Med.Over.Net

ARTHRON Klinika za sklepe, hrbtenico in poškodbe

Odgovarjajo: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg

Magister travmatologije, specialist kirurg svetuje o artroskopskem, kirurškem, ne-operativnem ter ultrazvočno vodenem zdravljenju poškodb sklepov (kolena, ramena, gležnja, komolca...) in športnih poškodb (udarnina, nateg, raztrganje vezi ali mišic, zvin ali zlom).

mag. travm. Iztok Pilih , dr. med., spec. kirurg

Iztok_Pilih

Razlaga MR preiskave kolena ter mnenje o zdravljenju

Default avatar

wildspiritka

Spoštovani,

Mož si je 2 leti nazaj pri košarki poškodoval koleno, kjer je prišlo do rupture sprednjega križnega ligamenta. Po takrat opravljeni MR je bilo rečeno, da je poškodba za operacijo ''premajhna'' in zdravnik ga je poslal na fizioterapijo. Od takrat redno dela vaje za koleno hkrati pa se še vedno ukvarja s košarko. Bolečina v kolenu se kljub ojačanim mišicam in redni uporabi opornice za koleno, od takrat stopnjuje, zato je ponovno odšel na pregled in MR. Redno se mu pojavljajo tudi Bakrejeve ciste. Najnovejši izvid MR je sledeč:

Kosti, ki sestavljajo kolenski sklep, kažejo normalno konfiguracijo in položaj. Ojačana intenziteta signala subkortikalne spongioze je laternega femoralnega kondila tik za obremenilnim mestom. Priležna kortikala pa je fokalno uzurirana za cca 7 mm.

Hrustanec lateralnega femoralnega kondila je na obremenilnem mestu fokalno spremenjene intenzitete signala neenakomerno stanjšan. Hrustanec pogačice, medijalnega femoralnega kondila in platoa golenice je normalne debeline in primerne intenzitete signala. Površina hrustanca je gladka.

Lateralni in medijalni meniskus sta na sagitalnih ravninah trikotaste oblike, na aksijalnih posnetkih homogene strukture in nizke intenzitete signala. Sprednji rog, osrednii del ter zadnji rog meniskusov je gladkih kontur in kontinuiranih robov.

Sprednji križni ligament je aplaniranega kota, zabrisane strukture viter, v kolikor lahko ocenim le delno kontinuiranih viter. Zadnji križni ligament je primerne širine, normalne strukture in intenzitete signala. Kolateralna ligamenta sta intaktna.

V sklepni kapsuli je precej vsebine tekočinske intenzitete signala. Ojačana intenziteta signala med semimembranozno mišico in medialno glavo gastroknemiusa - stanje po burzitisu.

Zaključek: Osteohondralna lezija lateralnega femoralnega kondila na obremenilnem mestu eventualne drobne impakcijske fracture ne morem izključiti. Sklepni izliv. Stanje po distenziji sprednje križne vezi.

Prosim za razlago izvida in mnenje.

Lep pozdrav!
Default avatar

Iztok_Pilih

Spoštovani,

v izvidu navajajo stanje po delni poškodbi sprednje križne vezi, prekomerno količino tekočine v kolenu ter hrustančno-kostno poškodbo zunanjega končnega dela stegnenice.

Priporočam:
1. takoj prekiniti z velikimi in sunkovitimi obremenitvami kolena
2. opraviti meritev delovanja sprednjih križnih vezi obeh kolen z artrometrom GNRB (izvaja sodelavka doc. dr. Renata Vauhnik, dipl. fth. - [email protected] ali 041 753 913)
3. pregled s posnetki slikanja kolena z MR, katerega izvid navajate ter z rezultati priporočenih meritev (točka 2).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih

ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE
UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA


AMBULANTA LJUBLJANA, Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana
AMBULANTA MARIBOR, Lavričeva 1a, 2000 Maribor
AMBULANTA PORTOROŽ, Terme Portorož, LifeClass Hotels & Spa, Obala 33, 6320 Portorož

Naročanje na telefon: 041 654 330 ali 01 601 11 70 ali na elektronski naslov: [email protected].

www.arthron.si

Direktor:
mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg
član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov