Kuharce – rabim vašo pomoč, kako delate kitjsko hrano, bambus
V trgovni sem v kozarcu kupila bambusove vršičke v rezinah (v kozarcu) – kot vloženi. Kupila sem tudi sojine kalčke v kozarcu (kot vloženi) ter kitajske rezance.
Sedaj pa ne vem kako se to pripravi? Všeč mi je azijska hrana, sploh babmus kot glavna jed, vendar ga ne znam pripraviti.
Hvala za recepte, nasvete…
https://www.youtube.com/watch?v=qilrEXxzcfo
https://www.youtube.com/watch?v=DaN4ifTG3H0
Bistvo je vroč, prežgan vok in vrelo olje, iz katerega se kadi ( tudi akrolein).
Na naših klasičnih kuhalnih ploščah nikoli ni tako dobro… Prežgan wok……
Tudi če ne delaš v voku, ampak v navadni teflon ponvi, je važno to, da najprej daš maščobo, nato meso, nato zelenjavo. Za razliko od evropske kuhinje, Kitajci ne pražijo čebule in nato dodajajo ostale sestavine, ampak najprej pražijo meso in šele nato dodajajo zelenjavo.
Meso lahko pečeš malo dalj časa (prav dolgo že ne, ker so majhni koščki), nato dodaš zelenjavo in sojino omako. Zelenjava ne sme biti čisto mehka. Bambusove vršičke daš v ponev takrat, kot ostalo zelenjavo.
Sojino omako dobiš že povsod. Al pa jaz samo na to tko gledam, ker jo uporabljam v res veliko jedeh. Je skor tko kot če bo spraševala če po naših trgovinah prodajajo pomaranče.
[/quote]
Točno tako. V trgovini poišči polico, na kateri imajo “eksotično” prehrano in imaš na izbiro kar nekaj različnih sojinih omak. Zame je to praktično osnovna začimba za meso in tofu 🙂
Jaz delam eno tako različico, ki sem jo priredila svojemu okusu, pa še zelo enostavno je.
V ponev dam olje za vok, ga fino segrejem, dodam česen in ingver v prahu in stresem noter na trakove narezane piščančje prsi, na hitro prepražim, potem vzamem ven. Dodam na kolobarje narezan por, šampinjone, na kocke narezane bučke, na trakove narezano rdečo, rumeno in zeleno papriko, kalčke ali bambus (jaz imam raje kalčke). Vse fino prepražim, dodam svetlo sojino omako, poper in seveda še meso.