Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

krvni tlak

Default avatar

LucijaX

Pozdravljeni,
meseca januarja sem omedlela zaradi prisotnosti pri operaciji. Nevem koliko je to povezano z mojimi težavami ampak vseeno omenim. Po tistem ni bilo kakšnih težav, samo modrica na kolku in mala buška na glavi. slab mesec po tem sem bila na praksi in kar naenkrat sem imela občutek kot da težje diham, zmotilo se mi je in povišan sem imela pulz. Tlaka mi takrat niso izmerili. Dali so me ležat ampak stanje se kakšno uro ni izboljšalo. Tudi apetita nisem imela. Dva dni je bilo vredu, nato pa se je pojavila ista težava, doma sem si izmerila tlak in sem ga imela 160/110. Zvečer se je umirilo. Zjutraj sem si spet izmerila in je bil tlak zopet isti. Tako je vztrajal dobrih 5 ur. Šla sem na urgenco, kjer so mi vzeli kri in naredili EKG, vse je bilo bp. Tlak se je nato sam znižal. Potem je bil tlak spet nekaj dni vredu, nato se je stanje spet poslabšalo, tlak spet isti, vrtoglavica, čuden občutek v glavi.
Naj tudi omenim, da odkar se mi je to naredilo imam skos čuden občutek v glavi, ne počutim se vredu, na čase imam občutek da bom padla skupaj, kljub temu da imam tlak vredu. Vsak dan me tudi boli glava, nekaj časa rahlo, včasih močneje.
Zdravnik me je poslal h kardiologu in okulistu (zaradi slabšega vida in da se pregleda očesno ozadje). Zelo me je že strah ker se mi to dogaja, kamorkoli grem me je strah, da se bo ponovilo, ne počutim se dobro, sploh zaradi tega ker ne vejo kaj je. Zdravnik me je napotil tudi na UZ ščitnice, saj mi jo kontrolirajo vsako leto, saj je tudi mami bolana na ščitnici. Nevem več kaj naj naredim. Ali bi lahko bili porušeni hormoni? Jemala sem tudi kontracepcijske več kot eno leto, sem jih pa sedaj dala vstran.
Default avatar

Boris Cibic

Prebral sem več krat vaš dopis in skušal ugotoviti ali bi vam pomagala "anksiolitična" zdravila, na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji ali zdravila na zdravniški recept (na pr. Helex, Lexaurin). V dopisu navedene blago povišane vrednosti krvnega tlaka kažejo na prisotnost nevrovegetativnega sindroma, ki je bržčas posledica daljših duševnih ali fizičnih obremenitev. Skušajte živeti čimbolj zdravo (izogibanje stresnim situacijam, nekajenje, omejeno uživanje kave, zadostni nočni počitki, polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo 5 - 6 krat na teden, itd.).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si