Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Kuharce - rabim vašo pomoč, kako delate kitjsko hrano, bambus

Default avatar

kitajska hrana

V trgovni sem v kozarcu kupila bambusove vršičke v rezinah (v kozarcu) - kot vloženi. Kupila sem tudi sojine kalčke v kozarcu (kot vloženi) ter kitajske rezance.

Sedaj pa ne vem kako se to pripravi? Všeč mi je azijska hrana, sploh babmus kot glavna jed, vendar ga ne znam pripraviti.

Hvala za recepte, nasvete...
Default avatar

skrivnost je woku




Bistvo je vroč, prežgan vok in vrelo olje, iz katerega se kadi ( tudi akrolein).

Na naših klasičnih kuhalnih ploščah nikoli ni tako dobro... Prežgan wok......
Default avatar

nič posebnega

Tudi če ne delaš v voku, ampak v navadni teflon ponvi, je važno to, da najprej daš maščobo, nato meso, nato zelenjavo. Za razliko od evropske kuhinje, Kitajci ne pražijo čebule in nato dodajajo ostale sestavine, ampak najprej pražijo meso in šele nato dodajajo zelenjavo.
Meso lahko pečeš malo dalj časa (prav dolgo že ne, ker so majhni koščki), nato dodaš zelenjavo in sojino omako. Zelenjava ne sme biti čisto mehka. Bambusove vršičke daš v ponev takrat, kot ostalo zelenjavo.
Default avatar

kitajska hrana

Hvala za vašo pomoč. Zanima me tudi kako naredijo tisto dobro omako (ki jo dobiš v kitajski restavraciji), ko npr. ješ kitajsko hrano npr. babus z zelenjavo? Sem pogledala posnetek, pa tega nisem opazila. Pa ne vem kaj je tista temna omaka iz videa.
Default avatar

Eksplozija okusov z ojačevalcem

kitajska hrana je napisal/a:
Hvala za vašo pomoč. Zanima me tudi kako naredijo tisto dobro omako (ki jo dobiš v kitajski restavraciji), ko npr. ješ kitajsko hrano npr. babus z zelenjavo? Sem pogledala posnetek, pa tega nisem opazila. Pa ne vem kaj je tista temna omaka iz videa.
sojina omaka, ogromno wok olja, rižev škrob v prahu in Weijing - obvezno, brez njega ne bo tapravega okusa..... ( ojačevalec okusa)......
Default avatar

kitajska hrana

Eksplozija okusov z ojačevalcem je napisal/a:
kitajska hrana je napisal/a:
Hvala za vašo pomoč. Zanima me tudi kako naredijo tisto dobro omako (ki jo dobiš v kitajski restavraciji), ko npr. ješ kitajsko hrano npr. babus z zelenjavo? Sem pogledala posnetek, pa tega nisem opazila. Pa ne vem kaj je tista temna omaka iz videa.
sojina omaka, ogromno wok olja, rižev škrob v prahu in Weijing - obvezno, brez njega ne bo tapravega okusa..... ( ojačevalec okusa)......
Hvala za tole. Očitno je treba sojino omako kupiti. Pa to prodajajo po naših trgovinah? Moram probat :)
Default avatar

simple

kitajska hrana je napisal/a:
Hvala za vašo pomoč. Zanima me tudi kako naredijo tisto dobro omako (ki jo dobiš v kitajski restavraciji), ko npr. ješ kitajsko hrano npr. babus z zelenjavo? Sem pogledala posnetek, pa tega nisem opazila. Pa ne vem kaj je tista temna omaka iz videa.
Meso poprašiš z riževim škrobom, (mi ga v naši kulinariki poprašimo z navadno moko), nato dodaš tekočino in namesto soli malo sojine omake.
Default avatar

Joj ojojoj

kitajska hrana je napisal/a:
Eksplozija okusov z ojačevalcem je napisal/a:


sojina omaka, ogromno wok olja, rižev škrob v prahu in Weijing - obvezno, brez njega ne bo tapravega okusa..... ( ojačevalec okusa)......
Hvala za tole. Očitno je treba sojino omako kupiti. Pa to prodajajo po naših trgovinah? Moram probat :)
Sojino omako dobiš že povsod. Al pa jaz samo na to tko gledam, ker jo uporabljam v res veliko jedeh. Je skor tko kot če bo spraševala če po naših trgovinah prodajajo pomaranče.
Default avatar

Joj ojojoj

In ja, zaradi nje pride tko vse temno. Sojina omaka je črna.
Default avatar

kaj kaj

Joj ojojoj je napisal/a:
In ja, zaradi nje pride tko vse temno. Sojina omaka je črna.

Ni.
Imaš svetlo in temno omako.
Default avatar

Badass

Joj ojojoj je napisal/a:
In ja, zaradi nje pride tko vse temno. Sojina omaka je črna.
Ja, če si butara in kuhaš s temno omako. Temna je za marinade.
Default avatar

auri

Joj ojojoj je napisal/a:
kitajska hrana je napisal/a:


Hvala za tole. Očitno je treba sojino omako kupiti. Pa to prodajajo po naših trgovinah? Moram probat :)
Sojino omako dobiš že povsod. Al pa jaz samo na to tko gledam, ker jo uporabljam v res veliko jedeh. Je skor tko kot če bo spraševala če po naših trgovinah prodajajo pomaranče.
Točno tako. V trgovini poišči polico, na kateri imajo "eksotično" prehrano in imaš na izbiro kar nekaj različnih sojinih omak. Zame je to praktično osnovna začimba za meso in tofu :)
Default avatar

br5thj

Poleg vsega naštetega jaz dodam še marelično marmelado. Naredi odličen okus, potegne malo na sladko. Dolgo sem rabil, da sem pogruntal kaj manjka v mojih kitajskih omakah.
Default avatar

prbližen kitajsk

Jaz delam eno tako različico, ki sem jo priredila svojemu okusu, pa še zelo enostavno je.
V ponev dam olje za vok, ga fino segrejem, dodam česen in ingver v prahu in stresem noter na trakove narezane piščančje prsi, na hitro prepražim, potem vzamem ven. Dodam na kolobarje narezan por, šampinjone, na kocke narezane bučke, na trakove narezano rdečo, rumeno in zeleno papriko, kalčke ali bambus (jaz imam raje kalčke). Vse fino prepražim, dodam svetlo sojino omako, poper in seveda še meso.
Default avatar

soja light

Obvezno svetlo sojino omako (ne temne) in pa ostrigino omako. Jaz uporabljam tudi sezamovo in arašidovo olje.
Default avatar

Joj ojojoj

kaj kaj je napisal/a:
Joj ojojoj je napisal/a:
In ja, zaradi nje pride tko vse temno. Sojina omaka je črna.

Ni.
Imaš svetlo in temno omako.
Vem. Ampak ena sprašuje zakaj tako temna pride in sem pač napisala da od sojine omake- po vsej verjetnosti ta črne a ne. Logično.
Default avatar

Joj ojojoj

Badass je napisal/a:
Joj ojojoj je napisal/a:
In ja, zaradi nje pride tko vse temno. Sojina omaka je črna.
Ja, če si butara in kuhaš s temno omako. Temna je za marinade.
Butara si ti! Nikjer nisem napisala, da kupujem in uporabljam samo temno sojino omako. Kupujem obe. In ostigino.
Za različne jedi.
Samo povedat sem hotla, da si ne predstavljam več kuhe brez sojine omake.
Default avatar

Previdno

Edino, kar je treba res paziti, če uporabljate preveč bambusovih kalčkov in napačno sojino omako, je to, da lahko oči postanejo bolj poševne!
Default avatar

Maraajke

br5thj je napisal/a:
Poleg vsega naštetega jaz dodam še marelično marmelado. Naredi odličen okus, potegne malo na sladko. Dolgo sem rabil, da sem pogruntal kaj manjka v mojih kitajskih omakah.
Wuaw odlična ideja :)
Tole bom sigurno že jutri uporabila.