Starševski čvek

Stanovanja v najem so vedno dražja

Default avatar

Ne moreš verjeti

A se lastniki stanovanj sploh zavedajo, da je več kot polovica državljanov na minimalcu? Oddajajo neopremljena stanovanja po 500 eur na mesec za slabih 50m2; opremljena stanovanja, ki so bila adaptirana 20 let nazaj ali nikoli za 500 eur itd? Nekdo bi si rad nekaj ustvaril, pa bo celo plačo mogel samo za najemnino dati pa za stroške ... če je kdo nad minimalno plačo, bo pa še samo stroške do službe lahko plačal ... preživljal se bo pa od zraka.

Človek bi si dosti rajši za tak denar (recimo 500 eur na mesec) raje vzel kredit za svojo hišo ali stanovanje, samo ga ne dobi, ker pač banka ne da. Tako, da ti ostaneta dve opciji ... ostaneš sam pri starših ali pa greš crkavat na obroke v najemniško.
Default avatar

Rok-1

Ufff, a so že res po toliko?

Moram povedati znancem, da lahko malce dvignejo najemnino za svoje stanovanje.
Default avatar

Jamraš napačnim

V kapitalizmu je tako, da lahko prodajalec postavi katerokoli ceno ki jo želi. Kupec potem to kupi ali pa ne.
Vlada regulira socialni del te tržne kategorije s subvencioniranjem profitnih in neprofitnih najemnin. Očitno nisi tako reven, da ne bi zmogel najemnine ali pa si reven in se za subvencioniranje nisi prijavil.
Default avatar

če bi bilo res

Če bi bilo res da si teh stanovanj nihče ne more privoščiti bi bila vsa prazna in lastniki ob zaslužek. Vsak z malo delujočimi možgani bi jo potem raje spustil in dobil nekaj od tega ne?
Niso lastniki stanovanj krivi da si njihovega ne moreš privoščit. Niti niso krivi ker si ga ne moreš kupit. Kaj točno so ti oni dolžni? Ljudje resno mislite da vam kar nekaj pripada, čeprav je od nekoga drugega. Sem tukaj, hočem stanovanje, mi pripada. wtf
Si kdaj videla volka stati sredi gozda in vreščati naj zajci priletijo do njega ker je lačen?
Default avatar

Valentinčica

Saj se tudi cene stanovanj konkretno višajo. Posledično tudi najemnine. Očitno kupci in najemniki so. Trg je živa zadeva.

Sicer pa - jaz sem slabih 10 let nazaj v centru plačevala 450 + stroški ... tko da ;)
Default avatar

mehh

Ja res je živa, če so prazna in če jih vnaprej pokupi eden deset
Default avatar

Rok-1

mehh je napisal/a:
Če so kupljena, je točno tako - trg je živ.
Če jih je kupil eden ali pa različni...
Default avatar

Ehh

mehh je napisal/a:
A je omejitev na število stanovanj v zasebni lasti in neoddajo? Očitno je stanje ustrezno če vlada ni naredila nič.
Default avatar

Pipipopia

Ne moreš verjeti je napisal/a:
In? Kaj te žuli? Najemi kredit in si najdi poroke zanj. Oddajanje stanovanja naj bi se izplačalo, če dobiš vložek povrnjen v vsaj 15-ih letih. Če dobiš vložek povrnjen v več kot 20 letih, se oddaja ne izplača.
Potem pa računaj. Ljudje morajo dobiti svoj vložek povrnjen, saj niso socialna služba.
S 500 eur/mesec dobiš v 20 letih 120.000 eur. Odštej:
- davke
- zavarovanje
- stroške notarskih pogodb
- stroške stanovanja, ki ga plačuje najemodajalec
- stroške vzdrževanja in popravil
- stroške iskanja novega najemnika oziroma stroške agencije
- stroške ko je stanovanje prazno
- stroške opreme in obnove, ker po 20 letih je oprema razsuta
- stroške beljenja, če najemnik tega ne naredi
- vsa tveganja, da ne dobiš plačano in ti najemnik pusti kup neporavnanih računov
in še bi se našlo.
Tako, da 500 eur je zelo malo, če pa še računaš, da se danes stara stanovanja prodajajo tudi po 3.000 eur/m2, je pa 500 eur bagatela. In za ta denar res ne moreš pričakovat nekega luksuza.
Default avatar

Rok-1

Valentinčica je napisal/a:
Glej... vidim pri kolegih; Če si kot najemnik kredibilen, se znaš človeško dogovarjat in pomenit, znaš lepo ravnati s stvarmi (se vidi že na obleki, torbi, avtu,...) in držiš dano besedo - in si pripravljen to dokazat, se da marsikaj.
Večina najemodajalcev ima raje poštenega človeka v stanovanju, pa četudi za nižjo najemnino - kot pa nezanesljive najemnike, sploh take, ki kar naprej kričijo o svojih pravicah, zelo malo pa razumejo o svojih dolžnostih.

Primer - kolega je najel stan v Lj, 70 m2, za cca 580 Eur. Ker so bili zadovoljni z njim in ravnanjem s stanovanjem, mu vsako leto (dve leti) ni bilo treba plačati zadnje najemnine v letu, zdaj po 4 letih, pa ima znižano najemnino na 470 Eur.
Ker se nanj lahko zanesejo, je vse OK in s stanovanjem ravna kot dober gospodar. On je zadovoljen, lastniki pa tudi.

Tako da... trg je res živa zadeva in se prilagaja tudi konkretnim ljudem.
Default avatar

ne seri

Ne moreš verjeti je napisal/a:
Naše 3 sobno se oddaja že 10 let za isto ceno, 90 kvadratov za 350€ na mesec + stroški, to sami plačujejo vse položnice, s tem da ima še klet in 2 parkirni mesti. Lokacija NM.
Default avatar

Hhzztu

Povpraševanje po najemniških stanovanjih je veliko,zelo težko pa je dobiti dobrega,dolgoročnega najemnika.Ko oddaš oglas te v pol ure ali pa še prej poličejo Albanci,to so ti prvi interesenti vsaj v večjih mestih je tako.
Default avatar

In to govorijo lastniki

Ki so podedovali hišo ali stanovanje, zdaj pa govorite o nekem vložku, da se ti po tolikih letih povrne vse. Kaj že? Nič, ker so to vse vaši starši ali stari starši imeli. Opremo pa pustili tako, kot je prej bila. Ceno pač treba nabiti.
Default avatar

Kaj tebi ni jasno

Ne moreš verjeti je napisal/a:
Če ti kaj ni jasno, si preberi svoj post še enkrat, v citiranem delu. Ne moreš dobit kredita, torej crkavaš v najemu. Ni najemodajalec kriv, da ti ne moreš dobit kredita. In pa, cene na trgu oblikuje trg sam. Dokler ima za 500 polno, mu ni treba spustiti cene, niti dat not novega pohištva. Žal. Veš, koliko tistih, ki dela na Manhatnu, si lahko dejansko plača stanovanje na Manhatnu?
Default avatar

general Glanzkopf

Večinoma boste oddajali Šiptarjem in študentom. Komu pa mislite? Kateri samski Slovenec z 900 plače bo šel sam v najem, če je lahko pri starših?
Default avatar

Ribica1

Pred kratkim sem prebrala en zelo dober komentar, ki se mi je vtisnil v spomin - vsi jamrajo čez oderuške lastnike, nihče nad sužnjelastniške delodajalce.
Očitno zaslužiš premalo - do something.

Sem dolga leta živela v najemu s starši in bolj kot vsega, sem si želela svoje strehe nad glavo, zato sva z možem usmerila vse svoje moči k temu, da sva dvignila kredita in kupila stanovanje. Sem srečna, res, neizmerno srečna, da imam teh nekaj kvadratov - a svojih, ampak ko vidim kako dobro se imajo današnji najemniki, me prime da grem tudi jaz v najem. Nekoč ni bilo takih subvencij, niti levjih pravic. Dandanes te najemnik kliče da mu žarnico zamenjaš, sprašuje po Facebooku kje lahko toži lastnika, ga preverja če plačuje davke za njega in kaj točno so njegovi stroški in kaj ne (halo, preberi si Stanovanjski zakon, ne peri perila pred vsemi). Vse več mladih prehaja iz svoje otroške sobice, kjer sta vse mami in oči porihtala v najem, kjer pričakujeta da bo vse lastnik porihtal, oni pa bodo samo iskali člene in zakone, kjer piše kako se lahko neki dolžnosti izognejo. To ni odraslo življenje, sorry. In sploh ni čudno, da se najemnine tako dvigajo, s takšnim odnosom najemnikov, se bodo samo še bolj, ker noben ne bo trpel tega sran.ja za malo denarja.
Default avatar

Preračunljiva gniloba

In to govorijo lastniki je napisal/a:
Ko vzameš kredit za avto, ti banka upošteva tudi zavarovanje,vse servise, nezgode in kar je še sprotnih stroškov? Ne nabijaj! 20 let molzeš najemnike potem pa stanovanje prodaš še po višji ceni kot si ga kupil- to pa pozabiš omeniti kajne?
Default avatar

Valentinčica

Eni najemniki res neposrečeno razmišljate. Me zanima koliko od vas, če bi tudi sami oddajali svojo nepremičnino, bi oddajali za pol manj kot ostali na trgu. Niti en, vam zdaj povem :)

To je tko k s kadrovniki in direktorji, k ne upajo zaposlit ene brez otrok, da ne bo enkrat usla na porodnisko, sami majo pa vsak po tri majhna sonca doma ...

Dvojna merila pac. Bodite realni in se prilagodite.
Default avatar

Svašta majka rodila

In to govorijo lastniki je napisal/a:
Pa kakšna budala lahko napiše kaj takega? Če si podedoval, pa to ni vložek?
Saj ni čudno, da nam ob takih bedakih razpada država.
In ja, takom "ekonomistom" bi bilo treba vzeti volilno pravico, če že ne opravilno sposobnost.