Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

Srcni spodbujevalnik

Default avatar

Sandra88

Pozdravljeni,
moja sestra je dobila srcni spodbujevalnik zaradi SSS (sick sinus syndrom). Ima samo atrijsko elektrodo. UZ srca je bp. Stara je 20let. Zanima me kako bo v njeni prihodnosti vplival srcni spodbujevalnik na srce? Ali lahko pride do srcnega popuscanja? Njen kardiolog je sicer rekel, da ni nikjer dokazano, da ima kaksen vpliv na srce. Njen srcni spodbujevalnik dela 80% (nazadnje preverjeno). Kar verjetno tudi ni malo? Vsi smo veseli, da ima srcni spodbujevalnik, da bo koncno brez tezav vendar me malo skrbi za njeno prihodnost. To je le srce. Ali bo lahko imela otroke? Je lahko sportno aktivna? Zal iz zdravnikove strani nismo dobili veliko informacij. Prosim vas, ce mi lahko malo razlozite. Raje vprasam vas kot srica Googla.
Hvala!
Default avatar

ACerar

Pozdravljena,

se opravičujem za nekoliko poznejši odgovor.

Spodbujevalnik tipa AAI, torej z le preddvorno (atrijsko) elektrodo vpliva na sproženje preddvorne aktivnosti, kadar je le ta ob diagnozi bolezni sinusnega vozla (sick sinus syndrome, SSS) odsotna. Ne vpliva na krčenje prekatov, kakor spodbujevalniki, ki spodbujajo slednje, zato ne more voditi v karkšnokoli srčno popuščanje (kar je sicer tudi pri prekatnih spodbujevalnikih redkost).

Spodbujevalniki katerekoli oblike seveda ne vplivajo na telesno aktivnost, predvsem pa na sposobnost donositve zdravega otroka (le ta bi - z zelo nizko verjetnostjo - prav tako lahko imel bolezen sinusnega vozla). Telesna aktivnost je nemotena, saj takrat navadno sinusni vozel sam dobro dela in spodbujevalnik le "posluša". Izogibati se mora le kontaktnim športom, ki bi spodbujevalnik lahko poškodovali (kot so nogomet, košarka, borilne veščine, ...) - pa še tam je to manj verjetno, ko se spodbujevalnik popolnoma zaraste. Skrb pa nikoli ni odveč.

Skratka - tovrstni tip spodbujevalnika ni nič groznega, brez njega pa je verjetno precej simptomatična in ne bi mogla kakovostno živeti.

Za dodatna vprašanja sem Vam na voljo.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

jaka1x

Pozdravljeni !

Morda bi mi lahko na podlagi vaših izkušenj povedali kakšna je verjentost vstavljanja srčnega spodbujevalnika po operaciji zaradi prirojene srčne napke subaortni vsd, ASD..,? operacija je bila izvedena v otroštvu in je bila pravočasna ter zelo uspšena, srce praktično normalno deluje, brez kakšne koli greške.

Hvala za odg
Default avatar

ACerar

Pozdravljen,

končno ste postavili drugačno vprašanje od predhodnih, zato sem ga odobril.

Če do prevodnih motenj ne pride intra- ali kmalu pooperativno (in je možno pri popravi VSD), kasneje zaradi omenjene prirojene napake težav, ki bi terjale vstavitev spodbujevalnika, ni pričakovati. Seveda pa lahko pride do težav ob staranju, kakor pri zdravih sovrstnikih, ki morda terjajo vstavitev srčnega spodbujevalnika.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

jaka1x1

Pozdravljeni

Se pravi kljub prisotnemu desnokračnemu bloku kot pooperativna posledica, ni pričakovati vstavitve srčnega spodbujevalnika ? Srce je drugače povsem normalno, dobra sistolična in diasotlična funkcija obeh prekatov, skratka vse je ok.

LP
Default avatar

ACerar

Zdravo,

desnokračni blok, tudi če je kompletni, je eden od treh krakov, ki so odgovorni za čim hitrejši prevod signala po srčni mišici. Samo zaradi desnokračnega bloka ni pričakovati vstavitve srčnega spodbujevalnika, če se pa z leti okvarita še preostala dva (in še skupna pot pred razcepom) je seveda potrebna vstavitev spodbujevalnika.

Desnokračni blok je pri Vas posledica operacije, ostala kraka sta zdrava. Verjetnost, da boste potrebovali spodbujevalnik je takorekoč enaka osebi, ki desnokračnega bloka nima in ima zdravo srce.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine