Starševski čvek

Nakup novega avta - gume

Default avatar

ena ki nima pojma

Že nekaj časa sem načrtovala nakup novega avta, imam ga že v salonu, kupca za stari avto tudi... Skratka vse je urejeno in tekom naslednjega tedna novi avto prevzamem, starega pa oddam. Težava je v tem, da bo imel novi avto letne gume in se malo bojim, glede na vremensko napoved naslednji teden. Sneg ni tak problem, saj bom imela v prtljažniku verige, bolj me skrbi mraz, poledica ... Glede na to, da napovedujejo tudi do -10 stopinj, čez vikend pa nato spet bolje ... Težava je tudi v tem, da živim v nekoliko višje ležečem predelu. Ceste do tja so sicer navadno dobro urejene, splužene skoraj prej kot v mestu ... Je pa precej hladneje, pa tudi sneg vztraja dlje časa. Z nakupom avta sem dolgo odlašala, novi lastnik tega želi prevzeti v tem tednu, v salonu mi ga tudi želijo prodati ... Tako, da ni opcije, da bi ga vzela kakšen teden kasneje. Trenutno sem nekoliko bolj na tesnem z denarjem in načrtovala sem nakup zimskih gum šele septembra, ko so res hude akcije, hkrati pa se mi zdi malo brezveze hoditi zdaj k vulkanizerju in potem spet čez 14 dni, da mi premenja gume ... Drugače bi bilo seveda, če bi vedela, da je pred mano še cela zima tako pa ... Avto bo čisto nov, gume pa tudi.
Kaj mi svetujete? Bo res taka razlika v varnosti, če zamenjam gume? Kaj bi vi storili na mojem mestu?
Verjamem, da se komu zdijo moja vprašanja neumna, a na te zadeve se res ne spoznam in vas lepo prosim za odgovor, brez neprijaznih pripomb.
Default avatar

Rok-1

Če boš imela s sabo verige, da se spraviš iz kakšne neprijetne situacije, če te zasneži ali naletiš kje na ledeno cesto... mislim da ni panike.
Sneg zdaj ne bo dolgo obležal.

Za normalno vožnjo z letnimi gumami v hladnejših razmerah... le počai pelji in zavedaj se, da imaš bistveno daljšo zavorno pot kot ostali - in tudi v ovinkih manj držijo.
A če se tega zavedaš in pelješ malo počasneje kot normalno je vse OK.

Ravno sem se spomnil... v kleti imam še en fajn pripomoček za take situacije, ki je odveč, ker ne paše na moj avto; daj se prijavi in mi na ZS javi dimenzije koles oz. gum tvojega novega avta, da preverim če paše. Če ja, se lahko potem naprej pomeniva.
Oz. dimenzije lahko tudi tu javno napišeš...
Default avatar

Pederčina

Menjavanje gum je itak vsesplošen nateg bebavih ovc, primerljiv z prisilnimi storitvami dimnikarjev.

Če misliš novi avto dolgo imeti in ima klasično rezervo, razmisli o opciji, da si kar takoj kupiš še 3 dodatne feltne in gor montiraš zimske gume. Jaz imam že desetletja tako, feltne kupim rabljene, prešraufam vedno sam. Potrebno pa je zimski komplet seveda pravilno shranjevati.
Default avatar

Horchica

Pederčina je napisal/a:
Skor boljse bi bilo kupiti 4 feltne ;-) no, salo na stran. Cestitam za nakup in srecno voznjo. Ne delaj si skrbi in se rajsi veseli novega avta, ker ga ne kupis ravno vsak mesec. Meni se je lani zgodilo isto, poleg vsega tega sem morala ob poslabsanju vremena se na zelo dolgo pot in se spomnim kako me je stiskalo, ko je avto zacel kazati kako gre temperatura dol. Pocasi in umirjena voznja in bo. Brez panike.
Default avatar

Pederčina

Horchica je napisal/a:
Tista v rezervi se da tudi uporabit, če je klasična.
Default avatar

Horchica

Pederčina je napisal/a:
a ves, da vecina novih avtov nima vec rezervne gume nekje v avtu notri.
Default avatar

juhuuu

Horchica je napisal/a:
A, res? To mi je pa novo.
Kaj, če imam nekje gumidefekt, kaj mi je storiti?
Ali če kupim nov avto, naročim zraven še rezervno, ali kupim naknadno rezervno in jo prevažam v avtu?
Default avatar

Žlehtna

Če imaš gumi defekt, pa nimaš rezervne gume, potem imaš nekje v prtljažniku pribor za popravilo predrte pnevmatike (injekcijo z nastavkom in lepilo).

Ali pa pokličeš asistenco in ti pnevmatiko popravijo v delavnici. Kdo pa še menja gume :))
Default avatar

Horchica

juhuuu je napisal/a:
Ce imas gumidefekt poklices moza ;-) oz stevilko, ki jo imas v avtu, ki jo klices v primeru zapleta. Se mi zdi, da je v avtu nek set ja, samo jaz imam namesto rezervne gume telefonck pri sebi, da bi klicala moza.

Je pa sel moz ravno na dooolgo sluzbeno pot z rentanim vozilom in jih je klical, da dajo se eno gumo notri. Ampak g moz zna to zamenjat.

Ker smo zasmetili temo, avtorica teme, kaj za en avtic pa dobis in kaj pravi vremenska napoved, je ze kaj bolj prijazna tvojemu avtu?
Default avatar

en moški pač

Vozi se z letnimi, seveda previdno. Najbrz pa sploh ne bo tako mraz kot pravijo, ce sonce posije se takoj ogreje za 5 stopinj.

Drugace pa kaksni nasveti glede gum in platisc no, adijo pamet. Naj kupi 3 platisca, 4 je pa v obliki rezerve in podobno... :))) Da ne omenjam, da ima vecina novih avtov prostor v prtljazniku prilagojen zasilnemu kolesu in sploh ni prostora za normalno velikost. In potem bo imela pozimi vse 4 gor, v prtjazniku pa bo vlacila se eno letno gumo na (po moznosti lahkem) platiscu... :)))) Rezerva je tocno to, kar "rezerva" pomeni in nic drugega. Pa ce nima letnih gum na kaksnih fensi smensi lahkih platiscih so tudi dodatne feltne nesmisel. Menjavala najbrz ne bo sama.
Default avatar

veleumni

Pederčina je napisal/a:

Feltne imaš dvojne, a gume pa kar desetletje stare voziš? To, da guma izgubi svoje lastnosti zaradi starosti in obrabe po 5-tih letih ali še prej in so kot take potem nevarne, ti pa ni potegnilo. Ampak res, kaj vse ne prebereš tukaj..
Default avatar

Bog MONa TM

nove gume imajo itak zadosti profila za na cesto v teh razmerah.
Da imaš verige je pa bonus za tebe.
Priporočam še vlečno vrv in ogled navodil kam in kako jo montiraš, če zdrsneš s ceste. Itak jo rabiš v (HR).