Starševski čvek

Ali je obrok od 17-18h za vas kosilo ali večerja?

Default avatar
V spodnji temi o delu čez dan po službi opravite še kup stvari, nakupite, potem pa skuhate kosilo. Izkaže se, da je to kosilo med 17 in 18. uro. Nekateri imate potem še večerjo. Kdaj? Razmak med zajtrkom in kosilom je prevelik, med kosilom in večerjo pa prekratek.

Zame je kosilo nekje med 12. in tretjo uro. Ob 16h je že pozno kosilo.

Ali ni bolj enostavno v službi pojesti kosilo okoli 12h ali 13h, pa potem doma okoli 18h pojesti eno lahko večerjo, lahko tudi brez kuhanja? Otroci ponavadi jedo v šoli in imajo lahko do večerje kos sadja ali žemljo za malico.
Default avatar
Odvisno.

Otroci večinoma v šoli oz. vrtcu pojedo premalo, da bi zdržali samo z jabolkom ali žemljo do večerje.

Pri nas jemo kosilo okoli pol treh, ko pride hčerka iz šole (oba z možem večino časa delava od doma).

Takrat imamo glavni obrok, za večerjo potem pojemo nekaj malega, če sploh.
Če jemo kasneje, potem večerje ne sploh jemo. Do takrat pa imamo obvezno kakšno malico.
Več kot enkrat na dan ne kuhamo.

Meni ni težko kuhati in tudi, kadar nisem doma, mi ne diši jesti zunaj. Pojem nekaj za malico, glavni obrok pa je, če se le da skuhan doma. Da bi vsak dan jedla zunaj je zame nesprejemljivo.
Default avatar
naveza na spodnjo temo je napisal/a:
Zame je obrok, ki ga jem okrog 17ih kosilo. Ti pa kot želiš. Ne morem reči, da je malica, ker je konkreten obrok. Ne morem reči, da je večerja, ker ni zadnji obrok. Imam pač ob 6ih zajtrk, potem še dve malici, pozno popoldan kosilo in potem zvečer še večerjo. Včasih pa tudi ni večerje.
Večerjo imam pa okrog 19ih, 20ih.
V službi pa težko kuham kosilo.
Default avatar
naveza na spodnjo temo je napisal/a:
Zame je to večerja.
Pri nas doma tud med tednom ni kosila. Vsi imamo kosilo v službi. Če slučajn vem, da bom šla vn jest, potem kosilo v službi preskočm. Doma imamo kosilo sam v primeru, ko je kdo od domačih na dopustu ali bolniški.
Imamo pa vsak dan nekje okrog 18h kakšno lahko večerjo, največkrat kakšne solate, vsaj jaz. In tak način imamo že odkar pomnim. Obvezno je pa kosilo ob vikendih.
Je pa res, da vsi ljudje nimajo kosila v službi, zato vrjamem, da eni jedo tud pozno "kosilo". Ampak jaz bi si v tem primeru, če že ne dan prej skuhala kaj ali pa čimveč že dan prej ptipravla, da potem, ko pridem iz službe ni tolk dela s kuhanjem.
Default avatar
Če do takrat še nisem imela kosila, potem je pač kosilo, ne glede na pozno uro. Večerje ne jem. Nikoli.
Default avatar
zame je kosilo je napisal/a:
Aja pa po službi grem rada športat, recimo urco ali dve, tek ali kolo. To pa ne gre s polnim želodcem. Zato kosilo po športanju.
Default avatar
zame je kosilo je napisal/a:
Pri nas enako: zajtrk doma, dve malici zunaj doma, kosilo ok. 17h kot skupni obrok cele družine, pred spanjem še večerja, za katero poskrbi vsak sam.
Default avatar
Mi imamo ob 16h obrok, ki mu recemo kocerja. Ker vecerja pride na vrsto ob 20h, josilo pa je vecina clanov druzine zauzila v sluzbi oz soli. Moz toplemu ubroku ob 12.30, rece malica.
Default avatar
Za mene je večerja, ker nikoli po 18 uri ne jem.
Default avatar
odvisno kateri po vrsti ta dan je ta obrok - lahko je šele sinočnja večerja ☺
po časovnici pa je to kočerja
Default avatar
Morda bi izraze za kosilo in večerjo bilo potrebno prilagoditi novemu času. Včasih je bilo kosilo opoldne, ali vsaj kot je ena napisala - do treh, večerja pa zvečer, vsaj po 18. uri. Zdaj so ti pojmi kar pomešani med sabo, namesto kosila je malica ali celo več malic... kosilo je naenkrat postalo ob času nekdanje večerje, večerja pa kot nekdanji povečerek.

Potem ni čudno, da se že pri poimenovanju hrane ljudje ne razumemo več, kaj šele na splošno :)
Default avatar
Mi imamo med 17. in 18. uro kuhano večerjo. Če je kakšen otrok še kaj lačen, poje do spanja še kakšen kos sadja, jogurt,... Običajno samo tamala dva kaj prigrizneta. Po 18-uri midva z možem in najstarejši otrok ne jemo več.
Default avatar
Zajtrk: 6:00-8:00
Kosilo12:00-14:00
Večerja17:00-19:00

Zgodnja večerja.
Default avatar
nova poimenovanja je napisal/a:
Zakaj bi spreminjali poimenovanja samo zato, ker nekateri neredno jeste? Kosilo je obrok od 12-15h. Lahko ga ješ v službi ali doma, lahko ga izpustiš in imaš samo večerjo. A tisti, ki ne zajtrkujete in prvič jeste ob 12h, ta obrok imenujete zajtrk? Pa ne no!
Obstaja izraz brunch, ki pomeni pozni zajtrk oziroma nekaj vmes med zajtrkom in kosilom.
Default avatar
imena so določena je napisal/a:

Jaz neredno jem.... oz. jem 1x/dnevno in to je med 18h-20h. To pa zato, ker je popoldan po službi namenjen športanju in morebitnim obveznostim in ni variante, da bi namenjala ta čas za kuharijo!
Temu mojemu obroku jaz rečem kosilo oz. večerja in to je to.

In tako kot je enim čuden moj način prehranjevanja, je meni vaš oz. njihov. Si ne predstavljam kosila ob točno določeni uri; npr. ob 12h?!? Tudi čez vikend.... To pomeni, da družina zavoljo pravočasnega kosila ne gre na izlet/ tržnico/ you name it. Poznam tak primer od blizu. Meni je to nesprejemljivo.
Default avatar
Ena južna je napisal/a:
Odvisno je tudi od službe. Jaz npr. ne morem jest kosila "kosila"... imam raje 2x zajtrk. Eni grejo pa ven na težke mesne jedi, na cvrto, na cele obroke s sladico vred... jaz po taki porciji ne morem delat.

Zvečer ob 20ih je pa večerja. Spat grem itak ob cca 1ih, tko da mi ni prepozno.
Default avatar
Tudi zajtrk, za marsikoga.
Default avatar
imena so določena je napisal/a:
Jaz, če vstanem ob 11h npr, imam potem ob 12ih zajtrk. In kosilo preskočim in imam 2 malici, pa večerjo zvečer. Ta večerja je lahko tudi ob 21ih, če grem spat ob cca 2.

Če pa vstanem ob 8h in imam prvi obrok ob 12h, potem bi pa rekla, da je to kosilo oz. brunch.

Moja babi npr. je kosilo vsak dan med 11:15 in 11:45. Jaz v odraslem življenju že nisem jedla kosila ob tej uri, razen ko sem bila pri njej na obisku, pa še to sem morala za zajtrk samo kos sadja pojest... da sem sploh lahko jedla njeno kosilo. Zame čisto prezgodaj za take obroke.
Default avatar
nova poimenovanja je napisal/a:
V bistvu ja.

Če gledam sebe imam zajtrk (npr jogurt + kosmiči), malico - sadje, zajtrk #2 (npr. sendvič), večerjo (kuhana hrana). In če je večerja zgodnja (do 18h), moram pred spanjem še kaj pojest, ker pozno hodim spat. Zato raje večerjam med 20-21.
Default avatar
Kje ste danes tiste mone, ki hujšate, živite zdravo in imate zadnji obrok ob 17h? Danes ste tu same take, ki večerjate , po večerji imate pa še dodaten obrok.