Prehrana in kulinarika

Pccheri,pirina kaša, zeljna solata...

Default avatar
cel kup vprašanj.
Za rd sem dobila košaro raznih živil (taka darila so mi poleg knjig super)in notri tudi vrečko testenin iz Italije, Paccheri, taki dolgi približno 8-10 cm visoki, premera 4 cm valji, gladki, (torej pastaje iz semole di gran duro) zelo gladki.Kako, s čim jih naredim, da bo najbolj pasalo?
Na instant pirini kaši piše, da jo lahko po 10 min kuhanja narediš kot riž.Katera zelenjavica bi najbolj zaokrožila okus pire'
Vedno, ko jem zunj,j naročim solato in zelje, ...je vedno mehko.Meni pa kar štrli.Narežem na tanko (surovo mislim) na mesoreznico recimo pol ure pred kosilom, operem, zaćinim, a je trdo, trdo.Kaj naj?
Hvala in lp
Default avatar
Ojoj, se nisem prebila skozi vprašanja.
1.Tista pašta, so najbrž kaneloni. Vsaj po opisu. Narediš filo : ragu ali špinačo s sirom in skuto ali skuto s koščki šunke. S tem napolneš te tulce, poležeš v pekač in pošteno zaliješ z bešamelom. Jaz dam bešamel seveda tudi na dno. Potem pa v pečico.
2. Pire ne poznam
3. Zeljna solata: Zelje naribaš in posoliš. Če ga pustiš, da malček odstoji, bo veliko mehkejše. Lahko pa ga tudi posoliš in z rokami pošteno zmečkaš. Šele, ko spusti vodo, postane tako mehno in voljno.
Upam, da sem ti kaj pomagala.
Default avatar
bom se jaz dodala zrno.
kaneloni-si ze dobila odgovor
pira- lahko jo naredis v solati-podobno kot kus-kus /z iskalnikom poisci recept/...sicer pa lahko naredis nekaj podobnega zelenjavni rizoti...ali pa enostavno naredis omako iz poljubne zelenjave in jo ponudis zraven

zelje- mlado zelje /pozno spomladi/ je idealno za zeljno solato /je mehkejse in listi se lazje locujejo od glave/
"staro" zelje je malo trse
vedno pa jo delam tako: zeljne liste locim,odrezem trd kocen,zvijem v rolice in rocno na tanko narezem- to precej pripomore-na masino narezano s storzi vred je vedno bolj trdo in "strlece"...ce se ti kjub temu zdi pretrdo,narezi nanj se topel krompir ali dodaj se topel fizol in okisaj pol ure pred kosilom oz. vecerjo.
upam,da sem bila kaj v pomoc. petra
Default avatar
Ko sem bila se v srednji soli, sem neko poletje nekaj casa delala prek studenta kot deklica za vse v eni od LJ ostarij - je bilo kar zanimivo, samo pomfrita si potem kar nekaj let nisem upala narocat..:)))

Skratka, tam smo zelje za solato narezali na rezance z neko masinco, potem smo ga polili z oljem in nasolili, potem ga je bilo treba temeljito premeckat z rokami, nakar se je pacalo na pultu - jasno, da je bilo potem tudi mehko, ampak prav "apetitlih" se mi pa tudi ni zdelo, ampak bolj zaradi "pacanja" kot pa zaradi meckanja z rokami. Kis smo dodali tik pred serviranjem.

lp,

proxima
Default avatar
o, hvala, ste že nadrobile veliko.
Proxima, vem, kaj misliš.Jaz sem nekega daljnega poletja kelnarila v Grčiji , delali smo cele noči, ker so trajekti pristajali vsaki dve uri na Santoriniju, joj, kaj vse je moj šef tiščal v tiste tople sendviče....jaz pa po svoje, ko ni gledal...Ubogi potniki, kot da ni dovolj že bolj ali manj neudobna vožnja.Saj mladina na mara za luskuz, po tleh so polegli, ta jim pa še enega svežega normalnega obroka ne bi privoščil.No, sem vzela stvari v svoje roke včasih in so me klicali kitchen queen, haha.Vseeno nisem dolgo zdržala, me je domača juha preveč mamila nazaj, vročina pa zdelala.Izkušnja je pa ostala in to šteje....
lp
Default avatar
spomnila sem se se tega recepta-zasledila sem ga na nekem kuharskem forumu!?
tudi to bo kar lepo zmehcalo zelje.

1 manjsa zeljna glava
3-4 zlice majoneze

4 jajca
1 zlicka gorcice
sol,poper
limonin sok

jajca skuhamo,ohladimo,olupimo.zelje locimo na liste in na drobno zrezemo/na rezance/.
limonin sok,majonezo in gorcico zmesamo in prelijemo po zrezanem zelju...solimo,popramo in primesamo /na rahlo/ se na cetrtine narezana jajca.

zeljni solati vedno dodam tudi malo kumine. lp petra
Default avatar
Pirina kaša je super. Poglej spodnji post za ajdovo kašo, stvari so zelo podobne. Kar skuhaj jo, naprej pa kot vsako kašo, riž ali testenine. Toplo in zabeljeno za prilogo. Hladno z dodatki in polivko za solato.

Instant kaša je res hitro kuhana.
LP Mimi
Default avatar
Jaz pa na tanko narezano zelje vakuumsko zaprem v plastično vrečko, pa v hladilnik za kak dan, potem da pa naredim v solati.
Se zmehča in "skup pade".