Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Kaj zavraga je kruh z drožmi?

Kaj zavraga je kruh z drožmi?

Vsepovsod so neke slike kruha z rožicami in listiki in piše zraven kruh z drožmi.
Kaj so droži?

Do odgovora bi prisla prej, se bi samo v Google vpisala “drozi”. :)))
https://doberkotkruh.splet.arnes.si/kaj-so-drozi/

Kakšen pa je kaj okus tega kruha?


Po droži.
Kaj ti ni jasno?


Jaz dobim asociacijo na ovsene kosmiče.
Drugače je pa alternativa za kruh brez kvasa tudi pecilni iz vinskega kamna.

Droži so brezkvasni nastavek

Odličen in zelo zdrav kruh, pravimo mu tudi kisli kruh.
Idealen za tiste, ki ne prenesejo pekovskega kvasa in ostalih kemikalij.
Kruh je narejen samo iz moke in vode! Lahko pa je dodana sol, odvisno od vaše diete.

https://www.vecer.com/domaci-kruh-mlade-korosice-je-pravi-hit-6372142

jst sem tud dons kupil v Leclercu en temen kruh 800g, zdej se ne morem spomnit amapk prvič sem prebral tisto, kar je bil na napisano na kruhu in, ko sem ga probal je bil prav dober.

Me veseli, da ti je všeč. Drugače pa, Leclerc ima res veliko izbiro, ampak pri kruhu jih pa zmanjka. Sploh naslednji dan se že drobi.
Je pa sigurno odvisno od okusa; žal je zame najboljši kruh iz siptarskih pekarn; bel, puhast, lepo zapečen.. Ni mi ravno v ponos, da mi ni najboljši recimo od Žita, kakšen polnozrnat, ampak tako je!
Je pa tale tvoj kruh sigurno bolj zdrav:-)

Me veseli, da ti je všeč. Drugače pa, Leclerc ima res veliko izbiro, ampak pri kruhu jih pa zmanjka. Sploh naslednji dan se že drobi.
Je pa sigurno odvisno od okusa; žal je zame najboljši kruh iz siptarskih pekarn; bel, puhast, lepo zapečen.. Ni mi ravno v ponos, da mi ni najboljši recimo od Žita, kakšen polnozrnat, ampak tako je!
Je pa tale tvoj kruh sigurno bolj zdrav:-)
[/quote]

evo, zdej sme prebral, ko se mi tud sanjalo ni, kaj je to za en kruh, Rugrov pore, ma ni slab, hehe…., jst sem šel olje za avto kupit, pa sm se spomnil, da ni več kruha in evo, hehe…, imajo pa res izbiro. Tud sam sem neki časa bil popaljen na šiptarski angleški hlebec, ko je bil še vroč, pa pol, ko se je ohladil in sem ga narezal, maaa, ko sem si namazal kakšn namaz, maslo al pa zdenka, pa gor dal še zaseko, men dobro…, sm ubijalsko za kilažo, hehe…., evo, pa, ko sem šel že olje za avto kupit, posluš kako jst šofiram, ko mašna dobi novo olje v rabo, sm ajde, več je bjondink, pred mano hehe….

https://www.youtube.com/watch?v=9CSWnWN5xws

evo, zdej sme prebral, ko se mi tud sanjalo ni, kaj je to za en kruh, Rugrov pore, ma ni slab, hehe…., jst sem šel olje za avto kupit, pa sm se spomnil, da ni več kruha in evo, hehe…, imajo pa res izbiro. Tud sam sem neki časa bil popaljen na šiptarski angleški hlebec, ko je bil še vroč, pa pol, ko se je ohladil in sem ga narezal, maaa, ko sem si namazal kakšn namaz, maslo al pa zdenka, pa gor dal še zaseko, men dobro…, sm ubijalsko za kilažo, hehe…., evo, pa, ko sem šel že olje za avto kupit, posluš kako jst šofiram, ko mašna dobi novo olje v rabo, sm ajde, več je bjondink, pred mano hehe….

https://www.youtube.com/watch?v=9CSWnWN5xws
[/quote]

Ojoj, Popay si me nasmejal s tole pesmico… kje so že časi, ko se je tole redno vrtelo na radiu.
Ja, bel kruh in zaseka… pa bel kruh, pečen pršut in ementalar…. kdo bi štel kalorije??
Imam srečo, da sem se lahko navadila jesti kot ptiček, zelo hitro sem sita, rada pa dobro jem. Ampak res malo.. Po kakšni hudi večerji pa Pol ure vadbe več pa je problem rešen. Ti pa verjetno na bicikel.

Ojoj, Popay si me nasmejal s tole pesmico… kje so že časi, ko se je tole redno vrtelo na radiu.
Ja, bel kruh in zaseka… pa bel kruh, pečen pršut in ementalar…. kdo bi štel kalorije??
Imam srečo, da sem se lahko navadila jesti kot ptiček, zelo hitro sem sita, rada pa dobro jem. Ampak res malo.. Po kakšni hudi večerji pa Pol ure vadbe več pa je problem rešen. Ti pa verjetno na bicikel.
[/quote]

uhh, ko se bi jst lahko zadržal pri polni mizi, ni variante, je treba vse probat, kar je gor, edin tisto kar je s kokosom, ne, tega ne maram, hehe…, ene ženske imate veliko samodosciplino pri hrani in bi moral k takšnim ženskam v šolo, sm kaj, ko me predavanje glih ne bi kej preveč zanimalo, hehe…, za bicikel, sm mislil, pa se je ulilo in se usedel raj v avto za pot, pa sta se dva butnla pred mano v križišču, je avto, ki je bremzal bil kot na drasališču, pa kreš, sm gledal v drugo stran in se prav ustrašil, tako je počlo, jebi ga, tud možakarji, kdaj cviknemo, hehe..

uhh, ko se bi jst lahko zadržal pri polni mizi, ni variante, je treba vse probat, kar je gor, edin tisto kar je s kokosom, ne, tega ne maram, hehe…, ene ženske imate veliko samodosciplino pri hrani in bi moral k takšnim ženskam v šolo, sm kaj, ko me predavanje glih ne bi kej preveč zanimalo, hehe…, za bicikel, sm mislil, pa se je ulilo in se usedel raj v avto za pot, pa sta se dva butnla pred mano v križišču, je avto, ki je bremzal bil kot na drasališču, pa kreš, sm gledal v drugo stran in se prav ustrašil, tako je počlo, jebi ga, tud možakarji, kdaj cviknemo, hehe..
[/quote]

Popay in Milaa, pojdita na zasebni portal, ker nas bo kmalu pobralo od te vajine pocukranosti…

Popay in Milaa, pojdita na zasebni portal, ker nas bo kmalu pobralo od te vajine pocukranosti…
[/quote]

evo, pa je konc debate o kruhu, hehe…, sej bi bilo že konc, če ti jst zdej ne bi odgovoril, ni panike, the end.


Ti apč nisi P od Poznavalca. Če bi bil, ne bi kvasil takih neumnosti. Sploh veš kaj je v bistvu kvas? Sploh poznaš razliko med kvasom in drožmi? Kvas so po tvojem kemikalije?
Hahahaha:)))
http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=1045
Za vzhajanje testa lahko uporabimo različna vzhajalna sredstva, ki jih v najširšem pomenu razdelimo na biološka in kemična.
Najbolj pogosto uporabljena soda bikarbona, vinski kamen in pecilni prašek spadajo med kemična vzhajalna sredstva. To pomeni, da se ob stiku z vlago, kislino ali toploto sproščajo plini (ogljikov dioksid), ki poskrbijo za instanten dvig oziroma rahljanje in širjenje testa. Uporabljamo jih za peko hitrih kruhov ali sladic, posebej priljubljena pa so zaradi svojega rahljalnega učinka pri peki z brezglutenskimi mokami ali mokami z manj glutena.
Med biološka vzhajalna sredstva uvrščamo pekovski kvas, pivo, kefir, jogurt in droži oziroma kislo testo. Njihov princip delovanja opiše beseda fermentacija, ki pomeni razgradnjo ogljikovih hidratov zaradi delovanja mikroorganizmov (kvasovk in mlečnokislinskih bakterij) in njihovih encimov.


Ti apč nisi P od Poznavalca. Če bi bil, ne bi kvasil takih neumnosti. Sploh veš kaj je v bistvu kvas? Sploh poznaš razliko med kvasom in drožmi? Kvas so po tvojem kemikalije?
Hahahaha:)))
http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=1045
Za vzhajanje testa lahko uporabimo različna vzhajalna sredstva, ki jih v najširšem pomenu razdelimo na biološka in kemična.
Najbolj pogosto uporabljena soda bikarbona, vinski kamen in pecilni prašek spadajo med kemična vzhajalna sredstva. To pomeni, da se ob stiku z vlago, kislino ali toploto sproščajo plini (ogljikov dioksid), ki poskrbijo za instanten dvig oziroma rahljanje in širjenje testa. Uporabljamo jih za peko hitrih kruhov ali sladic, posebej priljubljena pa so zaradi svojega rahljalnega učinka pri peki z brezglutenskimi mokami ali mokami z manj glutena.
Med biološka vzhajalna sredstva uvrščamo pekovski kvas, pivo, kefir, jogurt in droži oziroma kislo testo. Njihov princip delovanja opiše beseda fermentacija, ki pomeni razgradnjo ogljikovih hidratov zaradi delovanja mikroorganizmov (kvasovk in mlečnokislinskih bakterij) in njihovih encimov.

[/quote]
Če bi imel ti končano osnovno šolo, bi lahko natančno prebral, da nekateri ne PRENESEJO PIVSKEGA KVASA, nekateri pa ne OSTALIH KEMIKALIJ, ki jih razni peki dodajajo za rahel kruh, ki se ne drobi, ima hrustljavo skorjo….
Kruh z drožmi pa je narejen SAMO IZ MOKE IN VODE, lahko pa je dodana sol!


Če bi imel ti končano osnovno šolo, bi lahko natančno prebral, da nekateri ne PRENESEJO PIVSKEGA KVASA, nekateri pa ne OSTALIH KEMIKALIJ, ki jih razni peki dodajajo za rahel kruh, ki se ne drobi, ima hrustljavo skorjo….
Kruh z drožmi pa je narejen SAMO IZ MOKE IN VODE, lahko pa je dodana sol!
[/quote]

Ja, v teoriji. Samo moraš pa prej narediti drožni nastavek oz. droži, ki so res narejene samo iz moke in vode, vendar se v tej moki aktivirajo mikroorganizmi + mo, ki pridejo iz zraka, predvsem kvasovke in mlečno kislinske bakteriji, ki poskrbijo, da je kruh rahel. Brez teg ni nič.

In, če imaš zmes polno živahnih mikroorganizmov, to ni več samo moka in voda.

Ja, v teoriji. Samo moraš pa prej narediti drožni nastavek oz. droži, ki so res narejene samo iz moke in vode, vendar se v tej moki aktivirajo mikroorganizmi + mo, ki pridejo iz zraka, predvsem kvasovke in mlečno kislinske bakteriji, ki poskrbijo, da je kruh rahel. Brez teg ni nič.

In, če imaš zmes polno živahnih mikroorganizmov, to ni več samo moka in voda.
[/quote]
Imaš popolnoma prav!
Tudi sama voda je voda, samo dokler ima sobno temperaturo.
Če pa je vroča je čaj, mrzla pa sladoled 🍦

New Report

Close