Rabim nasvet. Tisti, ki ste prodajali nepremičnine. Ste prodajali sami ali z agencijo? Oziroma kakšne izkušnje imate z agencijo in kakšne s samostojno prodajo? Ali je res, da agencija bolje in hitreje proda?
Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!
000
jaz kupujem
Jaz sicer kupujem, ampak bi rekla takole: agencije včasih prodajajo celo ovirajo.000 je napisal/a: ↑Rabim nasvet. Tisti, ki ste prodajali nepremičnine. Ste prodajali sami ali z agencijo? Oziroma kakšne izkušnje imate z agencijo in kakšne s samostojno prodajo? Ali je res, da agencija bolje in hitreje proda?
sama prodala dve stanovanji
jaz povem
Prodajali sami, so pa agencije non stop klicale, da bi nam prodajale. Odvisno od tega ali imaš atraktivno nepremičnino.000 je napisal/a: ↑Rabim nasvet. Tisti, ki ste prodajali nepremičnine. Ste prodajali sami ali z agencijo? Oziroma kakšne izkušnje imate z agencijo in kakšne s samostojno prodajo? Ali je res, da agencija bolje in hitreje proda?
+1 za prodajo sam
visokorasla
Prodajajte sami, pogodbo vam naj sestavi notar/odvetnik.000 je napisal/a: ↑Rabim nasvet. Tisti, ki ste prodajali nepremičnine. Ste prodajali sami ali z agencijo? Oziroma kakšne izkušnje imate z agencijo in kakšne s samostojno prodajo? Ali je res, da agencija bolje in hitreje proda?
Pozdravljeni,000 je napisal/a: ↑Rabim nasvet. Tisti, ki ste prodajali nepremičnine. Ste prodajali sami ali z agencijo? Oziroma kakšne izkušnje imate z agencijo in kakšne s samostojno prodajo? Ali je res, da agencija bolje in hitreje proda?
agencije ovirajo
000 je napisal/a: ↑Rabim nasvet. Tisti, ki ste prodajali nepremičnine. Ste prodajali sami ali z agencijo? Oziroma kakšne izkušnje imate z agencijo in kakšne s samostojno prodajo? Ali je res, da agencija bolje in hitreje proda?
pa dober oglas
jaz kupujem
Ja, tudi jaz tako razmišljam. Če je prodajalec najel agencijo, jo naj tudi plača.agencije ovirajo je napisal/a: ↑000 je napisal/a: ↑Rabim nasvet. Tisti, ki ste prodajali nepremičnine. Ste prodajali sami ali z agencijo? Oziroma kakšne izkušnje imate z agencijo in kakšne s samostojno prodajo? Ali je res, da agencija bolje in hitreje proda?
Mi smo kupovalli stanovanje. Prodajalka je prodajala preko agencije, ki je hotela tudi od kupca provizijo in od tega ni odstopala.
Prodajalkina cena je bila 135.000€, agencija je zahtevala 2% provizije + DDV, to je cca 3.300€.
Dali smo ponudbo 135.000€, pa če gre vse prodajalki ali pa si agencija vzame še od nas provizijo in dobi prodajalka le 131.700€, niso se odpovedali proviziji, prodajalki je bil pa ta znesek jasno prenizek...
Mislim, da so prodajalko oškodovali, saj je potem prodajala stanovanje še 2 leti, mi smo pa v sosednjem bloku kupili flet od privat prodajalca.
Tak način je po mojem "slaba praksa". Saj se provizija lahko po zakonu zaračuna le naročniku...agencije ovirajo je napisal/a: ↑000 je napisal/a: ↑Rabim nasvet. Tisti, ki ste prodajali nepremičnine. Ste prodajali sami ali z agencijo? Oziroma kakšne izkušnje imate z agencijo in kakšne s samostojno prodajo? Ali je res, da agencija bolje in hitreje proda?
Mi smo kupovalli stanovanje. Prodajalka je prodajala preko agencije, ki je hotela tudi od kupca provizijo in od tega ni odstopala.
Prodajalkina cena je bila 135.000€, agencija je zahtevala 2% provizije + DDV, to je cca 3.300€.
Dali smo ponudbo 135.000€, pa če gre vse prodajalki ali pa si agencija vzame še od nas provizijo in dobi prodajalka le 131.700€, niso se odpovedali proviziji, prodajalki je bil pa ta znesek jasno prenizek...
Mislim, da so prodajalko oškodovali, saj je potem prodajala stanovanje še 2 leti, mi smo pa v sosednjem bloku kupili flet od privat prodajalca.
Se strinjam z vami...jaz kupujem je napisal/a: ↑Ja, tudi jaz tako razmišljam. Če je prodajalec najel agencijo, jo naj tudi plača.agencije ovirajo je napisal/a: ↑
Tako, da zaradi mene kar naj pišejo, da se deli na kupca in prodajalca. Pa ne bom kupila.
jaz kupujem
Po zakonu? Katerem?Aleš Goršak je napisal/a: ↑Tak način je po mojem "slaba praksa". Saj se provizija lahko po zakonu zaračuna le naročniku...agencije ovirajo je napisal/a: ↑
saj zato pa tako pišejo
Verjetno bo obligacijskem ali kaj podobnega - ne more ponudnik storitve to zaračunati nekomu, ki je ni naročil. Prodajo je naročil prodajalec ... Zato pa imajo v oglasih po novem vsi napisano, da je PRODAJALČEV pogoj, da se provizija razdeli.jaz kupujem je napisal/a: ↑Po zakonu? Katerem?Aleš Goršak je napisal/a: ↑
Tak način je po mojem "slaba praksa". Saj se provizija lahko po zakonu zaračuna le naročniku...
Namreč skoraj vsi oglasi imajo navedeno, da naročnik in kupec plačata vsak pol provizije. In ponavadi hočejo maksimalno provizijo, torej 4%.
Pa nočejo povedat kje je nepremičnina. Meni ni vseeno kje je in mi je brezveze hodit na ogled z agentom, če se bo izkazalo, da je čisto mimo lokacija. Recimo napišejo, da je objekt 10 km iz nekega naselja. Ko hočeš izvedet v katerem kraju točno je, ni več odziva.
uporabi vse možnosti
Po zakonu o nepremičninskem posredovanju. Prodajalec in kupec se sicer lahko dogovorita, da se provizija razdeli... Ponudba po principu: pogoj prodajalca je, da kupec plača provizijo..., pa je malo "po ovinkih pripeljana in ni čisto "čista".jaz kupujem je napisal/a: ↑Po zakonu? Katerem?Aleš Goršak je napisal/a: ↑
Tak način je po mojem "slaba praksa". Saj se provizija lahko po zakonu zaračuna le naročniku...
Namreč skoraj vsi oglasi imajo navedeno, da naročnik in kupec plačata vsak pol provizije. In ponavadi hočejo maksimalno provizijo, torej 4%.
Pa nočejo povedat kje je nepremičnina. Meni ni vseeno kje je in mi je brezveze hodit na ogled z agentom, če se bo izkazalo, da je čisto mimo lokacija. Recimo napišejo, da je objekt 10 km iz nekega naselja. Ko hočeš izvedet v katerem kraju točno je, ni več odziva.
jaz kupujem
Me prav zanima kaj naredi agencija, da dobi 4 jurjev od objekta, ki se proda za 100 jurjev?saj zato pa tako pišejo je napisal/a: ↑Verjetno bo obligacijskem ali kaj podobnega - ne more ponudnik storitve to zaračunati nekomu, ki je ni naročil. Prodajo je naročil prodajalec ... Zato pa imajo v oglasih po novem vsi napisano, da je PRODAJALČEV pogoj, da se provizija razdeli.jaz kupujem je napisal/a: ↑
Po zakonu? Katerem?
Banda.
Na žalost je veliko prodajalcem vseeno, pač dvignejo ceno za par jurjev in s tem poravnajo provizijo, kupec zniža ceno za par jurjev ... in karavana gre dalje. Meni je že sama višina provizije lopovska za to, kar dobiš za ta denar, ker je težko karkoli rešit, če se zaplete pravni vidik (kljub zavarovanju odgovornosti) in ker agencija ne preveri vsega do zadnje pičice (in si potem v banki, če najameš kredit, lahko rahlo neprijetno presenečen). Poleg tega v oglasih agencije še vedno zavajajo, včasih celo lažejo, in so nekooperativne. Očitno je provizija res tako oderuška, da lahko preživijo, tudi če prodajo samo eno nepremičnino na dva ali tri mesece.
Nasprotno, če bi se prodajalo preko ekskluzivne pogodbe, bi se rešili marsikaterih zapletov in skrivanj, podvajanj...uporabi vse možnosti je napisal/a: ↑lahko prodajaš in sam in preko agencij, več agencij, saj ekskluziva NE obstaja - da bi dal eni agenciji in da bi samo oni lahko prodajali-
jaz kupujem
Hvala, bom prebrala zakon :).Aleš Goršak je napisal/a: ↑Po zakonu o nepremičninskem posredovanju. Prodajalec in kupec se sicer lahko dogovorita, da se provizija razdeli... Ponudba po principu: pogoj prodajalca je, da kupec plača provizijo..., pa je malo "po ovinkih pripeljana in ni čisto "čista".jaz kupujem je napisal/a: ↑
Po zakonu? Katerem?
Pri nas tega ne delamo in teh težav nimamo :).
Mi pri vsakem oglasu navedemo točen naslov nepremičnine, da kupec ve lokacijo še predno pokliče. V vsakem primeru je nesprejemljivo, da do ogleda nočejo povedati lokacije.
Res je. pri nas je vedno nakup nepremičnine pbrez vseh stroškov za kupca...jaz kupujem je napisal/a: ↑Hvala, bom prebrala zakon :).Aleš Goršak je napisal/a: ↑
Po zakonu o nepremičninskem posredovanju. Prodajalec in kupec se sicer lahko dogovorita, da se provizija razdeli... Ponudba po principu: pogoj prodajalca je, da kupec plača provizijo..., pa je malo "po ovinkih pripeljana in ni čisto "čista".
Pri nas tega ne delamo in teh težav nimamo :).
Mi pri vsakem oglasu navedemo točen naslov nepremičnine, da kupec ve lokacijo še predno pokliče. V vsakem primeru je nesprejemljivo, da do ogleda nočejo povedati lokacije.
Sem že opazila, da ima kak oglas napisano, da provizijo plača prodajalec, ampak to je redkost. Ampak nepremičnina takoj dobi pri meni nekaj plusov.
S tistimi, kjer ni lokacije in je nočejo rakzriti pa se tudi sploh ne ukvarjam. Nimam tolik časa, da bi hodila na oglede za nekaj, kar sploh ni na pravi lokaciji. Pa v bistvu imam najraje, da grem prej sama pogledat lokacijo objekta in da šele potem kličem ali prodajalca ali agenta, ko vidim, da mi je lokacija ok in zunanjost objekta ok.
Ker se mi ne mudi z nakupom, si seveda lahko privoščim, da se grem tak način.