Starševski čvek

Hčerka niti slišati noče o tem, da bi bila na maturantskem plesu tudi njena babica, se vam zdi to prav ali ne?

Default avatar
Moja hči ima v začetku aprila maturantski ples, ki se ga že zelo veseli. Problem pa se pojavi pri moji mami (njeni babici). Danes me pokliče in vsa vesela pravi kdaj jo bom peljala kaj po nakupih, da bi si rada kupila kakšen nov lep kostim ali krilo, da se bo uredila, saj misli da jo bo hči povabila na svoj maturantski ples. Ko pa sem to omenila svoji hčeri je ta vsa besna plenila v zrak in ogorčeno rekla, da nje pa že ne bo povabila. Da je prireditev namenjena nam staršem in ne babicam pa dedkom in še vsem ostalim daljnim sorodnikom. Da naj si jaz in ona ta scenarij kar lepo izbriševa iz glave in to čimprej.
Ne vem no, kaj naj sploh rečem na to. Že mene so se te njene besede precej dotaknile in ne predstavljam si tega kako naj to povem svoji mami, saj bo zelo užaljena in prizadeta, saj ima vnukinjo zelo rada in že komaj čaka na ta dogodek se mi zdi, da še celo bolj kot moja hči. Zelo je ponosna nanjo in vem, da bi bila zelo rada zraven prisotna na tem posebnem in svečanem dogodku, a moja hči kot sem že rekla za to niti slišati noče. Želi, da prideva samo midva z možem, povabila bi sicer še brata a je ta v tujini in se plesa ne bo mogel udeležiti, ostalih niti slučajno ne želi. Pravi, da bodo utrinke videli po slikah ali filmčku in da je to čisto dovolj.
Kaj pa vi menite o tem ali stari starši (babice, dedki) res ne sodijo na take zadeve? Ali naj hčerko vseeno skušam pregovoriti, da se malce omehča, saj konec koncev res ni nič slabega, če bo zraven tudi ona, mar ne? S tem bi ji zagotovo polepšala celo leto, saj bi se še dolgo pogovarjala in spominjala samo na to.
Ali so vaši otroci povabili tudi vaše starše ali zgolj samo vas?

Mateja.
Default avatar
Mateika je napisal/a:
Hči ima povsem prav. Na maturanca sodita samo starša !
Default avatar
Ne to pa ni res da pridejo samo starši. Jaz sem imela teto, strica, sestriče, vsi smo imeli fešto in super je bilo. Imamo slike, spomine in ko je piknik se še nasmejimo kakšnemu plesu. Zelo nekulturna je tvoja hči. Poleti ko imate planiran dopust in ko bo pakirala jo vprašaj kam gre in s kom, ker gresta samo vidva z možem, in ona ni povabljena.
Default avatar
Mateika je napisal/a:
Pogovori se s hčerko in skušaj odkriti razlog, zakaj noče babice na maturantskem plesu. Povej ji, da se babica veseli, da je ponosna nanjo in da bo zelo razočarana, če bo izvedela, da ni povabljena na maturantski ples. Če hčerka babice kljub vsemu ne bo povabila, potem naj ji ona sama zelo obzirno to pove.
Default avatar
Malo nenavadno vprašanje, ampak se hčerka babice morda sramuje?
Default avatar
Nisem sicer šla štet ali bila ekstra pozorna, ampak pri nas starih staršev ni bilo, potencialno morda eni, ker je bil še en majhen otrok zraven ... tista gospa bi lahko bila stara mama od koga, ni pa nujno, lahko bi bila samo malo starejša mama in je pazila svojega vnuka, otroka starejšega brata ali sestra od maturanta. Tudi prostora ni bilo toliko, da bi lahko vabili vso širno žlahto. Bili so bratje in sestre maturantov, to pa.
Mislim, da je to zelo odvisno od šole do šole. Reakcija tvoje hčere mi je vseeno nenavadna.
Default avatar
smrklajooooj je napisal/a:
Kakšna kazen. :))) Pa ti veš, da je punca polnoletna?

Kaj pa vem, zoprno vprašanje. Očitno babica hčeri ne pomeni toliko. V tem primeru je res hecno, od kod babici sploh ideja, da bo na maturantskem plesu, ki je po defoultu za starše. Ja, lahko pridejo tudi drugi, ampak so bolj izjeme.
Default avatar
Nisem še videla starih staršev na maturantskem plesu. Običajno pridejo starši in sorojenci ter njihovi resni partnerji (če jih imajo). Torej samo ožja družina s svojimi partnerji (če).

Včasih je sicer v dvorani veliko prostora in ostajajo karte. V teh primerih maturantje včasih povabijo še koga izven ožje družine, ampak običajno pa to ni.
Default avatar
zakaj morajo sploh starši bit prisotni men je to beda,naj se mularija sama zabava.ker eni starši so že starejši in folk pol gleda kot na dedke in babice
Default avatar
Zakaj pa babi misli, da bo povabljena na maturantski ples? Je mogoče kdaj namignila, pa vnukinja ni reagirala? Si mogoče ti kot mama rekla da ja, preden si sploh govorila s hčerko?

Če je bila hči kdaj tiho, ko je bila debata o plesu in kdo vse bi šel in je s tem dala babici vedeti da bo povabljena, potem naj se kar ljuba vnukinja pogovori z babi, zakaj je ne bo povabila.
Če si to namignila ti, pa je to tvoj pogovor s tvojo mamo.

Nekje so omizja z družinskimi člani, kjer so tudi babice in dedki, drugje sta samo starša in sorojenci, pri tretjih samo starša.... Vse je odvisno v kakšnih odnosih je družina (in seveda financah - tisti, ki vabi tudi karte plača za vse povabljene)
Default avatar
Še to: reakcija tvoje hčere je morda tako eksplozivna, ker je navadno običaj, da so dijaki tisti, ki vabijo na maturanstski ples. Torej naj ne bi bili starši tisti, ki naredijo listo povabljencev in povabijo, ampak je to v domeni dijaka. Morda hči čuti, da se vmešavaš v nekaj, kar naj bi sicer bilo prepuščeno njej.
Default avatar
Očitno se boji, da bo babica moteča in se je sramuje. Drugega razloga se ne morem spomniti. Babice in dedki niso prepovedani, je pa res, da jih ni prav veliko. Če babica ne bo šla, ne bo nič zamudila. To je samo ena vrsta cenene drage veselice s slabo hrano in pijačo.
Default avatar
Mladi so pogosto nestrpni do nas starejših. Ne bi čisto nič škodilo, če bi ta babica na maturantskem plesu tamlade naučila lepih krščanskih manir in povedala kaj o grehu in Božjem usmiljenju.
Default avatar
dz90še je napisal/a:
Meni se ne zdi nič posebnega, če bi bila tudi babica na maturantskem plesu.Zakaj pa ne, če je še prostor in če ima ona interes?
Konkretno v tem primeru pa imam občutek, da ima babica zelo rada vnukinjo, da je ponosna nanjo in se veseli z njo, vsega tega pa v obratnem primeru ni.
Jaz bi babici pač rekla, da dobi vsak dijak samo par kart, samo za ožje domače in da bo velika gužva.Kar je pa dejansko tudi res.
Default avatar
Čudno, če si babica želi, da je na plesu noče ... V bistvu je grdo.
Default avatar
njrfmjnr je napisal/a:
Nevljudno je, da se nekdo kar sam nekam povabi.
Default avatar
Mandolina je napisal/a:
Ni to odločitev maturanta, ne tebe?
Default avatar
Saj ni čudno. Dekle je samostojna osebnost in lahko povabi kogar hoce. Ti si pa sedaj vsilila ji babico, kot da ne zna sama vabit. In sedaj bo kreg samo zaradi tebe. Kaj se vtikas v njeno življenje. Mogoce nima proti babici prav nic pa si samo želi vaju dva.
Default avatar
dz90še je napisal/a:

Ne gre se za odločitev maturanta, ki je še napol otrok, ampak za odnos! Ki je neprimeren in žaljiv do babice.
Ker se vse to lahko pove z diplomatskimi besedami.Tako bo volk sit in koza cela.
Babica se je veselila in se mogoče prenaglila.Vnukinja pa je reagirala kot razvajenka in kot nekdo, ki misli, da se ji morajo vsi priklanjati.Jaz bi ji malo pristrigla perutničke in jo kar malo prizemljila z besedami.
Pa še to : kje je tu spoštovanje do babice?