Starševski čvek

Posvojitev otroka

Default avatar
Pozdravljeni!

Pred branjem te teme naj povem, da niti slucajno ne gre za provokacijo. Upam tudi, da boste odgovarjali kar se da resno in brez neumnosti, kot sem jih zasledil v drugih temah.

Moj problem je sledec: v svojih 28 letih si se nisem uspel najti dekleta. Kaj so vzroki za to ne vem, pa tudi ne bi se rad spuscal v to. Kljub temu bi rad bil nekoc (upam da cimprej) oce. Nekako cutim ta klic po starsevstvu. Tu nastane problem - ker dekleta najbrz ne bom nikoli imel, mi usoda bioloskega oceta najbrz ni naklonjena, zato sem resno razmisljal o posvojitvi otroka. Je po vasem to mozno glede na to, da sem sam? Naj povem, da sem izobrazen, zaposlen, zivim v svojem stanovanju, nimam nikakrsnih sodnih postopkov ali policijskih kartotek...

Hvala za odgovore,
lp
Default avatar
To zanima tudi mene. In ce mogoce kdo ve kaksni so skupni stroski posvojitve? Je res preko 20.000 eur?
Default avatar
Po slovenski zakonodaji lahko posvojijo tudi samski. Greš na pristojni CSD in se pozanimaš. Postopek je dolg in naporen.

Cena posvojitve v tujini je pa res prek 20.000 evrov, pri nas ne.
Default avatar
... kaj pa če bi si vidva zgornja izmenjala maile?
Default avatar
V tujini res stanejo papirji čez 20.000 evrov. Žal pa v naši ljubi Sloveniji že veliko let ni otrok za posvojitev. Vse gre v rejništvo, ker je to biznis...
Default avatar
načeloma lahko posvojijo tudi samski ljudje, ampak!
ker je čakalna lista tako dolga in ker imajo pari prednost, do česa takega sploh pride ne.

stari, če maš dovolj keša, greš v indijo, tam je cela industrija nadomestnih mater in ti ena rodi tvojega otroka. še evropsko žensko spolno celico si kupiš, pa je tvoj in še evropejec po vrhu

pa moldavija menda tudi to omogoča.
Default avatar
Moje osebno mnenje: zmožnost, da si človek najde partnerja in si z njim ustvari tako dobro življenjsko skupnost, da si v tej oba želita imeti otroka in sta ga zmožna dobro pripraviti na življenje, pove nekaj o človekovi zrelosti in o njegovi resnični pripravljenosti imeti in dobro skrbeti za otroka. Eno je, če si želimo postati starši, drugo pa je, če smo na to res pripravljeni. Če si ne uspeš najti primerne življenjske sopotnice, so za to gotovo neki razlogi, ki bi jih bilo dobro raziskati. Poglabljanje vase in v svoje nerazrešene in globoko zakopane čustvene zadeve ni metanje časa stran. Sama sem pozno našla moža in pozno sva si ustvarila družino. A ko danes gledam nazaj, dobro vem, da prej na ustvarjanje družine nisem bila pripravljena. Pa sem si je zelo želela. Tako da to mnenje ti podajam iz svojih spoznanj in izkušenj.

Glede posvojitev pa tole:

1. Ni res,da CSDji dajejo prednost parom, oni pri posvojitvah vedno gledajo na največjo korist otroka. In jasno je, da je otroku v večini primerov v večjo korist, če ga posvoji par, kot če ga posvoji samska oseba. Če je kak par, ki si otroka želi posvojiti.

1. Obstajajo pa v Sloveniji otroci, za katere ni vrst za posvojitev. To so otroci brez staršev,ki imajo posebne potrebe. Tak otrok predstavlja za starševstvo še poseben izziv. Ali pa malo večji otroci. Ker vsi bi radi posvajali samo zdrave novorojenčke.
Default avatar
Ti nisi bila pripravljena kljub zelji, zdaj spdis tudi druge tako. Niso ostali kopija tebe. Obstajajo ljudje, ki si zelijo in so tudi pripravljeni.
Zato ne sodi drugih po sebi in tvojih problemih.
Default avatar
Mal za hec je napisal/a:

Navijam za to idejo. Drugače pa vaju oba podpiram, da posvojita če si to želita. Lp
Default avatar
posvojitev ( vse skupaj, od papirologije, do sodišč, do prevajalcev, do večkratnih nastanitev v hotelih, stroški poti....pa še kej sem pozabila ) stane ca 30 000 €, no saj pred 2 leti je bilo tako.
Default avatar
Še pari komaj pridejo do posvojitve otroka, čakajo leta. Samski moški pa ni šans, da mu dajo otroka v Sloveniji. Probaj v tujini, to pa seveda stane.
Sploh pa imaš komaj 28 let, od kje ti ideja, da boš celo življenje sam.
Default avatar
drugačna mama je napisal/a:
Glede 2.tocke - takih otrok ni. V sloveniji otrok za posvojitev ni, pika.
Default avatar
Kako to da ni otrok za posvojitev v Slo?
Default avatar
Samski težko posvojijo otroka, čeprav ni nemogoče. Preveč birokracije in papirologije.
Mogoče bi bila še najboljša varianta nadomestna mati nekje v tujini. Plačaš materi, da donosi (tvojega) otroka.
Default avatar
Pozdravljeni!

Najlepša hvala vsem za odgovore. Nekako sem pričakoval, da bo največja možnost za posvojitev nekje v tujini. O nadomestni materi pa zaenkrat še nisem razmišljal, bom pa pustil odprto tudi to možnost.

lp
Default avatar
Najdi eno 34+ letnico, ki si obupno želi otroka, ne želi biti pa v zvezi in ji naredi otroka in ga boš mel. Je bistveno ceneje.
Default avatar
in potem se bosta oba cufala za otroka. pametno ja
Default avatar
A da pa samski tip pri 28.letih posvoji otroka je pa pametna ideja?