Med.Over.Net

Izgorelost

Odgovarjajo: mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Burn out sindrom, izgorelost zaradi dela, adrenalni zlom, anksioznost in depresija v povezavi z izgorelostjo in zdravljenje izgorelosti. Kakšni so znaki, kako ukrepati v različnih stopnjah izčrpanosti in o posledicah izgorelosti. Kdo ima predispozicije za izgorelost in o preventivi?

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt

Uroš Drčić

Je transakcijski analitik - psihoterapevt in direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

PRIPOROČENA LITERATURA O IZGORELOSTI

Default avatar

Uroš Drčić

Tukaj najdete zbrane naslove knjig in člankov o izgorelosti skupaj z mojimi komentarji vsebine. Seznam bom še dopolnjeval.


--------- KNJIGE ---------

ŽIVETI S STRESOM - Tehnike samopomoči, Matej Tušak, Patricija Blatnik
Komentar vsebine: Gre za znanstveno monografijo s področja psihologije. V poglavjih Osnove stresa in Izgorelost avtorja povzemata in primerjata različne teorije. Predvsem kogar podrobno zanima kako psihično in fizično deluje stres, bo tukaj našel zbrane odgovore. V poglavju Spoprijemanje s stresom so lepo opisane tehnike za blaženje stresa. Videti je, da imata avtorja bogate izkušnje pri delu s športniki ter z blaženjem stresa. Včasih me klienti v začetnih fazah obravnave vprašajo kako bi si lahko na hitro izboljšali počutje. Nekatere odgovore najdejo v tehnikah, opisanih v tej knjigi.

IZGORELOST / BURNOUT – Ko nas delo, družina in vsakdanjik izčrpava, Volker Schmiedel
Komentar vsebine: Avtor je po poklicu zdravnik internist. V knjigi opisuje telesne vidike izgorelosti. Tako odgovarja na vprašanja (citiram iz knjige):
- Katere kronične bolezni lahko sprožijo izgorevanje ali ga okrepijo?
- Kakšna neustrezna prehrana pripomore k izgorelosti?
- Katere hranilne snovi potrebujem, da se izognem izgorelosti?
- Kako naj se športno udejstvujem?
- Katera poživila mi 'izpijejo' zadnje zaloge energije?
Knjiga je napisana jedrnato in berljivo. Res celovito pokrije vse telesne vidike izgorelosti. Pri svojih klientih opažam, da pogosto iščejo informacije npr. s katerimi prehranskimi dopolnili si lahko izboljšajo počutje. Te najdejo v tej knjigi.

NUDENJE POMOČI UTRUJA: O analizi in obvladovanju izgorelosti in poklicne deformacije, Jörg Fengler
Komentar vsebine: Knjiga je odlično orodje za psihosocialne delavce vseh vrst: psihologe, socialne delavce, psihoterapevte, vzgojitelje v zavodih, psihiatre, socialne pedagoge itd. Skratka tiste, ki zelo intenzivno delajo z ljudmi, hkrati pa imajo posluh za koncepte in izrazoslovje s področja psihoterapije. V knjigi bralec najde številne vprašalnike za analizo lastnega stanja in konkretne nasvete kako poskrbeti zase pri takem delu. Knjiga je lahko zanimiva tudi za osebe iz drugih 'pomagajočih' poklicev: učitelji, vzgojitelji, medicinske sestre, fizioterapevti, zdravniki, župniki, policisti, pravniki, svetovalci itd. Pogoj je edino, da nekoliko spregledajo psihoterapevtsko terminologijo in poiščejo tista poglavja, ki so za njih zanimiva.

EMOCIJE: Razumevanje čustev v psihoterapiji, Zoran Milivojević
Komentar vsebine: Knjiga je izjemno orodje za krepitev čustvene inteligentnosti. Na strokovno-poljuden način odgovarja na vprašanja:
- Kaj so čustva in kako nastanejo?
- Kako so težave v življenju povezane z neustreznimi čustvi?
- Vloga posameznih čustev: strah, sreča, tesnoba, jeza, žalost, trema, ljubosumje, sovraštvo …
- Kaj je ljubezen itd.
Čustva so vstopna točka v razumevanje notranjega sveta. In kogar zanima ta svet, bo v knjigi Emocije našel izhodiščne točke za raziskovanje. Za osebe, ki intenzivno delajo z ljudmi, pa bi knjigo še posebej priporočil. V knjigi boste dobili koristen vpogled v logiko, ki se skriva za čustvenimi reakcijami vaših klientov, pacientov, učencev ...

--------- ČLANKI ---------

Uroš Drčić: Šele po padcu sem razumel
Komentar vsebine: Intervju o moji izkušnji izgorelosti na portalu MON.
Povezava: https://med.over.net/clanek/uros-drcic- ... m-razumel/

Uroš Drčić: Svojci lahko pomagajo preprečiti popolno izgorelost
Komentar vsebine: Članek na portalu MON z nasveti za svojce oseb, ki se srečujejo z izgorelostjo. Za lažje prepoznavanje so opisani znaki posameznih stopenj izgorelosti.
Povezava: https://med.over.net/clanek/svojci-lahk ... zgorelost/

Uroš Drčić: Kdo se čezmerno izčrpava in kdo ne?
Komentar vsebine: Kratko in razumljivo o zunanjih in notranjih predpogojih za prekomerno izčrpavanje.
Povezava: https://med.over.net/clanek/kdo-se-cezm ... in-kdo-ne/

Andreja Pšeničny: Zbrani poljudni članki
Komentar vsebine: Na spodnji povezavi najdete številne koristne članke, ki pokrivajo različne vidike izgorelosti. Članki so napisani jedrnato, razumljivo in strokovno.
Povezava: https://www.burnout.si/clanki-in-delavn ... izgorelost

NIJZ: Izgorelost na delovnem mestu
Komentar vsebine: Nacionalni inštitut za javno zdravje zelo na kratko o tem, kaj je izgorelost, kateri so znaki in s katerimi praktičnimi koraki si oseba lahko pomaga.
Povezava: http://www.nijz.si/sl/izgorelost-na-delovnem-mestu
_____________________
mag. Uroš Drčić
transakcijski analitik - psihoterapevt
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si

Moderatorji

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić