Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

Prosim za mnenje

Default avatar

MilanK_ 62

Spoštovani!

Po pregledu pri kardiologu sem bil napoten na UZ srca in sem ga pred kratkim tudi opravil.
Včeraj sem prejel izvid, ki pa ga jaz seveda čisto nič ne razumem, zato Vas prosim za razlago na enostaven, meni razumljiv način.

IZVID

PR 150/78, višina 180, teža 90.
EKG: sinusni ritem, frek. med 52 in 58/min, sposameznimi monotopnimi VES s kompezatorno pavzo.

Dimenzije:
Aorte 3.0, levi atrij 6.3 (6,0 x 4.8), desni atrij 5.0 x 4.4, indeks volumna levega atrija 37 ml/m2.
Levi prekat EDD 5.8, ESD 3.4,, IVS 1.2 do 1.4, zadnja stena 1.2 do 1.4, EF 72%, FS 42%.

MNENJE
Sistolična funkcija levega prekata je ohranjena, velikost le tega je mejno povečana, segmentnih motenj krčljivosti ni. Tkivni doppler govori za začetno disfunkciji. E: 4.0, S: 4.9, E/E: 11.4.
Zmerno povečan sta preddvora izraziteje levi.

Mitralna zaklopka ima hiperehogena oba dva lističa, prisotna je centralna blaga do zmerna regugitacija, homodinamsko nepomembna, E: 0.45, A 0.68, E/A 0.67.

Aortna zaklopka trolistna, brez večjih morfoloških sprememb, V max. 1.40m/s, maksimalni gradient 7.95. VTI 33, iztočni trakt VTI 20,1 ob frekvenci 53, ocenjena AVA 3.0 cm2.
Pulmonalna zaklopka: akceleracijski čas 152ms.

Trikuspidalna zaklopka:blaga regurgitacija. Indirektno merjen tlak v pljučni arteriji je 22 mmHg, vena cava je relativno ozka okrog 10 mm in kolabira. Minimalna perikardialna špranja za desnim preddvorom do 0,6 cm, prav toliko za levim prekatom, vtočnih motenj to ne predstavlja.

ZAKLJUČEK:
Hipertono srce z ohranjeno sistolično funkcijo, blago povečan levi prekat z že hipertrofijo le tega, blaga do zmerna diastolična disfunkcija levega prekata. Tokrat pljučne hipertenzije ne potrdim.
.Povem naj še, da imam težave s previsokim tlakom, za kar jemljem zdravila.

Za Vaše odgovore/nasvete vnaprej zahvaljeni!
Sorodne vsebine:
Default avatar

ACerar

Pozdravljeni,

žalosti me, ko berem, da se opravi le ultrazvok srca, napiše strokoven izvid, bolniku pa se najdbe na razloži - sam se z bolniki ob UZ preiskavi vedno pogovorim, najsibodi to med rednim delom v UKC Ljubljana bodisi v samoplačniški ambulanti.

UZ srca pri Vas govori za hipertenzivno okvaro srca - torej spremembe na srcu, ki so posledice dolgotrajne povečane obremenitve (arterijske hipertenzije), ki jo sedaj uravnate z zdravili. Kdo ve, koliko časa je bil tlak povečan že prej in zanj niste vedeli. Ob povečani obremenitvi se, kakor druge mišice (denimo pri fitnesu), tudi srčna mišica zadebeli. S tem sicer zmore premagati upor povečanega krvnega tlaka, normalno kri iztiska (sistolična funkcija), vendar postane manj elastična in se slabše sprošča (relaksira). Tako pride do diastolične disfunkcije, kar po domače pomeni, da se srce težje napolni; tako kri zastaja v preddvorih, ki se povečajo; sčasoma se ob tem poveča tudi tlak v pljučih (pljučna hipertenzija), ki k sreči pri Vas še ni bila opažena.

Izvid ni pretirano zaskrbljujoč, pojasni morebitno težjo sapo ob naporih; v primeru urejenega krvnega tlaka z zdravili napredka in s tem slabšanja ni pričakovati - poskrbite le, da bo krvni tlak pod 140/90 mmHg.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

MilanK_ 62

Spoštovani!
Najlepše se zahvaljujem za izčrpno in hkrati razumljivo razlago.
Če prav razumem bi ob tlaku manj kot 140/90 tudi čez 10-15 let ne smelo biti prevelikih težav s srcem.


Za Vaše odgovore vnaprej zahvaljeni!
Default avatar

ACerar

Pozdravljeni,

žal "garancije" v medicini ni. Ko imate dejavnike tveganja za zaplete (kamor sodi tudi neurejen krvni tlak) pod nadzorom, pravimo, da ste pomembno znižali tveganje za zaplete - in tako zase naredili največ.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine