Forum.Over.Net

Starševski čvek

Dislektik? Po vase najbrz lenuh

Default avatar

Gjjkk

V prvem se je ucil besede. 20x vec kot ostali. Vsako napisal 100 x. V drugem se ucil postevanko. Vsak dan .20x vec kot ostali.V tretjem ni znal brat ne mnozit.
Zdaj v 8 vzame kalkulator, bere pa daljse tako bolj po svoje.
Najbrz bi en tip tukaj gor rekel, da je butast.
Pa je zelo brihten. Le tega ne zna.
Mora it zato za smetarja ali je fajn, da se mu pomaga? ....samo retoricno vprasanje.
Default avatar

jasnooo

Gjjkk je napisal/a:
Saj normalni ljudje vemo, da je prav, da se mu pomaga, le Vagabund danes nekaj utruja s svojimi forami.
Default avatar

vfd

Vagabund je spet brihtole jedu očitno
Default avatar

Walc hena

Gjjkk je napisal/a:
Če lahko ti odločaš, da so smetarji butasti, lahko tudi drugi rečejo, da je tvoj otrok butast.
Default avatar

he hu hu

Walc hena je napisal/a:
Tole.
Default avatar

Brez odločb

Gjjkk je napisal/a:
Stara 50+ Dislektik. Brati sem znala šele v petem razredu. V tretjem sem komaj črkovala. Matematika, poštevanke še sedaj ne znam, vsaj ne v celoti, deljenja skoraj nič. Z dosti dela, 100x več kot ostali, z lastnimi metodami se prišla sama sebi na čisto, da se uspem naučiti za silo tisto kar potrebujem. Končala VŠI, za več ni šlo, trudu navkljub. Delam. Sem izumiteljica. Nič velikega, male stvari, ki olajšajo življenje. Pomoči nisem imela nobene. Odločb ni bilo. Moj mož je doktor znanosti, z menoj se lahko pogovarja vse, četudi ne razumem vsega. Če bi radi otroku pomagali, mu vcepite občutek, da mora sam, da ni bljižnic. Rada bi bila Einstein, pa nisem. Sem pa Einstein svojega življenja.
Default avatar

a to si mislila

Brez odločb je napisal/a:
Kako to misliš sam? Brez podaljšanega časa, povečanega tiska, barvnih paprijev ali kako si to mislila?
Če je tako, potem predlagam, da tudi tisti, ki nosijo očala, svoje šolanje opravijo brez njih, pač ne bodo dosegli takega uspeha, kot bi ga, če bi bi normalno videli. Pa tisti s slušnim aparatom naj bodo pri pouku brez njega, če ne bodo slišali, naj se pa 20x bolj potrudijo.

Kar pojdite nazaj v kameno dobo!
Default avatar

Vagabund

Povečan tisk in barvni papir verjetno ne moti nikogar. Podaljšanje časa in vprašanja vnaprej pa motijo. Pa cel kup drugih prilagoditev tudi. Problem je z branjem pravite. Ok. Potem naj mu učiteljica na glas prebere vprašanje in to je to. Saj berem tukaj forum kaj vse hočte za otroke z odločbo.
Default avatar

Na GU učiteljica

Kakor si povedala.
Več truda in časa je potrebno. Tak je moj sin.
Ko sem prosila v šoli za pomoč njegovo razrednicarko učiteljico ,če ve oziroma pozna kakšne vaje, da bi mu pomagali. Seveda bi vse to doma delali .
Veste kaj mi je odgovorila ?
Da je to novodobni izgovor za lenobo !!
Tolk o teh pedagogih vrlih.
Niso vsi za vse.
Olajševalne okoliščine njene pa so,da je bila tik pred penzionom in da se je to dogajalo 10let nazaj.
O sem bila prizadeta in žalostna takrat. Da ni prišla za korak nasproti.
Sedaj naš sin počasi končuje en "levi" fax kakor pravite.
Sem pa že vesela mature .
Dislektik rabi pomoč. In je prav,da jo dobi tudi v šoli in ne samo doma.
Default avatar

še vedno je težko

Na GU učiteljica je napisal/a:
Tudi sedaj se v glavah pedagogov še ni dosti spremenilo. Kljub odločbam, prilagoditvam, ki jih učitelji večinoma ne upoštevajo in množici strokovnjakov prave pomoči ni in starši moramo sami najti načine, na kakšen način pomagati otroku.
Default avatar

Grda resnica

Mislim da vsak normalen ve da se dislektik z disleksijo rodi in da se tega ne da ozdraviti.
Tudi vsak normalen podpira to da se jim omogoči in prilagodi šolanje saj dislektik niso neumni samo razmišljajo drugače.
Problem je talanje odločb tudi takim ki jim nič ne fali razen par vzgojnih.
To je ista varjanta kot pred leti ko so ljudje hodili v penzijo češ da so vsi malo prismuknjeni a v resnici jih je bilo pol simulantov. Pač zakaj bi delu če se lahko malo budalo delam in izzigravam sistem.
Default avatar

Vagabund

No. Če otrok vidi tekst, tako kot si navedla v povezavi, a je tebi tak otrok primeren za navadno osnovno šolo? Najbrž ne... Pomojem rabi poseben program.
In kje bi ti takega otroka zaposlila? A bo zdravnik? A bo programer? A bo delal na občini? Kje bo delal? A se ti zdi mogoče bolj primeren za kuharja in smetarja, kjer ne bo uporabljal črk in številk?
Default avatar

Jojprejoj

Vagabund je napisal/a:
Človek ne ve več, kaj bi ti rekel. Bumerang se vrača, veš.
Default avatar

Vagabund

Seveda se vrača. To se lahko tudi našemu zgodi, samo jaz ga ne bom silil in mu obetaval da je lahko kirurg alpa finančnik, ampak mu bom lepo razložil, da glede na njegove sposobnosti bo pač izbral poklic, kjer se mu ne bo treba mučit z branjem in pisanjem. Zarad mene je lahko slikar če hoče in ima talent. Ne govorim, da so taki otroci neumni, pač pa da so neumni njihovi starši, ki želijo svojmu mulcu dat vedet, da je popolnoma tak kot vsi drugi otroci. Pa ni! Ima težave in zakaj mu ne bi omogočili, da s temi težavami živi, ampak ga vi kar rinete v ene svoje kalupe. Sory, učitelj tak otrok pač ne more bit. Ker ne zna pisat in ne zna brat!
Default avatar

Jojprejoj

Vagabund je napisal/a:
Če kdo, rineš take otroke v kalupe ti. Lepiš nalepke in misliš, da si pameten. Jaz imam dislektika. Tudi sama sem dislektik. Oba imava narejeno fakulteto. S kar trdim delom in veliko matranja. Včasih so mene zmerjali, da sem šlampasta, površna, lena... Danes to ne srečo počasi izginja. Osveščenost je vse večja. Le še nekaj vas dela škodo s svojimi predpotopnimi razmišljanji. Ne vem točno zakaj ne režeš več kruha z ostrim kamnom?
In če želiš vedeti še to - sama sem v dobrih 5 letih končala težek naravoslovni fax (ki ga ni dokončalo 60%, samih normalnih), sin je pa umetnik. Glasbenik.
Stvari niso črnobele. In če zadeve poznaš od zunaj, ko niti še v zaresni izobraževalni sistem niste vstopili, potem veš dejstev manj kot nič.
Mimogrede, ali še nisi na viziti?
Default avatar

samo zanima me

a to si mislila je napisal/a:
Mene samo zanima, kako misliš rešiti težave dislektika v službi. Bo imel tudi tam podaljšan delovnik? Mu bo tudi tam treba tiskati na poseben papir s posebnimi črkami, da bo sposoben opraviti enako delo kot ostali? Pri slabovidnih ljudeh je problem z očali ponavadi rešen, pri gluhih s slušnim aparatom prav tako. Kaj pa predlagaš za dislektike?
Default avatar

takole vidijo tekst dislektiki

Vagabund je napisal/a:
Ja, zdi se mi primeren, ker jo je s prilagoditvami končal brez problemov, v srednji šoli, kjer ima tudi prilagoditve, je med boljšimi, seveda dela za šolo veliko več, kot ostali, a njegovi izdelki so med najboljšimi, saj je zelo inovativen in na tehničnem področju nadpovprečno nadarjen, za opravljanje prakse je bil izbran za tujino in ni bilo nobenih problemov, študiral bo na tehnični fakulteti.
Literature ne bere, eseji mu delajo probleme, slovnico obvlada zelo dobro, strokovno literaturo bere sam, veliko hitreje, kot drugi razume skice, veliko si pomaga z računalnikom.
Za kuharja in smetarja pa ni primeren, niti ga to ne veseli.
Default avatar

Vagabund

Jojprejoj je napisal/a:
Ok. Sprejmem. S tem nimam nobenih težav. Torej, če si ti lahko končala faks in domnevam da brez odločb, potem ne trdi, da zdajšnji otroci potrebujejo odločbe in prilagoditve. Imam prav? Če pa otroku daš odločbo, pomeni da mu na čelo pritisneš da je drugačen in potrebuje zadovoljitev posebne potrebe, pomeni da mu jo mora dat šola, ki je prilagojena za posebne potrebe.
Kar se tiče moje vizite pa se ne sekiraj, če bi me bolj pogosto brala, bi vedela da sem že nekaj tednov na študijskem dopustu in še nekaj bom. Tako da brez skrbi. Moram pa rečt, da je prav fino in lepa popestritev tale forum, ker tolk smeha kot ga tukaj dobim, mi malo katera stvar izvabi. Pa še seminarske lažje tečejo...
Default avatar

Grda resnica

Jaz verjamem da je marsikateri dislektik nadarjen enkrat sem brala da so zelo umetniško izrazni.
Verjamem pa tudi da marsikdo ki nima omejitev zaradi lenobe ne da vse od sebe ampak to je že druga problematika.