Forum.Over.Net

Starševski čvek

AirBnB oddaja stanovanja LJ Center - Soglasje sosedov

Default avatar

zes

Pozdravljeni,

Namen imam oddajati lastno stanovanje v Centru Lj prek AirBnB, Bookinga, itd....

O vsem sem se pozanimal in postoril vse potrebno, zatakne se edino pri:

Stanovanjski zakon:
(3) Za opravljanje dejavnosti iz prvega odstavka mora etažni lastnik pridobiti soglasja solastnikov, ki imajo več kakor tri četrtine solastniških deležev, vključujoč soglasja etažnih lastnikov vseh posameznih delov, katerih zidovi ali stropi mejijo z njegovo stanovanjsko enoto.

v naši večstanovanjski stavbi se že oddajata dve stanovanji prek AirBnB, Bookinga in še nekaterih portalov cca 2 leti, nobenih soglasij niso pridobili. V stavbi je 6 stanovnaj, dve se oddajata na tak način eno trajno, eno je moje, preostali dve sta lastniški, eden od teh dveh lastnikov noče dati soglasja.

Oni pravijo ,da soglasij ne potrebujem, in da oddajajo legalno, prav tako pravi stanovanjski inšpektorat, da za to ni pristojen ( vprašanje sem naslovil na njih in so odgovorili da je za to pristojno sodišče v primeru tožbe), sodne prakse takih primerov ni.

Imate kakšn nasvet? oziroma primere iz svojih praks ?

Ali oddajate stanovanja brez soglasij?
lp
Default avatar

ovinek čez zakon

Pri nas v Savskem je en tip oddajal materino stanovanje več kot dve leti. Nobenih soglasij, vse na črno, ljudje so trumoma hodili gor in dol.
Tako da bi brez soglasij verjetno šlo tudi pri tebi, a samo, dokler te nekdo ne zašpeca.
Default avatar

zes

vprašanje je, kam me lahko zašpeca in kako to v praksi deluje, na stanovanjski inšpekciji pravijo da ne ukrepajo in da je možno samo sodno varstvo. torej če me nekdo toži.

dejstvo pa je, da vseh soglasij etažnih lastnikov, si upam skoraj trdit, nima večina ki oddaja stanovanja na tak način...
Default avatar

Večer

Si predstavlajm, da tistim, ki bivajo v bloku, ni ravno vseeno, da jim vsak dan druge nepoznane osebe hodijo po skupnih prostorih. Pred časom je celo na tem forumu ena napisala, da še njej zvonijo ob vseh mogočih urah, ker ne najdejo pravega stanovanja.
Default avatar

Of course not

zes je napisal/a:
Verjetno res ne in to z razlogom. Sem zivela v zgradbi, kjer se je ena druzina z danes na jutri odlocila svoje stanovanje oddajati turistom. Grozna izkusnja...
Default avatar

Baje

Če bo moteče se pravi kalilo mir ostalim stanovalcem oz. lastnikom te bodo itak prijavili. Logično.
Default avatar

000

Za državo je glavno, da plačuješ davek, ostalo jih ne zanima. Za tožbo na sodišče, pa dvomim, da se bo kakšen sosed odločil. Tožbe so drage. Kvečjemu ti bodo na dom poslali kakšnega tržnega inšpektorja.
Default avatar

zes

vprašanje je kam ?

živeli smo v tem stanovanju, 2/6 ih stanovanj se oddajata na tak način, ker so nam zvonili ob nemogočih urah, budili otroke, puščali raztresene smeti pred vhodi, itd, smo se odločili odseliti. namesto da bi prodal stanovanje se zanimam za opcijo AirBnB.

prijavil sem jih na tržni inšpektorat, odgovor: če plačujejo davke in imajo registrirano, se ne bomo ukvarjali s tem.
prijavil sem jih na stanovanjski inšpektorat, odgovor: da je mogoče samo sodno varstvo in da za njih to ni dovolj za začetek postopka.
klical policijo ob nemirih: prišli in odšli, malo bolj mirno je bilo 1 mesec, potem pa ista zgodba naprej.
upravnik: to ni naše področje, ne moremo ukrepati, smo jih pa opozoril, so obljubili da bodo nehali in oddali v trajni najem :) lol

glede na to, da ni možnosti pritožbe razen tožbe, kjer pa je stvar precej negotova.
me zanima kakšna je splošna praksa oziroma ali sploh kdo ima soglasje etažnih lastnikov.

LP
Default avatar

habakuk28

Drži, to je čista svinjarija. Ne glede na to, da zakon predpisuje soglasja, tudi pri nas tega nihče nima. Na Ajpesovi strani, kjer so navedeni pogoji za pridobitev soglasja za oddajo sob/stanovanj, so navedeni le podatko od tem, kako se prijaviti, da zadostiš policiji in davčni upravi , niti besedice pa o tem, da bi moral prosilec izkazati tudi soglasja solastnikov.
Mi , ki v hiši živimo, smo seveda proti, kajti s tem nam pada kvaliteta bivanja, da ne omenjamo zasedanja parkirnih mest, smetenja, itd...
Nekoč velika stanovanja se razbijajo na majhne enote, da lahko sprejmejo čim več turistov.
In če bo šlo tako naprej, soglasja kmalu ne bodo več potrebna, kajti vse manj je stanovalcev, ki bi želeli bivati v takšnih pogojih. Kupujejo pa se takšna stanovanja samo še za oddajo in kmalu bo center Ljubljane le še velik nočitveni objekt za turiste.
Stanovalci smo popolnoma brezmočni, kot ste že ugotovili , nobene inšpekcije, ministrstva, županov ne zanima, da se kršijo naše pravice. Niti ne vem, ali je kakšno združenje lastnikov stanovanj, ki bi se lahko združeno postavilo po robu nezakoniti oddaji. Druge poti enostavno ne vidim, da bi vsak lastnik tožil prekrškarje je norost, saj je le-teh preveč in njim stanovanja prinašajo dobiček, nam so pa v breme. Inšpektorjem pa jim, namesto da bi prijavili prekršek, celo svetujejo, da naj se ne zmenijo za soglasja, češ da jih nihče ne bo tožil.
Kakšna država !
Default avatar

Brez soglasja

Kako soglasje vendar?! Ce bi vse sosede sprasevali, niti ponoci domov nebi smeli kaj sele oddajati stanovanje. Imam prijavljeno in placujem davke, komu oddajam je pa moja stvar. Ce sem zleht lahko not naselim albance in cigane. Dolgorocno. Tudi migrante. Pa se j*** s soglasji👿👿👿
Default avatar

Ti kar

Brez soglasja je napisal/a:
naseli te, ki jih naštevaš. Samo ne čez eno leto jamrat, da je stanovanje popolnoma uničeno in spraševat tako kot ena ženska pred dnevi, če obstaja kakšna služba, ki bi počistila to svinjarijo :D
Default avatar

gravž od gravža

Brez soglasja je napisal/a:
Naselite te, ki jih omenjate. Prec in takoj! Sicer pa, glede na trende, bo center mesta kmalu prazen. Če stanovanja ne oddaja nekdo v stavbe, pa lokalni gostinec nabije zvočnike na fasado, vse mogoče prostore se oddaja za alternativno kulturo ( recimo Metelkovo, Rog, Staro mestno elektrarno, sedaj še Ambrožev trg, mestna oblast z žepanom in njegovo kvadriljo pa gleda stran. Turistična Petra sicer ugotavlja,da tile aribnb turisti plačujejo po 26 evrov na noč in skoraj nič ne trošijo.
V sosednji stavbi model oddaja preko bukinga, ne pere rjuh, suši namesto menja brisače, polni pa hladilnik s pirom. Tako se zbirajo in prenočijo pri njem tisti, ki nimajo niti za pir. V stanovanju s 4 posteljami jih ponavadi prenoči 6, videli smo jih pa tudi že 8.
Policija ne ukrepa, ker ima model prijavljeno sobodajalstvo, X ursi pa tudi ne, ker ima plačane davke in odvaja turistično takso. Nam pa zaseda skupno parkirišče, pa nikome ništa ( po Pučniku). Gravž od države !