Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

Pfo

Default avatar

ACerar

Primerov sicer zdravih ljudi, ki pri 37 letih umrejo zaradi trombembolične možganske kapi ne poznam. Niti enega primerna ne poznam, kjer je zaradi PFO prišlo do gromozanske trombembolične možganske kapi. Drugo so razpoki možganskih anevrizem, ki vodijo v možganske krvavitve - te pa žal prizadanejo tudi mlajše ljudi in so pogosto usodne.

Da bi le zaradi PFO jemali aspirin - potem ga bi moralo jemati četrtina zdrave populacije. Zapletov rednega zdravljenja z aspirinom bi tako bilo pomembno več kot možganskih kapi, če ga ne bi jemali.

Če želite jemati aspirin, je to Vaša odločitev. Medicinske indikacije ni.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

Laurita

Hvala za odgovor. Kaj pa obcasen obcutek teanobe, velikokrat ob hladnem vremenu je lahko kaj povezan s vsem skupaj ali pa zamasenimi zilami?
Je lahko stres? Pod streesom sem.grozno.
Default avatar

ACerar

Pri Vaši starosti je praktično neverjetno, da bi imeli tako pomembne naplastitve koronarnih arterij, da bi Vas tiščalo v prsih. Če pa omenite še stres, ta pojasni vse. Skušajte ga bolje obvladati, pa bo tudi v prsih bolje, če ne gre, lahko občasno (po predhodnem posvetu z Vašim izbranim zdravnikom, ki zdravilo predpiše) vzamete tudi kak blag anksiolitik, npr. Helex.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

Laurita

Ne razumem kako lahko stres daje take grozljive obcutke. Ni to kot trema, ki smo jo kdaj obcutili v soli recimo ... ampak tesnoba taka cudna.
Pa vcasih se mi zgodi, sploh v avtu, da me prime za par minut na sredini prsnega kosa kot bi me.hotlo dusit in full porast srcnega pulza. Je to panika? Ob tem dobim seveda strah v noge.
Drugace pa sem uspela prebrati, da pfo povzroca tudi srcno kap? To drzi?
Opazam tudi, da ob stresnih situacijah, ko je pac kaka taka stvar, me grozno iztiri in mi srcni pulz poraste hitro in tudi ekstrasistole so prisotne.
Zobozdravnika me je strah in ze brez injekcije mi srce poskakuje. Zato me skrbi ibjekcijo vzet. Raje brez adrenalina. A je sploh moznost kakih zapletov pri injekciji, ce bi bil kak srcni bolnik pa dobil brez adrenalina?
Default avatar

Laurita

Hvala za odgovor. Ampak zakaj ob mrzlem vremenu? Mene tako skrbi, da je joj.
Default avatar

ACerar

Zdravo,

kot sem Vam že zapisal - nobena od težav, ki jih opisujete niso posledica bolezni srca, kaj šele PFO. Opisujete povsem klasičen napad tesnobnosti, ki pa žal niso moja ožja specialnost.

Adrenalin pri zdravem srcu, sploh v odmerkih, uporabljenih pri zobozdravniku, ne povzroča resnih zapletov, le prehodna obdobja neprijetnosti, pa še to le pri redkih.

Upam, da bo 2019 za Vas mirnejše.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

Laurita

Hvala za odgovor. Po vasem mnenju je to lahko panika? Kaj pa zelodec?
Ne morem biti srcni bolnik, ce sem bila pred pol leta na uz in ekg pa je vse ok? Na mrazu da cutjm vcasih tesnobo, nima veze?
Default avatar

ACerar

Iz zapisanega (navsezadnje vas nisem pregledoval jaz...) mirno lahko sklepam, da niste srčni bolnik. Za potrditev morebitnih paničnih (oz. anksioznih) napadov ali težav s strani želodca boste pa potrditev oz. izključitev morali poiskati drugje.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

Laurita

Pozdravljeni. ali mr brez kontrasta prikaze pfo, asd?
Default avatar

ACerar

MRI ni preiskavna metoda izbora za diagnostiko PFO ali ASD, zato se ga v tej smeri ne uporablja. Verjetno bi ASD prikazal, PFO pa je dinamična struktura in se verjetno ne bi prikazala. Kontrast pri MRI se uporablja za natančnejšo opredelitev zgradbe mišičnine in ne za strukturne defekte.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

Laurita

Hvala. Kaj s sportom se lahko normalno.ukvarjam? Vcasih vmes opazam omotico rahlo ali pa tudi po dejavnosti.
Se je tudi ze zgodilo, da sem.imela med aktivnostno cuden obcutek v vratu in prsih. Opravila obremenitveni test kjer je bilo le zakljuceno da imam premal kondicije? Kaj menite? Zelo hitro sr mi pri dejavnosti povisa utrip
Default avatar

ACerar

Živjo,

vaše težave zagotovo niso povezane s PFO (ali četudi majhnim ASD). Mirno športajte in pridobite kondicijo.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
cron