Starševski čvek

Film včeraj downov sindrom

Default avatar
Je gledal kdo včeraj film o ženski, ki je v sedmem mesecu "splavila" otroka, ker je vedela, da bo imel downov sindrom? In kaj menite?
Default avatar
Sem gledala in bilo mi je zelo hudo.
Default avatar
Gledala in bi naredilo isto, samo že prej, ne tako pozno.
Default avatar
Sem, meni je bilo zelo čustveno, sem mislila do konca, da se bo premislila, ko so ji dali injekcijo in usmrtili otroka v trebuhu. Mi je šlo.na jok, ampak je težko rečt, kaj bi človek naredil sam, jaz ne vem.
Default avatar
poanta je bila, da bi otroka z Downowim sindromom sprejela in se je že cela družina soočila in pripravljala na sprejem otroka, vendar pa je imel obenem hudo okvaro srca in posledično zaradi napovedanih operacij otroka se je odločila za splav.
Default avatar
okvara srca je napisal/a:
večina otrok z ds ima tudi okvaro srca in spremljajoče težave. Ponavadi mediji kažejo tiste bolj ta zdrave downovce, reala večine je pa veliko manj rožnata.
Default avatar
Sem gledala.
Malo pozno se je odločila.

Jaz bi se takoj.
Default avatar
Sem gledala in nekako nisem mogla razumeti, zakaj ni takoj pomislila na splav. Zakaj je čakala tako dolgo.
Default avatar
Tako kot pravijo zgoraj. Sprejeli so downov sindrom ampak tega kako bolno srce ima, koliko operacij bi otroka cakalo, visok prezivetveni riziko operacij, tega pa ni mogla sprejet. Dokler ni bilo diagnoze s srcem so bili odloceni da ga o obdrzijo. Po sestanku o stanju srca pa temu ni bilo vec tako.
Default avatar
Moj otrok ima prirojeno srčno napako in ko hodiva na preglede letno v LJ, je tam vedno kdo od ozrok z downovim s. Otroci s tem sindromom imajo pogosto srčne prirojene anomalije. In tudi zdravniki vedno zagotovo ne vedo, kakšna je okvara. Moj otrok recimo, nima Downovega, drugače zdrav, se je rodil s prirojeno srcno napako, je bil operiran in živi normalno, brez zdravil in omejitev. Si ne predstavljam, da bi zaradi tega šla delat splav. Ni vedno tako, kot se pokaže in si ne morem mislit, da bi sla delat splav, ker naj bi bilo srce "bolno", če bi šel na operaciji, pa bi lahko cisto normalno živel.
Default avatar
Sem gledala in sem mnenja, da se je odločila prav. Jaz bi se že takoj odločila, če bi vedela da bo orok imel Davnov sindrom, 100% bi naredila splav. Mož je enakega mnenja. V drugi moji nosečnosti je šlo tudi nekaj narobe, spontani splav v 5 mesecu, a glede na to, da je zdravnik rekel, da je bilo z otrokom nekaj narobe me ni hudo prizadelo. Čez leto ponovno zanosila in vse je bilo ok.
Default avatar
Gledala, zelo žalosten film, zelo nazoren
Default avatar
To bi jih morali učiti in naučiti starši. A se večina tej nehvaležni nalogi izogiba.
Default avatar
Tukaj ni bil problem DS ampak še komplikacije okoli srcka in to ne majhne komplikacije.
Vprašanje, če bi živel in koliko časa bi. Imela sta pa že enga otroka.
Pri sosedih smo videli kakšen boj je bila ena mama z prizadetim drugorojencem. Vse do svoje bridke smrti. Mož je pa ze dosti prej umrl in je ostala sama z najstnikom in mlajšim prizadetim otrokom. Ni ji bilo lahko. V bistvu nobenemu ne. Vsi so se prilagajali, podrejali temu otroku.
Žalostno vse skupaj.
Jaz bi tudi se odločila za to kakor v tem primeru v filmu. Mož je itak si drugačno sliko predstavljal. Ženska je bila bolj realna.
Default avatar
Niti za trenutek ne bi razmišljala da splava ne bi naredila.

Vsi DS imajo srčne pomanjkljivosti. Večje, manjše. Čisto vse pa vodijo v skrajšanje življenja, prej kot je povprečje zdravih otrok.
Že sama diagnoza DS prinese ogromno osnovnih zdravstvenih težav. Kje so še vse pridružene.

In v veliki večini ostanejo matere same z otroki z DS. Očetje navadno zapustijo družino. Če pa že družina obstane ostane mati največkrat doma in se socialno skoraj čisto distancira od ostalega sveta.
Default avatar
Drkanje je napisal/a:
Če ti rečem ******, je to v bistvu žalitev za tiste ki so kreteni...
Default avatar
Ni bil problem DS je napisal/a:
komplikacije okrog srca so posledica ds in seveda je bil to problem. Film je po moje precej neumen in hinavski. Večina ds ima težave tudi s srcem in drugimi boleznimi.
Ni to samo malo poševne učke pa širok nasmeh. Srce operirajo in večina kljub temu dolgo živi, seveda s hudimi težavami. Ni romantike.
Default avatar
A lahko kdo pomaga in prilepi link do filma?
Rada bi ga pogledala, a očitno ne najdem :(
Hvala, če ima kdo voljo in čas :)
Default avatar
Lahko je biti takole pameten.
Poznam veliko oseb z Downovim sindromom. Večina nima težav s srcem ali drugih zdravstvenih težav in živijo kvalitetno življenje.
Enostavno je reči: "Z otrokom ni vse ok, grem na splav".
Kaj pa, ko 5-letnika zbije avto, ko 10-letnik skoči na glavo v prenizko vodo, ko 15-letnik zaužije drogo,.. Boste dali svoje otroke evtanazirat, ker ne ustrezajo idealu?
Žal, življenje ni pravljica.
Nikogar ne obsojam, dejstvo pa je, da vsak živi svoje življenje in se čisto sam sooča s posledicami svojih dejanj. Slej ko prej.
Default avatar
Lahko je pametovat je napisal/a:
Na zadeve, ki jih navajaš kot primere, ne more nihče vplivati, dejstvo pa je, da je zaradi UZ zmanjšano število anomalij, ki so vidne že v času nosečnosti in prav je tako.
Pred leti je bilo otrok z DS več in tudi bolj prizadeti so bili, zdaj je hvalabogu teh tragedij manj, ker vsaj najhujše primere na UZ opazijo.