Med.Over.Net

Psihoterapija

Odgovarjajo: Barbara Sarić, Ba pth.;specializ. psihoanalize • Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt

Psihična stiska, odvisnosti, čustvene motnje, depresija, anksiozna motnja, OKM, motnje prehranjevanja, zlorabe, telesni simptomi (hitro bitje srca, bolečine, nihanje teže..., mejna osebnostna motnja, psihoze, vzgoja otrok in dileme, večji dogodki kot so poroke, rojstvo otroka, ločitve, smrti, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Barbara Sarić , Ba pth.;specializ. psihoanalize

BarbaraSaric

Fakultetni študij psihoterapije je opravljala na SFU Sigmund Freud Privat Universität na Dunaju, izkušnje pa pridobivala v Sloveniji. Izbrala je smer psihoanalize - psihodinamska psihoterapija, saj se v praksi klasična Freudova analiza večinoma ne uporablja več. Najbolj pomembno v psihoterapiji se ji zdi, da skozi proces spoznava človeka in se kot strokovnjak prilagoditi na njegov sistem - "svet", saj verjame, da niti ena istoimenska težava, bolezen ni enaka drugi. Je moderatorka foruma na Med.Over.Net, piše članke za različne revije in sodeluje z radio Prvi ter RTV Slovenija. Njena vizija je sodelovanje in povezovanje z ljudmi. "Tudi sama sem skozi različne težave in v najstniških letih preko motnje hranjenja spoznavala sebe. ... Psihoterapija je ena najboljših stvari, ki so se mi zgodile v življenju. Gre za občutek harmonije v mojem življenju, ki je neprecenljiv. Zanimivo, kako povezana so naša čustva, um, telo ter kako lahko osvetlimo sami sebe in se dobro spoznamo, prav tako pa spoznavamo okolje okoli sebe ...,“ nam Barbara Sarić zaupa o sebi.

Miha Štrukelj , psihoanalitični psihoterapevt

Miha_Strukelj

odnosi med otrokoma

Default avatar

obup na kvadrat

Pozdravljeni!

Smo tričlanska družina, jaz in dve hčeri. Partner je umrl, ko sta bila otroka še na začetku osnovne šole. Kar me mori, je odnos med otrokoma, ki sta zdaj že pri koncu srednje šole.
Za vsako malenkost se kregata, zmerjata, kričita ena na drugo, tudi do pretepa pride. Če se vmešam, je pa sploh konec, ker potem se skregamo vse tri. Seveda sta se kregali tudi že prej, ampak namesto, da bi se zadeva počasi umirjala, je vedno huje. Do prepirov prihaja zaradi nepomembnih stvari. Razmišljala sem, da bi šle na kakšno terapijo, ampak sem prepričana, da nobena od njiju ne bo hotela iti. Sicer v šoli ni večjih problemov, sta normalni najstnici.
Ali je sploh kaj, kar bi kaj pomagalo. Pogovori ne zaležejo.
Default avatar

BarbaraSaric

Lepo pozdravljena,

verjamem, da ste kot mama v težkem položaju, saj občutite njuno napetost, želeli bi pomagati in morda v nezavednem celo gojite občutek krivde, saj je izostala tudi vloga moškega.

Ne krivite se. Glede na to, da ste punci že pri koncu srednje šole, sta sami odgovorni za njun odnos. Morda jima lahko samo mirno predlagate, naj se vsaka pri sebi pogovori s seboj. Zakaj nista zadovoljni in s čim. Lahko jima ob priliki poveste kakšen primer sestrstva ali poiščete kakšen film, ob katerem se morda zamislita.

Je morda kakšna oseba, ki jo poznate vse tri in ji zaupata oziroma jo spoštujeta? V kolikor bi predlagal psihoterapijo nekdo tretji, bi bilo za njiju drugače slišano. Pogovori s tretjo osebo, ki ni čustveno vpletena so vedno dobra izbira.

Lep pozdrav in vse dobro;
Barbara Sarić, BA pth.; specializantka psihoanalize
https://barbarapsihoterapija.si/
[email protected]
https://barbarapsihoterapija.si/
Svetovanje na 090 6886
Naročanje na 041 535 555