Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Goveja juha brez vretja

Default avatar

mljask

A še katera kuha govejo juho tako da ne vre? Jaz jo kuham na okoli 95 stopinj 4-5 ur in je odlična!
Default avatar

emmm

A se goveja juha sploh kako drugače kuha?
Default avatar

to je super

to je super, če imaš način, kako konstantno dosegat tako temperaturo. jaz se nenehno mučim med malo preveč in malo premalo.
Default avatar

počakajmo Badassa

mljask je napisal/a:
A še katera kuha govejo juho tako da ne vre? Jaz jo kuham na okoli 95 stopinj 4-5 ur in je odlična!
Počakajmo Badassa.
Default avatar

BTDT

Kupiš sous vide napravico in to zlahka narediš.
Večina teh napravic omogoča upravljanje na daljavo, preko WIFI, interneta....
Tudi meso in zelenjava, kuhana na tak način, sta mnogo okusnejša.
Default avatar

no ja

BTDT je napisal/a:
Kupiš sous vide napravico in to zlahka narediš.
Večina teh napravic omogoča upravljanje na daljavo, preko WIFI, interneta....
Tudi meso in zelenjava, kuhana na tak način, sta mnogo okusnejša.
Samo si pa ne predstavljam, kako s sous videjem kuhaš juho? Daš vse v vrečko, vključno z vodo in potem v vodo, ali kako?

Vrelca najbrž ne potopiš kar v juho?

Drugače pa, če vse skupaj zavreš in potem daš na najnižjo nastavitev, zadeva čisto dobro deluje tudi na normalnem štedilniku.
Default avatar

to je super

BTDT je napisal/a:
Kupiš sous vide napravico in to zlahka narediš.
Večina teh napravic omogoča upravljanje na daljavo, preko WIFI, interneta....
Tudi meso in zelenjava, kuhana na tak način, sta mnogo okusnejša.
poznam
anova stane 300 eur. je pač sistem kuhanja na nizki temperaturi. imam slow cooker za 40 eur in ravno tako omogoča tako tehniko, ne omogoča mi pač nastavitve recimo na 95 °C

pa nočem še enega gadgeta v kuhinji, ker jih imam itak preveč.
od hoferjevega thermomixa do slow cookerja... kuhinja mi poka po šivih
Default avatar

no ja

to je super je napisal/a:
BTDT je napisal/a:
Kupiš sous vide napravico in to zlahka narediš.
Večina teh napravic omogoča upravljanje na daljavo, preko WIFI, interneta....
Tudi meso in zelenjava, kuhana na tak način, sta mnogo okusnejša.
poznam
anova stane 300 eur. je pač sistem kuhanja na nizki temperaturi. imam slow cooker za 40 eur in ravno tako omogoča tako tehniko, ne omogoča mi pač nastavitve recimo na 95 °C

pa nočem še enega gadgeta v kuhinji, ker jih imam itak preveč.
od hoferjevega thermomixa do slow cookerja... kuhinja mi poka po šivih
Anova stane 100 € in se ne more primerjat s slow cookerjem (imam oboje), ker gre za čitso drugačen sistem priprave hrane. Ne moreš zrezka delat v slow cookerju in ne moreš golaža kuhat z anovo.

Pri nas je v uporabi vsaj dvakrat na mesec in je ne dam več stran.
Default avatar

BTDT

no ja je napisal/a:
BTDT je napisal/a:
Kupiš sous vide napravico in to zlahka narediš.
Večina teh napravic omogoča upravljanje na daljavo, preko WIFI, interneta....
Tudi meso in zelenjava, kuhana na tak način, sta mnogo okusnejša.
Samo si pa ne predstavljam, kako s sous videjem kuhaš juho? Daš vse v vrečko, vključno z vodo in potem v vodo, ali kako?

Vrelca najbrž ne potopiš kar v juho?

Drugače pa, če vse skupaj zavreš in potem daš na najnižjo nastavitev, zadeva čisto dobro deluje tudi na normalnem štedilniku.
Tako ja! Vrečko v čeber z vodo in piči! ;)
..razen če kuhaš za 10 oseb in na zalogo. Potem je ceneje stat tistih nekaj ur ob loncu in kuhati na klasičen način.
Default avatar

BTDT

to je super je napisal/a:
BTDT je napisal/a:
Kupiš sous vide napravico in to zlahka narediš.
Večina teh napravic omogoča upravljanje na daljavo, preko WIFI, interneta....
Tudi meso in zelenjava, kuhana na tak način, sta mnogo okusnejša.
poznam
anova stane 300 eur. je pač sistem kuhanja na nizki temperaturi. imam slow cooker za 40 eur in ravno tako omogoča tako tehniko, ne omogoča mi pač nastavitve recimo na 95 °C

pa nočem še enega gadgeta v kuhinji, ker jih imam itak preveč.
od hoferjevega thermomixa do slow cookerja... kuhinja mi poka po šivih
Morda pa prodaš staro na bolhi in kupiš novo in boljše?
Jaz vsake toliko naredim inventuro in se znebim reči, ki jih ne uporabljam več ali pa je na trgu že kaj novejšega, uporabnejšega.
Default avatar

no ja

BTDT je napisal/a:
no ja je napisal/a:


Samo si pa ne predstavljam, kako s sous videjem kuhaš juho? Daš vse v vrečko, vključno z vodo in potem v vodo, ali kako?

Vrelca najbrž ne potopiš kar v juho?

Drugače pa, če vse skupaj zavreš in potem daš na najnižjo nastavitev, zadeva čisto dobro deluje tudi na normalnem štedilniku.
Tako ja! Vrečko v čeber z vodo in piči! ;)
..razen če kuhaš za 10 oseb in na zalogo. Potem je ceneje stat tistih nekaj ur ob loncu in kuhati na klasičen način.
No, to moram pa sprobati. Par vprašanj.

A vrečko s sestavinami vakumiraš ali samo zatesniš? Če vakumiraš, kako preprečiš, da ti ne potegne vode?
Količinsko koliko juhe skuhaš na tak način?
Na koliko stopinjah kuhaš in kako dolgo?

Pri nas smo čisto navdušeni nad tem načinom kuhanja. Zadnjič sem delala hobotnico, mehka ko putr in kar je najboljše, nikjer nobenega vonja.
Default avatar

BTDT

no ja je napisal/a:
to je super je napisal/a:


poznam
anova stane 300 eur. je pač sistem kuhanja na nizki temperaturi. imam slow cooker za 40 eur in ravno tako omogoča tako tehniko, ne omogoča mi pač nastavitve recimo na 95 °C

pa nočem še enega gadgeta v kuhinji, ker jih imam itak preveč.
od hoferjevega thermomixa do slow cookerja... kuhinja mi poka po šivih
Anova stane 100 € in se ne more primerjat s slow cookerjem (imam oboje), ker gre za čitso drugačen sistem priprave hrane. Ne moreš zrezka delat v slow cookerju in ne moreš golaža kuhat z anovo.

Pri nas je v uporabi vsaj dvakrat na mesec in je ne dam več stran.
Golaža jaz ne kuham, zato ne vem ravno kako to gre in kakšni so tisti fini prijemi za odličen golaž.
Potešitev z golažem mi bodo letos zagotovili na vsaj enem predvolilnem zborovanju. ;)
Default avatar

BTDT

no ja je napisal/a:
BTDT je napisal/a:


Tako ja! Vrečko v čeber z vodo in piči! ;)
..razen če kuhaš za 10 oseb in na zalogo. Potem je ceneje stat tistih nekaj ur ob loncu in kuhati na klasičen način.
No, to moram pa sprobati. Par vprašanj.

A vrečko s sestavinami vakumiraš ali samo zatesniš? Če vakumiraš, kako preprečiš, da ti ne potegne vode?
Količinsko koliko juhe skuhaš na tak način?
Na koliko stopinjah kuhaš in kako dolgo?

Pri nas smo čisto navdušeni nad tem načinom kuhanja. Zadnjič sem delala hobotnico, mehka ko putr in kar je najboljše, nikjer nobenega vonja.
Vakumiram samo meso in zelenjavo, ki se kuha sama, brez dodanih tekočin.
Jedi, ki jim je potrebno dodati tekočino (npr. piščanec v refošku) pa kuham v vrečki za kuhanje/peko , ki jo na vrhu dobro zavežem. Na vrhu pustim malo zraka, na dno vrečke pa dam stekleno frnikolo ali dve za obtežitev.
Default avatar

BTDT

no ja je napisal/a:
BTDT je napisal/a:


Tako ja! Vrečko v čeber z vodo in piči! ;)
..razen če kuhaš za 10 oseb in na zalogo. Potem je ceneje stat tistih nekaj ur ob loncu in kuhati na klasičen način.
No, to moram pa sprobati. Par vprašanj.

A vrečko s sestavinami vakumiraš ali samo zatesniš? Če vakumiraš, kako preprečiš, da ti ne potegne vode?
Količinsko koliko juhe skuhaš na tak način?
Na koliko stopinjah kuhaš in kako dolgo?

Pri nas smo čisto navdušeni nad tem načinom kuhanja. Zadnjič sem delala hobotnico, mehka ko putr in kar je najboljše, nikjer nobenega vonja.
O juhi pa nebi , ker sicer nisem ljubitelj juh...
Za kuhanje juhe sem pač povzel po mojem "vinskem piščancu", ki ga kuham v 50/50 vino/voda + začimbe (origano, bazilika, rožmarin, sol). Ni ravno primerljivo s kuhanjem juhe, ker je tekočine še vedno precej manj kot pri juhi, ampak ideja se mi zdi uresničljiva.
Default avatar

BTDT

Aja... še čas in temperatura: 72 stopinj, ura in pol.
Default avatar

povožen čas

Zdaj vidim, da me je čas totalno povozil, ker niti ne razumem o čem se menite.

Jaz jo kuham klasično, dam na najmanjši plamen in to je to. Vre tako, da se bi dve kuharici kregali, ena pravi da vre, druga da ne vre.
Default avatar

Badass

BTDT je napisal/a:
Aja... še čas in temperatura: 72 stopinj, ura in pol.
Za meso je to ok, če pa je zraven zelenjava, mora biti temperatura višja od 83 stopinj, sicer ostane trda.
Sem že razmišljal, da bi v gorenjev sous vide v soboto zvečer vrgel sestavine za juho in naštimal na 85, po moje bi bila v nedeljo juha odlična.
Default avatar

Hvala za smeh

povožen čas je napisal/a:
Zdaj vidim, da me je čas totalno povozil, ker niti ne razumem o čem se menite.

Jaz jo kuham klasično, dam na najmanjši plamen in to je to. Vre tako, da se bi dve kuharici kregali, ena pravi da vre, druga da ne vre.
...
Default avatar

BTDT

Badass je napisal/a:
BTDT je napisal/a:
Aja... še čas in temperatura: 72 stopinj, ura in pol.
Za meso je to ok, če pa je zraven zelenjava, mora biti temperatura višja od 83 stopinj, sicer ostane trda.
Sem že razmišljal, da bi v gorenjev sous vide v soboto zvečer vrgel sestavine za juho in naštimal na 85, po moje bi bila v nedeljo juha odlična.
Drži. 72 stopinj in uro in pol kuham le piščanca v refošku.... zraven ne dajem zelenjave.
Za juho pa bo gotovo ura in pol čisto premalo... čez noč pa bi šlo. :)
Default avatar

še ena povožena

Tele nove tehnike so mi brezveze. Jaz lepo naštimam svojo indukcijo ravno na tisto številko, da se juha mikro mikro kuha. Če je dobro meso, se bo 1,5 kg skuhalo ravno prav v 2 urah. Juha je pa za prste obliznt.