Forum.Over.Net

Starševski čvek

Jug Italije. Je res Tako nevarno?

Default avatar

lanovopolje

Premisljujemo o dopustu (september) in ena varianta je tudi dopust na jugu Italije (Puglia). Na enem forumu berem, ko nekdo opisuje, da je veliko kriminala, zeparjev, da ni dobro hoditi zvecer na okoli, da je ciganija itd. Da te zelijo na vsakem koraku okoli prinesti?
Pa je res tako "nevarno", moras biti res venomer na prezi?

Tisti, ki ste se ze potepali tam naokoli, lahko komentirate.
Default avatar

ja in ne

Turisti so povsod lahka tarča in pametno je, da si na poti ves čas na preži oz. da imaš denar, dokumente in podobno na varnem, sabo pa tudi fotokopije dokumentov na drugem mestu. Za vse ostalo ni tako važno, če ti ukradejo, lahko je samo neprijetno, če recimo ostaneš brez vseh oblačil. Avto je treba parkirati na zagrajenih ali vsaj osvetljenih oz. obljudenih parkingih, ker sicer hitro pride do vloma. Za Apulijo ne vem, ampak tam okrog Neaplja sem na lastne oči videla celo vrsto vlomljenih avtov, ki so bili čez noč parkirani ob cesti. Pa v avtu se ne pušča na vidnib mestih torbic, nahrbtnikov in ostale prtljage, ki deluje mamljivo. Kriminala je gotovo več kot pri nas, ampak saj je podobno tudi v Črni Gori ali na jugu Španije, spet pa to ni neka Brazilija, kjer oropajo skoraj vsakega.

Aja, pa ne beri zgodbic paranoikov, ker potem še iz hiše ne boš več upal. Če nekdo reče, da je nekje ciganarija, ga takoj neham poslušati, ker išče očitno na potovanjih samo potrditev lastnih predsodkov in strahov, ne pa tega, da bi odkril kaj novega.
Default avatar

Neapelj ni nevaren

Lansko leto ko sem bil v Neaplju ni bil niti malo nevarno. Pravzaprav hodim že več let tja dol v presledkih na par let in še nikoli ni bilo tako varno. Vse je normalno tako kot pri nas.

Je pa res da v deželi Puglii prebiva še zadnja od treh velikih Italijanskih mafij, ki ji Italijanska policija še ni prišla toliko do živega kot ostalima dvema, čeprav so se jo pošteno lotili. To je 'Ndrangheta. Morda forumaši strašijo zaradi tega.

Coso Nostro (Sicilija) in Comorro (Neapelj in dežela Kampanija) so kot rečeno že skoraj popolnoma onemogočili.

Ampak močno dvomim da bi vam povprečnim Slovencem 'Ndrangheta karkoli hotela hahaha
Default avatar

general Glanzkopf

Žeparjev se malo pazi, pa kakšnih ciganov, drugače pa resne kriminalne organizacije pustijo turiste pri miru, ker so pametne in vedo, da turizem denar nosi.
Default avatar

Boskarin

To so samo izmisljene govorice. Nekoc pad 100 leti je bil jug italije nevaren. Danes pa temu ni vec tako. Tam so najbolj prijazni ljudje doma. Jaz ravnokar odhajam na Sicilijo.
Default avatar

savrinka

V vsakem malo večjem mestu ali gneči se je potrebno paziti žeparjev. Ponoči se ne hodi v predele mest, ki jih ne poznamo, avto se pušča na osvetljenih parkiriščih. Lahko je to jug Italije ali pa katerokoli drugo evropsko mesto.
Mafia (posplošeno) turiste prej ščiti kot, da bi jih ogrožala. Nevarni so lokalni žeparji. Seveda to velja do trenutka, ko bi z njimi hotel sklepati 'posel". Tega verjetno na dopustu ne boš 😊

Bila sem na veliko dopustih po Italiji. Pregledala skoraj cel jug in nimam niti ene slabe izkušnje do danes. Vedno sem se počutila dobro, varno.
Po pameti in uživajte 😊
Default avatar

janimal

ja in ne je napisal/a:
Ti pa očitno še nisi bil v Črni gori, da jo primerjaš z jugom Italije. Morda si bil na meji z Albanijo, vsekakor, pa ne moreš metati Črne gore v isti koš.
Default avatar

ja in ne

janimal je napisal/a:
Zakaj pa ne? Ne razumem, kaj te je tako zmotilo, ker ni bilo mišljeno kakorkoli negativno, le o stopnji kriminala v državi je bilo govora, kateri navkljub se ti ne v eni ne drugi državi ni treba ničesar bati.
Default avatar

Mojcej2

Glede pazljivosti velja, kot so napisali že drugi. Si turist in si bolj na udaru.

Večkrat bila na jugu Italije, tudi v Pugliji.

Zelo zanimiv del Italije, po naših izkušnjah cenovno bolj ugoden od ostalih delov, še bolj prijazni ljudje, mogoče, ker ni turistično toliko oblegan kot ostali. V tem delu smo potovali v mesecu oktobru.

Počutili smo se varni, povsod, tudi v mestih. Smo pa imeli rent a car (italijanske tablice) in ne svoj avto(?). Edina stvar, ki sem jo opazila v zvezi z varnostjo, je bila v okolici Barija, kjer smo imeli prenočišče. Vse hiše ograjene z visoko betonsko ograjo in še žica na vrhu. Mogoče smo bili v takem predelu, ne vem.

Super je bilo. Priporočam. Same pozitivne izkušnje.
Default avatar

Jfnfnn

Če avto pustiš na plačljivem parkirišču, se nimaš česa bati. Sistem zaščite deluje, vlomilci ga bodo pustili na miru. Vsekakor se pa izogibaj zastonj parkiranju čez noč na ulici.

Drugače se pa pazi žeparjev, Romunov in ciganov. Kot so napisali zgoraj nosi s seboj manjše količine gotovine in ne vseh kartic na istem mestu.
Default avatar

capricciosa

N'drangheta je v Kalabriji, v Campaniji je camorra.

Ampak tipično so turisti v teh krajih pod mafijsko zaščito, ker prinašajo denar. Tatvine in ropi se njim dogajajo kvečjemu naključno ali pomotoma.
Default avatar

Sicilijanska mafija

lanovopolje je napisal/a:
Na skrajnem jugu Italije, predvsem pa na Siciliiji, je nekaj, čemur domačini rečejo v njihovem jeziku "Cosa nostra". To je izraz za sicilijansko mafijo. Mafija pa veste, kaj je. Torej, če povzamem, je vendarle res, kar piše v zgornjem prispevku, zato je treba biti tam izredno previden.
Default avatar

imeuporab

Sicilijanska mafija je napisal/a:
Pa to ves iz lastnih izkusenj ali kar nekaj na pamet strasis?
mafija turiste pusti pri miru
Default avatar

zivim v Italiji

Cudijo me komentarji nekaterih! Kaksne zveze ima mafija s turisti? Preberite kaksno knjigo o mafiji,da boste potem razumeli zakaj gre.
Avtorici priporocam dopust v Pugliji, morje je cudovito, ljudje zelo prijazni topli accoglienti:)
lp