Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

interakcije

Default avatar

Matej11

Pozdravljeni,

že nekaj let jemljem zdravilo Cipralex 10 mg (escitalopram) 1 x dnevno 1 tableto.
Sedaj pa mi je zdravnica predpisala še zdravilo za zniževanje krvnega tlaka in sicer Prenessa 4 mg (terc-butilaminijev perindoprilat), 1 x dnevno pol tablete oz. 2 mg.
Zjutraj, ko istočasno vzamem obe tableti, približno deset minut po zaužitju čutim nekakšno slabost, ki ponavadi traja kakšno slabo uro. V priloženih navodilih piše, da je treba obvestiti zdravnika, če se jemlje poleg Prenesse še katero drugo zdravilo za zdravljenje depresije.
Sprašujem vas ali se lahko ti dve zdravili jemljeta istočasno oz. če imata kakšne interakcije.

Hvala za odogovor in lep pozdrav.
Default avatar

Mojca Klančar Dolinar

Pozdravljeni,

zdravil za zdravljenje depresije je več skupin. V navodilu, ki ga omenjate, so bili mišljeni antidepresivi iz drugih skupin, kot je vaše zdravilo.

Vaši dve zdravili (Cipralex in Prenessa) nimata interakcij in ju lahko jemljete skupaj.

Cipralex lahko povzroča slabosti, vendar le prehodno na začetku zdravljenja - prvi mesec, nato ne več. Torej najverjetneje ni razlog za slabost. Glede na to, da imate na novo Prenesso, je morda slabost po tem in tudi sicer je to lahko stranski učinek tega zdravila. Poskusite zdravilo vzeti z več tekočine.

LP.
***

Lep pozdrav.
Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.