Prehrana in kulinarika

tajska kuhinja

Default avatar
Dragi vsi,

visoko na seznamu hrane, ki bi jo z veseljem poskusila, je bila tudi tajska kuhinja. Pri nas je še nisem našla, sem se pa zadnjič v Frankfurtu na Majni odlično najedla v tajski restavraciji. Saj, saj kitajska je zelo dobra, pa japonska tudi, ampak tajska kuhinja je pa kot italijanska med evropejskimi. Čudovita. Jedla sem juho z von tonom, juha ni bila tako brez okusa kot pri katajcu (čeprav mi je tudi to všeč), imela je pridih pečenga česna, pa še kaj bi se našlo, jedla sem še solato z arašidno polivko, pa koščke piščanca v rdeči curry omaki z arašidi. Vse lepo narezano in nasekljano, omaka ravno prav pekoča z dodatkom limonine trave, zraven riž. Res je bilo dobro, čeprav sem prepričana, da je treba iti naravnost na Tajsko po čisto tipično hrano, tale za Evropejce je gotovo malo prirejena.

Takoj sem seveda poskusila nekaj podobnega scoprati doma. Še kar ratalo, mož se je oblizoval, pa jaz tudi, začinila nisem, ker je zraven jedel tudi najin dveletnik, limonine trave, sveže, pa še nisem našla.

Ali kdo od vas skuha kdaj kaj tajskega? Mi izdate kakšen recept ali pa naslov knjige, s katero si pomagate. Se kje dobi sveža limonina trava? Tista posušena je čisto brez veze, žal. Se nekje v naši domovinici vendarle skriva kakšna poštena tajska kuhinja?

Hvala vam in želim vam obilo užitkov v kulinariki,

Neja
Default avatar
Hej, Neja!

Tocno, tajska kuhinja je tako, kot si rekla! Zame ...kraljevska!
Zelenjava, ribe, raki...

Jedla v Angliji.

Imam knjigo Svjetski kuhar in v njej nekaj receptov. Recimo:

Ljuta i kisela pileca juha

Juha od kapusa

Juha od rakova


Potem nekja receptov z raki na vec nacinov, tudi pecenka, svinjina govedina.

Uporabljajo seveda tudi zacimbe in zelisca : koriander, zbice, ingver...

Ce je otrocek starejsi od dveh let, nekatere mirno uporabis. Vnuk je skoraj zrastel ob tej hrani. Strasno mu je vsec. Lahko pa vzames za malcka prej ven in za vaju zacinis kot je treba.

Limonino travo imam v malo vecjem loncku. Je trajnica. Sicer mi vcasih propade, a ni problema spomladi kupiti v Italiji v vsakem vrtnarskem centru.

Takoj za mejo na skofijskem mejnem prehodu je tak center...zelo zalozeni.
Malo nize od Famille, na desni strani ceste. Sicer ne vem, koliko poznas ta del Slovenije.

Ce te se kaj zanima, kar napisi.

Lep pozdravcek Babi
Default avatar
Tajska kuhinja je v Mariboru v Rotovški kleti na Glavnem trgu.
Default avatar
neni je najbolj vsec zelenjava po tajsko. v bistvu bi bila lahko karkoli- po azijsko pac. lp petra
Default avatar
In kakšna je ta Tajska kuhinja v MB. Je tam že jedla katera, ki je bila tudi na Tajskem?
Default avatar
LImonino travo se v večjih in bolje založenih vrtnih centrih spomladi dobi tudi pri nas (npr. Strgar, dvorec Trebnik).
Vsako leto, mislim da enkrat spomladi, aprila, morda tudi marca ali maja so dnevi Tajske kuhinje v hotelu Lev. V sodelovanju z ambasado, pride en Tajski kuhar, drugače pa tudi gospod Oseli, ki je vodja kuhinje v Levu stvari obvlada. Lani je bilo treba za all you can eat bife odšeti 5000 SIT. Zraven si dobil še kozarec piva, ali pa 1/2 litra vode. Bife je bil pa krasen, ena juhca, različne predjedi, glavne jedi in sladice, skupaj od 12-15 različnih jedi.
Komaj čakam, da bo drugo leto spet.
Default avatar
Živ,

hvala za zelo koristne podatke. Po limonino travo bom pa res skočila čez mejo. Tako ali tako moramo enkrat na pošten izlet na primorski konec, bomo pa še to opravili. Sem že mislila, da flance ne bom dobila.
Za malčka bom pa res tako pripravljala jedi, kot praviš. Se mi zdi, da je takole pripravljena hrana kar zdrava, če odštejem kokosovo mleko npr., tale tajska hrana je pa kraljica med vsemi azijskimi, še japonska hrana kljub estetiki ni tako krasna.

Lp Neja
Default avatar
Očitno se bom v iskanju kulinaričnih užitkov, ki jih nudi tajska kuhinja, potepala kar po vsej Sloveniji, pa še malo čez mejo.

Hvala, bom poskusila na Štajerskem,

lp Neja
Default avatar
Jaz si pomagam s green ali red curry omako, ki jo kupiš v vsaki azijski trgovini za mejo ali bolje založeni špecariji. Na ljubljanski tržnici med zelišči dobiš svež koriander in včasih tudi liste limete. Poenostavljen aromatičen curry pripraviš tako, da prepražiš na kose narezanega piščanca, v posodici paličnega mešalnika sesekljaš ingver, česen, por, žličko green curry omake in pest listov sveže bazilike (kar naše, ker tajske pri nas ni) in lonček kokosovega mleka. Vse skupaj priliješ k popečenem piščancu in na koncu potreseš s svežim koriandrom. Postrežeš z aromatičnim jasminovim rižom. Namesto piščanca lahko uporabiš tudi ribe ali morske sadeže.
Če te zanima še kaj... tajska je tudi meni ena najljubših kuhinj.
lp.m
Default avatar
Roza Slon www.rozaslon.si , delicious tajska kuhinja, porcije primerne in poceni
Default avatar
SandiArd je napisal/a:
Uf, ko sem pogledala slike lokala, me je kar minilo, ambient ni niti malo tajski, preveč načičkano, moje izkušnje glede hrane pa tako, najboljša je itak na tajskem, tu so samo približki, še najbolje je , da si doma pripraviš tajsko hrano, če pa ne gre, pa nasvet, ko greš naslednjič na Tajsko, obvezno cooking class, to je the best