Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Kosila-zmanjkalo mi je idej

Default avatar

kuham vsak dan

Kosilo skuham vsak dan, sedaj po 30 letih pa mi je zmanjkalo idej...:)))
Kaj kuhate vi?
Rabim nove ideje.
Default avatar

kaj pa kuhaš

kuham vsak dan je napisal/a:
Kosilo skuham vsak dan, sedaj po 30 letih pa mi je zmanjkalo idej...:)))
Kaj kuhate vi?
Rabim nove ideje.

Kaj pa kuhaš vsak dan? Brez veze je, da ti naštevamo musake ali carbonare, ki jih kuhaš že 30 et vsak drugi dan...
Default avatar

Pa tudi kaj jedo

Vprašanje je tudi, kaj tvoji jedci jedo. Pri nas lahko tudi uvedem kake nove jedi, ki jih bom potem jedla sama. :)
Default avatar

Nasjedilnik

Nekaj idej: ajdova kaša z gobami, porova rižota, piščanec+zelenjava (sladki krompir, paprika, šampinjoni ...) v pečici, file brancina+blitva, tortilje, mineštra/bučna juha+palacinke/šmorn, testenine (carbonara, bolognese, paradiznik, tuna ...), domača pica, domač burger, goveji zrezki v cebulni omaki, goveja juha+meso iz juhe, zeljanica/sirnica/mesni burek, meso (rebrca)+solata, solata z vsem (zelena, paradižnik, bučke, koruza, pirina kaša, piščančji trakci ...), školjke na buzaro, kari s kozicami+riž, prazeni kitajski rezanci ...
Default avatar

nekaj na hitro

Fizolova enoloncnica, ricet, zelje,repa s klobaso ali narezano hrenovko, omleta z zelenjavo,gobami,parmezanom, spinacna rizota,paniran sir, njoki v smetanovi omaki, cmoki, tortelini z pestom in razne solate, kumare v omaki in pire. Nismo glih mesni. Pa kaka dobra ribca z krompirjem z maslom in zelisci, siroki rezanci z morskimi sadezi, gratinirane polnjene paprike,malancani,bucke iz pecice.. . Mogoce nekaj najdes :).
Default avatar

upokoje3nk

kislo zelje ali repa, matevž, pečenice-piščančja obara,-rižota z morskimi sadeži, solata,-čufte v paradižnikovi omaki, pire krompir, solata,-zelenjavna enolončnica, skutine palačinke gratinirane in pečene v pečici,- fižolova enolončnica,sladko proso z jabolki-,golaž in kruhovi cmoki,solata,-pirini njoki z rukolo, solata- tartufata, solata-file osliča v omaki z belo polento, solata-.....
Default avatar

haloooo

To se mi pa res zdi skrajno tumasto, da naj gospodinji z 30 letnimi izkušnjami mi dajamo ideje. Ravno ti bi morala biti tista, ki bi dajala ideje in bila mentorica. Haloooo
Default avatar

PismoRosno

Vklop spomin in privleci na dan jedi, ki si jih kuhala pred 20 leti, pa so s casom zatonile v pozabo. Pa ce je to pohana pariska s krompirjevo solato ali kotlet v omaki in riz z grahom.

Net je veliko sirsi od MON-a. Poglej, kaj imas v skrinji in vpisi glavno sestavino v google. Npr "govedina recepti" ali "bucke recepti". S toliko kuhinjskega staza, kot ga imas, bos znala presoditi, ali bo neka jed tvojim jedcem vsec ali ne.

Razdeli naloge. Vsak teden pred nedeljskim kosilom naj vsak clan napise 2 ali 3 predloge za kosila. Tvoj del je izvedba, zakaj bi se ubadala se s tem, kaj bi kdo izvolil jesti. En ali dva dni v tednu pa kuhas po svoji izbiri - kar bi TI rada jedla.
Default avatar

recepti

haloooo je napisal/a:
To se mi pa res zdi skrajno tumasto, da naj gospodinji z 30 letnimi izkušnjami mi dajamo ideje. Ravno ti bi morala biti tista, ki bi dajala ideje in bila mentorica. Haloooo

Seveda se ti zdi "tumasto", ker en dec, ki žre vse, le podlago treh pirov mora imeti v riti, požreš tisto na krožniku...
Meni je logično, da se dandanašnjih časih, ko imamo vsega polne riti, hrane naveličamo in iščemo neke nove recepte za jedi, ki bodo "užitne" razvajenim ritim, za katere jo pripravljamo.
Default avatar

luna med temnimi oblaki

Tudi meni zmanjkuje idej, lahko pa ti napišem, kaj jaz kuham:
- testenine z golažem ali s kakšno drugo omako,
- vse vrste zelenjave (trenutno jemo v glavnem repo in zelje, ker drugega na vrtu ni),
- krompir (tenstan, pire,),
- enolončnice - zelenjavne mineštre, ričet, pašta-fižol, jota
- kot priloge: palačinke, frtalja, rižev narastek
- njoki z golažem ali z sirovo omako (gorgonzola),
- rižot z mesom ali z zelenjavo,
- domača pica (naredim bolj poredko),
- polenta z brodetom
- ribe (največkrat jih ocvrem),
- krompirjev golaž
- klobase - pečenice z zeljem ali repo
Najbrž sem še kaj pozabila. Kuhanje je rutina, največkrat zmanjka idej, pa tudi doma moraš imeti sestavine.
Default avatar

kuharica 23 let

včeraj: goveja juha, popečene bučke in goveje meso iz juhe, pire krompir, solata s fižolom.
danes: ričet, narastek iz prosene kaše
jutri: ribe, blitva, krompir, solata
četrtek: kisla repa, klobasa, krompir
petek: kremna zelenjavna juha in palačinke ali šmorn/ali pa mogoče spet ribe
Default avatar

idolinca

ne bom pisala ideje za jedilnike, pač pa surovine, ki jih uporabljam, mogoče pa kaj pride v poštev in se utrne kakšna zamisel:

čičerika
leča
pira
pirin riž
fižol
soja
prosena kaša
ajdova kaša
kvinoja
ješprenj
bulgur
tapioka v kroglicah
brstični ohrovt
brokoli
cvetača
čebula
blitva
špinača
polenta...

iz teh sestavin se lahko naredijo odlične jedi


http://www.mokca.si/recipes/vegetarjanske_jedi
Default avatar

hhm

solato pa pogrevalke hrane bolj nerade perete, mar ne?
še dobro, da v sparu raste že oprana...

saj bo kmalu paradajz in paprika, pa kumare, to bo za vas:-)))
Default avatar

uporab

V ekonom dam na hladno olje dva zrezka( zacinjena) ko se olje segreje dodam malo vode ali vina,dva stroka cesnja, zraven dva ( ali več) na polovici razrezana krompirja, na rezine narezane pol čebule, potresem z majaronom, pokrijem in 10 do 15 minut dušim.

Odprem in se malo odprto rahlo povrem. Na krožniku je dober zrezek, krompir in omakca. To je v knjigi opisano kot majaronovo meso.
Zraven razna solata.
Kdor noce krompirja, lahko nadomesti s sladkim janezem ali brokolijem. Zlica smetane se obogati omako in zlica vina v zacetku prida k aromi.
Default avatar

idejnezmanjka

Default avatar

danes greva ven

Danes mi ni treba razmišljat. Greva ven jest-manjše praznovanje. Včasih prav paše it.
Sicer pa: špageti z domačim pestom + solata
piščančja obara
brodet iz hobotnice
krompirjeva kremna juha s hrenovkami
Default avatar

jaz pa tako

testenine bolognese
lazanje
ričet
segedin
golaž
goveji zrezki v omaki
krompirjeva solata polpeti
piščančji zrezki in pire
kranjska klobasa senf žemla
pica
piščančev paprikaš
pohan file
peruti piščanca na žaru