Starševski čvek

Kaj je za vas spodobna plača?

Default avatar
Kaj bi rekli, da je za vas spodobna plača (glede na izobrazbo, znanja, izkušnje, ki jih imate)? V številki neto in koliko si privoščiš?

Je recimo spodobna plača 1100€ neto, za 10+ let delovne dobe, univ. izobrazba? Ali bi se trudili dobiti kako bolje plačano službo?

Če je spodobna plača to, da si lahko kupiš svoje stanovanje (brez pomoči drugih) in da imaš nek avto za par jurjev pa, da imaš hobije in da greš recimo enkrat letno na potovanje pa še na krajše potepe? Koliko bi bila potem spodobna plača, da imaš vse to?
Default avatar
brez zamere, 1100 neto je povprečna žalost in rob revščine.
Default avatar
odvisno od okoliščin. Če hočeš kupiti stanovanje čisto sam/a potem je 1500 neto precej malo oz minimum. Če sta dva v gospodinjstvu ki imata tako plačo potem bi šlo zlahka vse našteto. Jaz z 1300 neto razmišljam o stanovanju....ampak še nisem uspel razvozlati kako bo šlo skozi. Zame je spodobna plača med 1700 in 2000 neto.
Default avatar
okoliščine je napisal/a:
Ja, jaz tudi sama. Kupujem pa stanovanje ja. Za nakup mi kar dobro kaže (oz za plačilo). Bolj me muči potem kako bo vzdrževanje pa vse to. Aja pa ne kupujem v LJ, to je kar pomemben podatek :), ker so cene tam dosti višje. Pa ne vem kako bo z ostalimim stvarmi, če vložim v stanovanje. Bo še za dopust, za hobije, za kak užitek. To me skrbi.
Tako, da razmišljam, da bo treba kake dohodke povečat.
Default avatar
1100 neto je napisal/a:
Večina učiteljev ima ok. 1100 eur plače (no, začetniki malo manj, tisti pred penzijo malo več) - takrat pa to nič več povprečna žalost, ampak imajo ultra previsoke plače in bi jim jih bilo treba še znižati, a ne .................
Default avatar
Jaz imam 1600 eur plače. Se mi ne zdi visoka plača.
Default avatar
Meni spodobna plača =/= da si lahko nekaj privoščiš. Spodobna plača je, da lahko živiš brez pomanjkanja (pa ne pomanjkanja potovanj). To, da si lahko nekaj privoščiš je DOBRA plača, ne spodobna.

Koliko je, pa ne vem. Odvisno od marsičesa. Če imaš rešen stanovanjski problem je spodobna plača nižja, kot če se predpostavlja, da bo vsak moral kupiti ali najemati svoje stanovanje.
Default avatar
Odvisno, ali živiš sam ali s partnerjem, imaš otroke ali ne, podeduješ stanovanje ali ga moraš kupiti, ti starši finančno pomagajo ali ne ...
Najbrž je 1100 eur čisto spodobna plača, če imaš podedovano stanovanje, partnerja, ki ima tudi toliko plače, sta brez otrok ... Potem ti ostane za hobije, potovanja.

V nasprotnem primeru pa ne ...
Default avatar
Trenutno kar imam na mesec se mi zdi spodobno. Če bi bilo še malo več se pa tudi ne bi branila.
Default avatar
To je pa samo od tebe odvisno, kaj si želiš privoščiti. Če je zate ena bazoka privoščljivost, potem res ne rabiš visokih dohodkov.
Default avatar
Oba z možem vsak po cca 1200 eur. Plači sta spodobni/solidni, nista pa dobri ... Če bi morala kupiti stanovanje, bi prav gotovo odpadla vsa potovanja, smučanje, kosila zunaj ipd., kar si zdaj še nekako privoščimo. Imava pa dva otroka, enega srednješolca.
Default avatar
Midva z zeno sva oba skupaj na malo pod 9 jurjev. Oba z magisteriji ali ekvivalentom, dalec stran od javne uprave.

Ni svoh, ampak bi lahko bilo bolje.
Default avatar
nekaj čez 5 čukov, pa nekaj še vržejo stanovanja, vse zagonimo, v s e.
Default avatar
Z možem je napisal/a:
Dejte Mal na stran za vsak slučaj. Jaz ne porabim niti evra kar dobim. Vse imava za rezervo. Nikol ne veš kaj pride.
Default avatar
jaz imam 700 eur bruto, pa še vedno grem na dopust, vozim avto za 10 čukov, plačujem stroške, sem oblečena in urejena....ena piše 1600 neto žalost?? kaj ste čisto nori ali kaj?
aja izobrazba je vs
Default avatar
res je napisal/a:
oprosti, kdo te pa preživlja?

700 bruto je cca 450 neto. samo za hrano na mesec porabiš ene 200 eur, stroškov bivanja je vsaj 100 EUR v mini garsonjeri; kdo ti plača stanovanje, kdo ti plača bencin, kdo ti plača dopust??
kdo ti otroke vzdržuje?
Default avatar
kdo te pa preživlja je napisal/a:
pa kdo ti je avto kupil? ker s tvojo plačo bi trajalo 20 let, da bi si poleg še za avto našparala, kreditno pa sploh sposobna nisi
Default avatar
kdo te pa preživlja je napisal/a:
EH, samo provocira.
Default avatar
Do 1.000€ - kr neki. Od 1.000 do 2.000€ - super. Od 2.000€ dalje je pa men že čist hudo. Več kot 2 jurčka sploh nebi rabila na mesec. Eni imate po 5 jurčkov pa spičkate čisto vse? Kaj za vraga pa kupujete vsak mesec za toliko €€€? Kolega ima 950€ plače pa ima lastno hišo, dva skeširana avta, vsako leto za 14 dni na dopust, vsak vikend zapravi vsaj 100€ za žuranje pa še en kup neumnosti zraven. Pa je sam, nima nobenega ki bi mu karkoli plačeval. Vse si je sam kupil, ustvaril. Res nevem koliko denarja eni rabite.
Default avatar
Ulala88 je napisal/a:
Tole pa ne bo šlo skoz. 950€ plače in samo za žuranje vsak vikend 100€? Torej vsaj 400€ za žuranje. Torej ostane 550€. In s tem naj bi si sam nabavil hišo in jo potem še vzdrževal? S 550€?