Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Kaj danes za kosilo?

Default avatar

Saša P.*

Kaj boste danes pripravile za kosilo?

Sama bom zelo verjetno naredila piščančja jetra v omaki s pire krompirjem in zeleno solato. Včeraj smo imeli špagete carbonara in radič v solati.

Zelo dobrodošli vsi predlogi, ker za jutri ne vem, kaj bi skuhala.
Default avatar

Babi

Jaz danes:

Veliko zelanjave: por, gomolj sladkega janeza, rdeca mesnata paprika, cebula...vse to najprej popeceno v zar posodi na malo ol. olja, zaicmbe, zelisca, potem pokrijem, da se se malo podusi v lastni pari. Komur je vsec, tudi malo paradiznika.

K temu serviram se kuskus, ali nekaj zelenjave umesam vanj.

Moz dobi se dober paniran telecji zrezek ( ki ga naravnost ljubi, a bolj poredko dobi)

Velika skleda motovilca, ki ga pojeva za predjed.

Dusena jabolka

Kako se vam zdi? Meni zelo njami, se zlasti tista aromaticna zelenjava.

Dober tek, karkoli ze boste pripravile :)))

Pri nas koncnoooooo rahla burja in soncek! Babi
Default avatar

Avena

Rižota s porom in skleda motovilca.
Default avatar

jzst

Golaž s polento. Za desert pa pečena jabolka, za tiste, ki jih jejo. Ostali pa brez deserta.

Pečena jabolka delam v MV. So izredno hitro narejena. Odrežem vrh, izdolbem peščišče, lahko olupim ali pa ne. V luknjo dam žličko sladkorja, košček masla in potresem s cimetom. v MV je to pečeno v par minutah in mnjami.
Default avatar

Julya

Pri nas pa bo rižota z mesom, papriko, paradižnikom in bučkami, pa velika skleda radiča s fižolom.

lp
Julija
Default avatar

petra

mi bomo verjetno imeli kitajca. sladko-kisla juha in spoml. zvitki. petra
Default avatar

valci

Kako pa se pripravi rižota s porom? Hvala

LP Valci
Default avatar

aja

mi imamo danes govejo juho z obilico zelenjave in cmoki, njoke z omako iz gorgonzole, zeleno solato in skutine ledene kocke (so se mi cedile sline ob vašem debatiranju in sem jih dopoldan spekla, ravnokar pa naskrivaj ukradla prvo rezino: božanski njami:-))
Default avatar

andi

Piščanec, dušena zelenjava (čebula, paprika in melancani), endivija s fižolom.
Default avatar

Aurora

Joj, jaz sem pa lačna ratala, ko tole berem tu v službi!!!!
Pri nas: juhica, ombolo, dušena vrzota s krompirjem. Za desert pa....hmmm, košček čokolade??:-))
Default avatar

binca1

domača pizza, testo nareto že včeraj zvečer, danes samo obložim in hop v pečico
Default avatar

speedy

Veš kaj, draga Babi...ko tole berem, kaj si danes skuhala, mi je pa presneto žal, da ne živim v Kopru. Kar spodaj bi zavpila: Baaaabiiiii, laaaaaačna....in vem, da bi se me ti usmilila, hehe...

Pozdravčka
******************
Andreja, zavarovalni zastopnik
051-399-125
Default avatar

Babi

He he Speedy!

Saj bi dobila:) in to oba! Jaz sem na tole zelenjavo res nora;
pa nic "spestana" zelenjava, takole se malce al dente. Zrezek res malo bolj poredko, ampak takrat pravi kos in njami.

Jutri so pa na vrsti palacinke z ajdovo moko. Se ze veselim!
Namazane z domaco visnjevo marmelado.

Zraven pa prava minestrca z jecmenom, leco,porom, brokoli, gomoljem
sladkega janeza ,korenckom in malo krompirja.... V njej se bo kuhala tista kost od telecjih zarebernic ( odstranil mesar), ki sem jih danes panirala.
In minestrica se mora poooocasi kuhati vsaj eno uro. Potem se okusi res izrazijo.

Valci, zate pa porova rizota; dobro in enostavno. Riz in por - prava kombinacija. V hladilniku je vedno en por.Potem vem, da bo ze kaj in da ne bomo lacni:)

To je na moj nacin; ce obstoja recept, ne vem:)

Na ne prevrocem olivnem olju rahlo prazim na kolobarje narezan por ( najbolje samo beli del, kar cel - ostalo porabis v juhi ali ze kje) in nasekljan korencek. Ko je ze skoraj poprazeno, dodam se strok cesna, ki ga odstranim. Petersilja pa v to ne dam, da ima por svoj okus.

Dodam riz , posteklenim in najprej dolijem malo pogrete malvazije.
Zacinim s soljo in poprom. Najraje zalivam s kostno juho ali pa vroco vodo, v kateri se je kuhala kaksna zelenjava. Ce uporabljas kocko, pa to.

Ne zalijem z vso vso tekocino, ampak postopoma, kot jo porabi. In od casa do casa malo pomesam.
Ko je al dente, lahko dodas malo masla in kaksnega naribanega sira.

Najbolje je dve vrsti. Recimo ovcji in parmezan ali pa po tvojem okusu. To rahlo umesam, odstranim, pokrijem in pustim kaksenih 5 minut. Potem serviram in vsak si se malo parmezana natrosi sam.

Zelo njami je tudi, ce dodas malo suhih jurckov. Aromi se lepo dopolnjujeta.

Zdaj pa bo se Avena svoj nacin razkrila:), prooooosim!

Koncno po dolgem casu vidim luno na nebu!

Miren vecer Babi
Default avatar

Avena

Aha, rižotka. Delam jo podobno kot Babi, samo namesto korenja dodam malo narezanih posušenih paradižnikov. Porabim pa tudi zeleni del pora, mi je všeč barvna kombinacija.
Na hitro prepražim na drobno narezan por, dodam riž in paradižnike, na suho prepražim, da riž postekleni in zalijem z belim vinom. Ko se vino pokuha, počasi dolivam juho (vedno uporabim kvasovo zelenjavni koncentrat ). Na koncu si vsak potrese s parmezanom po želji.
Danes pa sem dodala vmes še eno prgišče Arame alg. Kupila sem jih prvič in dajo prav zanimiv okus.
Lahko noč vsem!
Default avatar

proxima

Ste mi tko naredile gust z rizotkami, da sem si jo tudi sama skuhala za kosilo/vecerjo - z veliko zelenjave in curryjem.

Sama pa najprej poprazim na zlici olivnega olja nekaj kosckov pancete ali prsuta za okus, nato dodam riz in ga poprazim, medtem sesekljam cebulo, jo dodam rizu, primesam zlico curryja in zalijem. Nato dodajam zelenjavo od najtrse (koscek rumene kolerabe in korencek) do najmehkejse (sveza paprika in por), vmes pa malo od vsakega, kar je v hladilniku (tokrat nekaj listkov kitajskega zelja, malo zmrznjene koruze in graha in malo svezega naribanega ingverja) - kot je pri meni v navadi, ne sme manjkati obilica cesna :). Zadnjo zelenjavo pustim se ravno prevret, pa je vse skupaj kuhano. Potresem z zelenim petersiljem in pustim nekaj minut pocivat, da se riz do konca napne in popije tekocino, nato pa na kroznik - nekaj je bo se ostalo za jutri, ce me ne bo premamil kaksen polnocni prigrizek:)

Zraven koscek sira, za poobedek malo sadja, pa je kosilo popolno.

Moja teta je v rizoto na koncu pogosto zamesala se malo sveze sladke smetane, jaz se na to veckrat spomnim, ampak ponavadi je nimam na zalogi.

Babi, tudi v Ljubljani se je danes po dolgem casu zjasnilo in kar malo lazje dihamo!:))

lp,

proxima
Default avatar

valci

Babi hvala za recept, zelo sem ga vesela, ker velikokrat več ne veš kaj kuhati. Vedno so dobrodošli novi recepti, še bolj pa novi okusi.

Hvala in LP Valci, ki sem že pridna v službi.
Default avatar

jzst

Danes zelenjavna mineštra. Za moške pa še košček kranjske in rebrce, ki se kuha v mineštri.
Default avatar

megi

Hej Babi

Zgoraj omenjena mineštica se mi zdi zelo privlačna . Ai jo skuhaš za večkrat in zamrzneš, ker za dva je tako malo treba skuhati. Sem opazila , da za zrezke kupiš kareje , pametna ideja.
Hvala in se veliko takšnih idej.

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood