Starševski čvek

Razgovor za službo - vprašanja o otrocih

Default avatar
So vas na razgovorih za službo kaj spraševali o otrocih, če jih imate, če jih boste še imele in podobno?
A tiste, ki ste 35+, so vas tudi kaj gnjavili s tem?
Kako se izogniti odgovoru? Vem, da taka vprašanja niso dovoljena. Vem pa tudi,da to vseeno sprašujejo, ampak ne bi upala reči, da se to ne sme.
Sem pa 35+. Upam, da je to že taka starost, da ne sprašujejo več o otrocih?
Default avatar
Ja, so me že vprašali. Enkrat, ko še nisem imela otrok, in enkrat, ko sem enega že imela, pa so to celo vedeli, ker sem jim povedala, da mi delo za 4 ure, ki so ga ponujali, prav zaradi otroka ustreza. Hočem reči, da četudi imaš že otroke in to vejo, skušajo izvedeti, če nameravaš imeti še kakšnega. Porodniška je zanje velik strošek in takrat morajo najti nadomeščanje zate.

Kaj odgovoriti? Jaz sem rekla, da vem, da me tega sicer ne smejo vprašati, a da jih razumem, da jih zanima. Da trenutno razmišljam predvsem o zaposlitvi in da mi je to prioriteta, če bi se pa kdaj odločila še za kakšnega otroka, bi pa delodajalca obvestila dovolj zgodaj in bila prpravljena biti do določene mere dosegljiva tudi med porodniško svoji zamenjavi, da bi delo nemoteno potekalo. Ker ima mož v redu službo, bi si pa naslednjo morebitno porodniško najbrž vsaj malo razdelila. Nekaj v tem smislu.
Default avatar
vprašajo vprašajo je napisal/a:
Fajn odgovor :). Sploh del je lepo diplomatsko izpeljan.
Jaz ne nameravam imet otrok in jih tudi nimam in se bojim, da bi jih pa to motilo. Ne vem kako bi povedala, da jih naj ne skrbi porodniška.
Default avatar
Sprasujejo predvsem privat firme. Ze nekaj taksnih razgovorov dala skozi. Vprasanju se ne mores izognit. Odgovoris, drugo ti ne preostane. Motece je ce imas majhne otroke, ker se bojijo da bos veliko na bolniski. Ce jih nimas tudi ni ok ker se zavedajo da enkrat v bodoce jih bos imela. Razen ce jasno in glasno das vedet da nimas otrok in jih tudi ne bos planiras.
Default avatar
Sprasujejo je napisal/a:
Saj tega me je najbolj strah, da če ugotovijo, da jih nimam, da bodo mislili, da jih bom pa ziher imela v kratkem.
Ne vem, če je ok, da rečem, da jih ne bom imela. Glede na mon, je kar nekaj takih ljudi, ki preprosto sovražijo ženske brez otrok.
Sploh ne vem kako se izvleči. Malo računam na to, da bodo sklepali, da sem že kar v letih in da ne bodo spraševali o tej temi. Ali pa, da bom vsaj lahko rekla, da ne planiram porodniške ne da bi povedala, da nimam otrok.
Default avatar
Povej mirno, da si zadrta bič, ki ne mara otrrok in naj jih porodniška in bolniške in nege ne skrbijo.
Default avatar
kaj odgovorite je napisal/a:
Jaz bi rekla nekaj v smislu, da ko je bil čas za otroke, se nisi odločila zanje, sedaj je pa ta čas že minil in si si življenje osmislila drugače. Da imaš veliko hobijev, se ukvarjaš s športom itd. (to imajo radi, če le ni kak preveč ekstremen šport :) pa da prav zato iščeš službo, ki bi te izpoljenjavala, in ta njihova bi te. Nekaj v tem smislu :) Pa nima jih kaj motiti, ali imaš otroke ali jih nimaš - to je tvoja stvar. Njih zanima samo, ali boš šla takrat, ko si zaposlena pri njih na porodniško ali boš veliko na bolniški zaradi malčkov. V ostalo bi se pa znala vtakniti samo kakšna smotana sodelavka kasneje, ko boš že zaposlena, a jo gladko ignoriraj.
Default avatar
pa boš videla je napisal/a:
Račun na to, da ne bom naletela na tako umsko prizadetega delodajalca kot si ti. Če bi pa že naletela na nekoga takega pa verjemi, da bi zavrnila delo pri taki osebi.
Default avatar
vprašajo vprašajo je napisal/a:
Hvala. Sicer upam, da ne bo takih vprašanj. Ampak bolje se je prej pripraviti.
Je pa tudi tako, da si lahko privoščim zavrnitev službe, ker službo imam in iščem boljšo. In kaj vem, če bi delodajalec se šel take igrice... res pa je, da razumem, da se bojijo, da bi šla zaposlena takoj na porodniško.
Default avatar
vprašajo vprašajo je napisal/a:
Znajo to povezati z karierizmom, necujecnostjo, srcnostjo. Torej v smislu karakterja negativno, nezenstveno, mosko.
Default avatar
Ni dobro je napisal/a:
Ja, čisto možno.
Kaj vem. Po drugi strani si pa rečem, če tako razmišljajo, da si itak ne bi želela biti del njihovega kolektiva.
Glede vprašanj o plači, sem se odločila, da bom kar povedala, da pričakujem več kot imam v sedanji plači. Kar je tudi res, da ne bi delala za manj, razen, če bi bilo res ekstra fajn delo ali kaj podobnega...
Glede takih osebnih vprašanj pa ne vem kako bi kaj reagirala.
Glede hobijev bi tudi izpustila nekatere :).
Default avatar
kaj odgovorite je napisal/a:
Me zanima ce so tisti v podjetju, ki to sprasujejo brez otrok. Najbrz ne, torej. Njihovi otroci niso problem, njohove odsotnosti tudi ne, samo od delavca bi pa bila. Ena izmed lastnosti uspesnih podjetij je tudi druzini prijazno. Morebiti bi ti direktorjo in kadroviki kaj o tem pomislili.
Ker lahko tudi bog ne daj koga od njih szihne v krizu in bodo lep cajt odsotni. Pa je to vecji problem ker pride nenacrtovano, kot pa porodniska, ki jo nosecnica sporoci pravi cas in se da zorganizirati. Tolk o miselni omejenosti teh veleumnih zaposlovalcev. Dobro podjetje in sploh vodstvo se je sppsobno organizirati brez da je tako hudo odvisno od enega cloveka. Finančno jih pa porodniska ne stane nic.
Default avatar
Ni dobro je napisal/a:
Torej tam službe ne bo dobila - še dobro! Ker pač noče delati v okolju, kjer jo imajo zaradi tega, ker nima ali si ne želi otrok, za kakorkoli drugačno od ljudi, ki jih imajo.
Je potem moški brez otrok tudi neženstven?
Default avatar
Bolj so ta vprašanja povezana s presojo osebnosti, značaja vprašanca in ne strahu pred porodniško in bolniško.
Default avatar
Ko slišim kaj vse sprašujejo mlade ženske...
Meni k sreči ni treba vsega požreti, ker imam službo. Če bi bila pa brezposlena in ko slišim kaj vse enim ženskam servirajo... kriza.
Ko sem bila brezposelna, sem imela tudi nekaj razgovorov. Ampak to je že dolgo nazaj. In ja, eni so bili zelo čudni. Eni delodajalci so bili zelo korektni in ok (čeprav me niso vzeli). Pri enih sem bila pa po svoje skoraj vesela, da me niso vzeli, čeprav sem bila čisto na psu. Ker so imeli tak grozen odnos že na razgovoru.
Default avatar
boljsota je napisal/a:
Točno tako. Bolj mi je všeč ženska, ki iskreno pove da se v 5 letih vidi z družino, kot ženska, ki mi reče, da je tega ne smem vprašati.
Default avatar
Točno tako je napisal/a:
Ja, samo jaz se ne vidim z družino :). Zato ne morem se lagati.
Default avatar
vprašajo vprašajo je napisal/a:
Dober odgovor. Nekako tako sem odgovorila cca 25let nazaj, ko me je bodoči delodajalec vprašal o tem: da me trenutno zanima zaposlitev, da v prihodnosti načrtujem otroke in da jih bom pravočasno obvestila o tem.
Stara sem bila okoli 22let, sprejeta v službo naslednji dan s pogodbo za ndč.

V času moje porodniške, je moja zamenjava nekaj hudo pobrkala, šef me je klical, če lahko pridem pomagati rešiti situacijo za par dni. Dva dneva nisem imela varstva in sem prišla v službo z dojenčkom, ki ga je v času mojega dela - verjemi ali ne - čuval šef! :):):)
Ah...sem malo zašla..so lepi in zelo zabavni spomini.
Default avatar
kaj odgovorite je napisal/a:
Prijazno odgovori, da se zaenkrat ne vidiš z družino, če pa se bo stanje spremenilo, boš o tem pravočasno obvestila delodajalca.

Tako se ne zlažeš in imaš čisto vest, delodajalec pa te ne bo več vprašal.
Default avatar
Res je tako orig je napisal/a:
Hvala. Bom pripravila odgovore v tem smislu :). Saj mogoče ne bo takih vprašanj, samo bolje se pripraviti.

Tiste, ki ste bile na razgovoru in stare skoraj 40? So vas še spraševali kaj takega? Ali pri taki starosti ni več treba skrbeti, ker nismo več 'sumljive' :)?