Starševski čvek

Nakup ali najem stanovanja/hiše?

Default avatar

nepremičninka

Kaj pravite, kaj je bolje nakup ali najem stanovanja/hiše?
Čekiram oglase in preračunavam pa sem prišla do zaključka, da je nakup stanovanja bolj smiseln kot najem. Kar se pa tiče hiše pa po mojem še toliko bolj nakup kot najem, ker najemi so zelo dragi.
Prednost nakupa vidim v tem, da imaš neko varovalko za starost. Penzije bodo bedne, zdravje lahko pa fejst ponagaja pa, da lahko potem nepremičnino prodaš.

Ampak sem pa spet v dvomih, ko pogledam svojo situacijo.
Ali nakup ali najem?
Slabost nakupa vidim v tem, da je možno, da bom čez čas našla drugo službo, daleč stran od kupljene nepremičnine. V tem primeru, bi jo morala oddati in biti nekje drugje jaz v najemu ali pa jo prodati.

Kaj mislite, se še splača nakup nepremičine, če je kar precej možno, da boš čez čas (težko reči kdaj) nekje v drugem kraju, v drugem delu Slovnije ali pa celo v tujini v službi?

Bi pa kupila nepremičnino z gotovino, brez kredita. Kar pomeni, da se ne bi zakreditirala. Po drugi strani pa tudi denar je pametno nekam investitrat. Na banki ni nekih obresti.
Default avatar

Rok-1

Ta računica ni univerzalna; najbolj je odvisna od lokacije planiranega nakupa (npr. v Zg. Dupleku boš krepko težje oddala ali prodala kot v Lj ali na obali) in od tvojega karakterja oz načina življenja (koliko je verjetno, da se boš nekoč želela preseliti drugam).
Default avatar

Sabina V

Mi imamo lastnško vendar to pač nam odgovorja. Vedela sva kje želiva živeti, kje je blizu najine službe, da je lokacija ok za otroke, da imamo stvari ki jih radi počnemo blizu.
Na tvojem mestu, ki mislim da še nisi situirana na enem mestu, pa mislim da bi šla v najem.
Sama če nebi imela otrok po vsej verjetnosti niti nebi šla v nakup hiše pač pa kakšnega manjšega atrijskega stnovanja. Ali pa stanovanja v zg nadstropju z veliko teraso. Pač manj dela manj obveznosti,...
Default avatar

odvisno odvisno

Na to si lahko odgovoriš le sama. Nepremičnina sicer je naložba, ampak so z njo tudi stroški in je delo. Čez 20 let ne bo več isto vredna, vanjo bo treba marsikaj investirati, cene lahko zrastejo ali pa celo tudi padejo. Okolica se lahko spremeni, na boljše ali slabše.

Res je, da ti daje lastno streho nad glavo, zagotovilo, da boš imela streho in zidove, ko boš stara in pokojnina ne bo visoka in bi si najbrž najemnino težje privoščila.

Glede na to, da denar imaš in ne bi šla v kredit, pri tebi torej odpadejo visoki stroški, ki sicer gredo za obresti. Zato je pri tebi ekonomska računica najbrž zelo v korist nakupu. Če bi pa vzela dolgoročen kredit, bi cca 1/3, če ne bistveno več, dodatno od kredita plačala stroškov in obresti.

Sama moraš vedeti, kaj tebi to pomeni. Če se odločaš za selitev na drugi konec države in če tam, kjer si zdaj, ni ravno perspektivno, potem morda nakup le ni takšna idealna prilika. Če pa je to neko živo središče, ki se razvija, kjer meniš, da bo tudi čez 20 let možno zadevo prodati, oddati, kjer ne bo izgubila na vrednosti zaradi degradiranega območja, potem pač premisli o nakupu.

Samo ni mi jasno, zakaj vsi kupujete takrat, ko cene rastejo, in ne takrat, ko so padale. Pa zavedaj se, da bo treba v stanovanje, še bolj pa v hišo, kar večkrat in dosti investirati, ker nepremičnina navsezadnje ni le za to, da tam stoji in se sama obnavlja.
Default avatar

odvisno

Rok-1 je napisal/a:
Da, računica ni univerzalna. Če kupuješ nepremičnino, premisli, kako bo to izboljšalo kvaliteto tvojega življenja, na kaj vse bo vplivalo, boš bolj mirna kot če imaš denar na banki ali ti prav hitro dosegljiv denar na banki daje občutek varnosti. Pa kot najemnik ti ni treba nositi stroškov rezervnega sklada, vzdrževalnih del, zavarovanja stanovanja - vse to upoštevaj.

Jaz bi se za tak nakup odločila, če bi res našla ustrezno nepremičnino na primerni lokaciji in če bi mi po nakupu ostalo vsaj 10 ali 15.000 za prvo silo. Ti pa sama veš.
Default avatar

nepremičninka

No ja, želja je sicer nakup hiše na podeželju, ampak za to verjetno ne bom zbrala denarja. Tako, da stanovanje v mestu je pač cenejša in bolj realna varianta. Čeprav si seveda ne želim živeti v nekem bloku, samo pač realnost je taka.

Zdaj, to, da bom kupila nepremičnino sem se že odločila. Ker si ne predstavljam, da bi na stara leta vegetirala v kakem najemniškem stanovanu ob mizerni penziji.

Samo vprašanje je še ali kupiti recimo letos ali pa it v najem in še čakati par let.
Denar na banki pa tudi ne pridobiva na vrednosti.
Default avatar

trenutna situacija

Načeloma je najem boljša opcija, žal pa je v Slovenijij dolgoročni najem praktično neizvedljiv, saj ni ponudbe.
Default avatar

nepremičninka

Tisti, ki ste bolj za najem, čeprav bi finačno zmogli tudi nakup: kako pa skrbite za socialno varnost v starosti?
Meni je ravno to, da bi imela lastno nepremičnino neka varovalka za varno starost. Bom pa vesela, če še kdo napiše kako idejo kako skrbi za varno starost.
Default avatar

odvisno odvisno

Praviloma je najem cenejši od nakupa, če greš v kredit. Torej tisti denar, ki ga daješ za obresti, daješ na stran in po možnosti z njim še služiš, potem pa imaš že nabran vsaj del za nakup, lahko pa imaš pač ta denar na strani za varno starost.

Zdaj tebe berem, da si želiš hišo na podeželju, a ker si tega ne moreš privoščiti, boš kupila stanovanje v bloku. Ne vem, če je to ravno pametna varianta, da se siliš v nek nakup izključno zato, ker hočeš imeti zidove za varno starost. Sploh če veš, da se boš jutri morda selila čisto drugam.

Če prav razumem, si tudi še dokaj mlada in je pred tabo še kar nekaj let tako dela kot služenja kot kdo ve kakšnih vse življenjskih izkušenj in izzivov. Iti v nakup ravno zdaj, ob teh cenah, ravno zaradi tega, ker razmišljaš 50 let vnaprej, in to celo v nakup stvari, ki ti ni najbolj všeč - meni vse to daje vedeti, da še malo počakaj in razmisli. Seveda pa, kot rečeno, odločitev je čisto tvoja in ti boš živela z njo.
Default avatar

odvisno odvisno

Aja, denar pa lahko varčuješ zelo različno, ali v nogavici, ali na banki, ali v kakšnih drugih oblikah. Pri pokojninskem varčevanju pa le poglej, kdaj in na kakšen način lahko denar črpaš.

Skratka, zidovi niso edina varovalka za starost, navsezadnje ne veš, kako se bo življenje obrnilo. Vedeti zate zdaj tu preko foruma je pač nemogoče, če še sama nisi prepričana;)
Default avatar

Kitajska operacija

Najbolje bi bilo investirati v en orenk avtodom. Imaš svoje bivališče, mobilen si in še kvadratni meter je mnogo cenejši od tistega v mestnih stanovanjih. Trojna zmaga.
Default avatar

nepremičninka

No ravno mlada nisem :). Sem 45+.
Ampak penzija bo nekje pri 70ih. In verjetno izjemno mizerna.
Default avatar

Tjaven

Jaz bom vedno zagovarjala nakup. Sicer se mi pa zdijo cene stanovanj v mestih primerljive s cenami hišk na podeželju, tako da, če imaš to željo, pojdi v nakup.
Default avatar

nepremičninka

Tjaven je napisal/a:
Stanovanje v kraju, ki me zanima, dobiš tam za 40-50 jurjev. To gledam dvosobna stanovanja.
Hiše na podeželju pa za tak denar ne dobiš, razen, če ni treba potem vložit vanjo še nekaj deset jurjev.
Default avatar

mišnica

Ne vem, kje živiš in v kakšnih razmerah. Jaz sem o nakupi razmišljala, dokler nisem našla super stanovanja z ugodno najemnino in zelo nizkimi stroški. Trenutno mi tak način življenja ustreza, saj kljub najemnini lahko varčujem. Če bi hotela tako stanovanje kupiti, bi bila brez prihrankov in z obrokom kredita, ki bi bil precej visok. Računam, da bodo v roku 5-7 let moji prihranki dovolj za nakup brez kredita, vendar ni nujno, da se bom za to odločila. Mogoče se bom odločila za nakup garsonjere za oddajanje in si tako zagotovila nek dohodek.
Default avatar

Marjana 78

Če imaš denar, ga vloži v bordel. Se ti bo pošteno obrestovalo, pa še mož bo potešen.
Default avatar

zala01

Sploh ne vem kaj je tukaj za premišljevati, kupi, sploh, če imaš denar in ne rabiš kredita. Sama si ne predstavljam, da bi bila v najemu.
Default avatar

najemniški problemi

to bi bila realna debata, če bi pri nas obstajal realen dolgoročen trg najemniških nepremičnin

tako ga pa ni. probaj najet nepremičnino za dlje kot eno leto. mission impossible, ali pa gre za luksuzne nepremičnine, ki jih hočejo oddajat v najem diplomatom in high end strankam.

nadalje ima 3/4 najemodajalcev strašen problem s tem, da bi najemnik prijavil stalno prebivališče v najemni nepremičnini, kar je osnovna pravica, ki izhaja iz najemne pogodbe. pa se tega bojijo ko hudič križa.
Default avatar

najemniki

najemniški problemi je napisal/a:
Ko najdeš dobrega najemodajalca in dober najemodajalec tebe, ti problemi odpadejo, ker gre za skupni interes. Naša družina živi v najemu in vsako leto brez problema podaljšamo pogodbo za isto stanovanje. Za dolgoročni najem se tudi sami ne bi odločili, ker se nočemo vezati. Najem nam ustreza in ne razumem tistih, ki pišejo, da na tak način ne bi mogli živeti. Kaj pa vas tako moti pri najemu?
Default avatar

najemniški problemi

najemniki je napisal/a:
dolgoročni najem ne pomeni, da se vežeš. še vedno imaš pravico da odpoveš pogodbo. ampak dolgoročni najem ščiti najemnika pred nenadnim zviševanjem cen in pred tem, da ga postavi najemodajalec z danes na jutri na cesto.

kdaj pa podpisujete podaljšanje pogodbe? koliko časa pred iztekom? saj ne rečem, da ne obstajajo posamični primeri, ki so idealni, ampak dokler sem jaz bila v najemu, niti sanjat nisem mogla o prijavi stalnega bivališča, kar je osnova...