci", si skrbno beležijo pojave, iščejo neke razlage za pojave, razmišljajo, kombinirajo kot bi bili strokovnjaki na področju, ki ga prečesavajo (običajno s pomočjo dr. Googla) in seveda je tudi rezultat takšnih raziskav logičen, pogosto drag in seveda ne prinese nobene pametne rešitve.
V prvem stavku ste zapisali, da že 4 leta uporabljate KT Yaz. Če sem vas prav razumel niste govorili v pretekliku ampak v sedanjiku, torej Yaz še vedno uporabljate? Če ste v teh pogojih, torej pod vplivom KT Yaz, opravljali vse te preiskave hormonov, lahko vse vržete v koš za star papir, ker pod vplivom KT Yaz nimajo nobene vrednosti. Pa itak ti testi iz sline niso klinično uporabni.
Tudi vaš ginekolog se je le deloma dobro odrezal. Res imate krvavitev iz tanke maternične sluznice, ampak ta ni tanka zaradi krvavitve, temveč je tanka zaradi KT Yaz. Tudi ni krvavitev posledica hormonske motnje, kajti pod vplivom KT Yaz ni hormonskih motenj. Pod vplivom KT Yaz je vaš reproduktivni sistem v fazi "spanja Trnjulčice", torej sploh ni aktiven. Ciklus, ki je prisoten med jemanjem KT pa ni menstruacijski, ampak gre za umeten hormonski ciklus, ki oponaša menstruacijskega, saj so krvavitve posledica odtegnitve spolnih hormonov in ne menstruacija, ki je posledica propada rumenega telesca. Vam je seveda vseeno, ampak biokemično gre za povsem različna pojava z enakim zunanjim tisom. Vprašanje, ki se poraja ob takšni krvavitvi je, zakaj se je to zgodilo tako pozno, torej po 4 letih in ne prej. Ampak na to nimamo odgovora. Vsekakor gre za problem, ki je rešljiv, pristopa pa sta vsaj dva.
Lahko za nekaj mesecev nehate z uporabo KT, da se vzpostavi vaš naravni ciklus, lahko pa se zamenja KT za druge, ki so npr. bolj estrogensko poudarjeni (iz skupine z levonorgestrelom - npr. Stediril-m).
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak E-posvet